21. Hydroksykwasy i halogenokwasy.pdf

(421 KB) Pobierz
H Y D R O K S Y K W A S Y
H Y D R O K S Y K W A S Y i H A L O G E N O K W A S Y
Aleksander Kołodziejczyk wrzesień 2007
Hydroksykwasy są to związki organiczne , których cząsteczki zawierają zarówno grupę
karboksylową, jak i hydroksylową. Wzajemne ułożenie tych grup może być 1 , 2 , 1 , 3 , 1 , 4 , 1 , 5 , itd.,
mówimy wówczas odpo wi ednio o α-, β - , γ-, δ- i tym po do bnych - hydroksykwasach .
CHCOOH
OH
R'
CHCH 2 COOH
OH
R''
CHCH 2 CH 2 COOH
OH
α -hydroksykwas β -hydroksykwas γ -hydroksykwas
Występowanie
Hydroksykwasy pełnią ważna rolę biochemiczną i z tego powodu należą do popularnych
związków naturalnych . Spotyka się zarówno hydroksykwasy alifatyczne , aromatyczne , jak i
alifatyczno-aromatyczne . Do najbardziej znanych należą kwasy: glikolowy , mlekowy , winowy ,
jabłkowy , cytrynowy , askorbinowy , salicylowy i migdałowy .
Kwas glikolowy znajduje się w niedojrzałych winogronach, w liściach dzikiej winorośli,
burakach i innych roślinach.
Kwas mlekowy , czyli 2-hydroksypropanowy występuje zarówno w formie D -, L -, jak i
racemicznej . Powstaje głównie w procesie fermentacji cukrów , np. laktozy zawartej w mleku, a
także powszechnie występującej glukozy . Znajduje się w krwi, mięśniach, żółci, nerkach i w
innych częściach ciała zwierząt i ludzi. Jego zawartość w mięśniach wzrasta w trakcie wysiłku
fizycznego; jest odpowiedzialny za tzw. zakwasy w mięśniach. Znalazł zastosowanie jako
środek antyseptyczny, do ochrony przecidrobnoustrojowej leków i produktów spożywczych, a
także w przemyśle do kompleksowania jonów niektórych metali.
Kwas (-)-( S , S )-winowy ( 2,3-dihydroksybutanodiowy ) występuje rzadko w naturze, natomiast
jego stereoizomer (+)-( R , R )- jest szeroko rozpowszechniony w roślinach i owocach. Racemiczny
kwas winowy powstaje w trakcie fermentacji moszczu winogronowego – osadza się na dnie
naczyń fermentacyjnych w postaci kamienia winnego.
COOH
HOOC
H
OH
kwas (+)-( R , R )
winowy
C
C
H
C
H 3
C
kwas (+)-( S )-
mlekowy
COOH
H
H OH
Kwas (-)-( S )-jabłkowy , występuje w wielu owocach, został wyizolowany z soku jabłkowego już
w 1785 r. Jest produktem pośrednim w niektórych procesach biochemicznych, np. w cyklu
kwasu cytrynowego . Służy do impregnacji materiałów (papieru) do pakowania żywności.
Kwas L-askorbinow y (witamina C ) jest produkowany powszechnie przez rośliny wyższe i wiele
organizmów zwierzęcych. Organizm ludzki go nie wytwarza, dlatego musi być dostarczany wraz
z pożywieniem jako witamina. Jego brak lub niedobór wywołuje szkorbut i inne dolegliwości. W
dużym stężeniu znajduje się w soku owoców cytrusowych, owocach dzikiej róży, jagodach i naci
pietruszki. Rozkłada się pod wpływem światła, łatwo ulega autooksydacji, szczególnie w
obecności śladów jonów metali ciężkich, np. żelaza. Syntetyczny izomer D - jest biologicznie
nieaktywny.
1
R
16540035.024.png 16540035.025.png 16540035.026.png 16540035.027.png
kwas jabłkowy
( S )-(-)-hydroksy-
bursztynowy
H
O
kwas
askorbinowy
COOH
H
OH
O O
C
HOOC
H
H
H
O
H
OH
Kwas cytrynowy ( kwas 2-hydroksypropano-1,2,3-trikarboksylowy ) występuje w każdym
organizmie jako produkt pośredni cyklu kwasu cytrynowego . Organizm dorosłego człowieka
wytwarza go około 2 kg dziennie. Jest szeroko rozpowszechniony w świecie roślin, w soku
cytrynowym jego stężenie dochodzi do 5-7% . Wytwarzany jest na skalę przemysłową metodą
fermentacyjną z cukrów . Służy do zakwaszania napojów orzeźwiających, jako antykoagulant
produktów emulsyjnych, a także w procesach galwanizacyjnych.
Kwas D-(-)-migdałowy [ kwas ( R )-2-hydroksyfenylooctowy ] jest składnikiem amigdaliny ,
glikozydu obecnego w gorzkich migdałach. Oba jego enancjomery służą do rozdzielania
racemicznych amin i alkoholi .
H OH
COOH
HOOC
C
COOH
H
O
COOH
kwas cytrynowy
kwas D -(-)-migdałowy
Znanych jest kilka hydroksyaminokwasów (np., seryna , hydroksylizyna , hydroksyprolina ,
tyrozyna i inne). Pośród naturalnych hydroksykwasów należy wymienić także kwasy
hydroksytłuszczowe (np., kwas rycynolowy ( R )-12-hydroksy-( Z )-oktadec-9-enow y - składnik
triglicerydów oleju rycynowego ), hydroksykwasy w woskach , kwasy mykolinowe – składniki
ściany komórkowej bakterii i wiele innych.
Kwas salicylowy ( 2-hydroksybenzoesowy ) i 4-hydroksybenzoesowy są przedstawicielami
naturalnych hydroksykwasów aromatycznych . Kwas salicylowy jest składnikiem wielu ziół, jego
estry znajdują się w olejkach eterycznych i w korze niektórych drzew, np. wierzby. Jego
pochodna – kwas O -acetylosalicylowy , znana jest lepiej pod nazwą popularnej aspiryny . Kwas
4-hydroksybenzoesowy to istotny prekursor ubichinonów ( witamin K ) oraz niektórych
pigmentów bakteryjnych.
COOH
kwas
salicylowy
COOH
kwas 4-hydroksy-
benzoesowy
OH
OH
Do popularnych hydroksykwasów należą pochodne cukrów: kwasy onowe (inaczej aldonowe ),
uronowe i arowe . Kwasy onowe i arowe są kwasami syntetycznymi, natomiast kwas
glukuronowy ( uronowy ) bierze czynny udział w oczyszczaniu organizmu z niektórych toksyn.
Tworzy z nimi rozpuszczalne w wodzie pochodne, a przez to możliwe do usunięcia wraz z
moczem. Nazwa uronowe wywodzi się od tego, że kwasy te zostały wykryte w moczu (urynie).
Kwas galakturonowy jest składnikiem pektyn i agaru ( policukrów ).
2
16540035.001.png 16540035.002.png
COOH
CHO
COOH
CHO
H
O
OH
H
H
OH
H
O
C
C
OH
H
OH
OH
H
O
C
C
OH
H
OH
OH
H
C
OH
H
OH
OH
C
C
H
H
H
C
H
H
H
C
H
H
C
H
H
C
H
O
C
C
C
C
H
C
COOH
kwas D -glukonowy kwas D -glukuronowy kwas D -glukarowy kwas D -galakturonowy
CH 2 OH
COOH
COOH
Do pochodnych cukrów należy też wspomniany wyżej kwas askorbinowy , czyli witamina C .
H
OH
O
C
H
O
O
H
C
C
C
C
H
H
H
C
H
O
H
O
CH 2 OH
γ -lakton
kwasu
3-okso- L
-gulono-
wego
witamina C - kwas askorbinowy
(enol γ-laktonu kwasu
3-okso- L -gulonowego)
H
H
CH 2 OH
Kwasy żółciowe to także hydroksykwasy , pochodne sterydów . Ich przedstawicielami są kwas
cholowy , deoksycholowy i litocholowy .
H
O
H
H
O
COOH
H
H
COOH
H
COOH
H
H
H H
H H
H H
H
OH
kwas cholowy
H
H
H
H
kwas deoksycholowy
H
kwas litocholowy
Nomenklatura
Wiele zwyczajowych nazw naturalnych hydroksykwasów jest dopuszczone do nazewnictwa
systematycznego. Natomiast typowym sposobem nazywania hydroksykwasów jest sposób
podstawnikowy , polegającym na dołączeniu przedrostka hydroksy- wraz z odpowiednim
lokantem do rdzenia nazwy.
CH 2 (CH 2 ) 4 CH 3
kwas ( R )-12-hydroksy-
-( Z )-9-oktadecenowy
HOCH 2 (CH 2 ) 10 COOH
kwas 12-hydroksydodecenowy
H
C
H
CH 2
(CH 2 ) 7 COOH
(kwas rycynolowy)
C
CH
H
H
Otrzymywanie
1. Hydroliza halogenokwasów
Substratem w tej metodzie są kwasy karboksylowe , które w reakcji Hella-Volharda-Zielinskiego
przeprowadza się w α - halogenokwasy , a następnie hydrolizuje do α -hydroksykwasów .
1. - OH/HOH
CH 3 CH 2 COOH
Br 2
CH 3 CHCOOH
CH 3 CHCOOH
P
2. H + /HOH
kwas propanowy
kwas ( R , S )-2-bromopropanowy kwas D,L -mlekowy
Br
OH
3
16540035.003.png 16540035.004.png 16540035.005.png 16540035.006.png 16540035.007.png 16540035.008.png 16540035.009.png
2. Reakcja Reformackiego
Substratami reakcji Reformackiego związki karbonylowe , które w obecności cynku, pod
wpływem α -bromoestrów zostają przekształcone w β -hydroksyestry . Z nich przez ostrożną
hydrolizę można otrzymać kwasy β -hydroksykarboksylowe .
O
OZnBr
Zn
R-C- R'
Br-CH 2 COOEt
Br-Zn-CH 2 COOEt
R
C
CH 2 COOEt
α -bromoester związek cynkoorganiczny produkt addycji zw. cynkoorganicznego ze zw. karbonylowym
R'
Tworzący się przejściowo związek cynkoorganiczny (np. BrZnCH 2 COOEt ), przypomina
związek Grignarda , jest jednak od niego mniej reaktywny – reaguje z aldehydami i ketonami ,
ale nie z estrami . Produkt addycji związku cynkoorganicznego do aldehydu lub ketonu po
zakwaszeniu zostaje przekształcony w β -hydroksyester , a z niego po hydrolizie powstaje β -
hydroksykwas .
O
Zn
H + /HOH
CH 2 COOR
OZnBr
C
+
BrCH 2 COOR
C
CH 2 COOR
OH
eter
aldehydlub keton α -bromoester
β -hydroksyester
Produkty reakcji Reformackiego mogą być przekształcane w inne związki, w tym nienasycone i
nasycone estry , a z nich oczywiście odpowiednie kwasy .
O
Zn
CH 3
CH 2 COOEt
OZnBr
H + /HOH
CH 3
CH 2 COOEt
KHCO 3
C
(CH 3 ) 2 C=CHCOOEt
C
+ BrCH 2 COOEt
H 3
C
C
H 3
C
H 3
C
CH 3
eter
- HOH
OH
3-metylobut-2-enian etylu
aceton
bromooctan etylu
3-hydroksy-3-metylobutanian etylu
H 2 /Pd
(62%)
3-metylobutanian etylu
(CH 3 ) 2 CHCH 2 COOEt
W reakcji Reformackiego biorą udział jedynie α -halogenokwasy (nie β- i dalsze).
CHO
+ CH 3 CHBrCOOEt
1. Zn/ete r
2. H + /HOH
CH CHCOOEt
OH CH 3
benzaldehyd 2-bromopropanian etylu 3-fenylo-3-hydroksy-2-metylopropanian etylu (58%)
3. Reakcja cyjanohydrynowa i hydroliza cyjanohydryn
Aldehydy i ketony w reakcji z cyjanowodorem zostają przekształcane w cyjanohydryny (α-
hydroksynitryle ), z których po hydrolizie twor ą się α- hydroksykwasy .
..
-
: :
z
..
..
:
OH
O
:
O
-
H + /HOH
+ CN
C
C
C
CN
CN
związek karbonylowy cyjanohydryna
Poprzez odpowiednią cyjanohydrynę otrzymuje się racemiczny kwas migdałowy lub jego
analogi.
CN
COOH
CHO
H
C-OH
H
C-OH
- CN
H + /HO H
m -nitrobenzaldehyd cyjanohydryna m -nitrobenzaldehydu kwas m -nitromigdałowy
NO 2
NO 2
NO 2
4
C
16540035.010.png 16540035.011.png 16540035.012.png 16540035.013.png 16540035.014.png 16540035.015.png 16540035.016.png 16540035.017.png 16540035.018.png 16540035.019.png
Również rozgałęzione α- hydroksykwasy można otrzymać z cyjanohydryn . Kwasy α-
hydroksykarboksylowe znacznie trudniej ulegają dehydratacji niż β- hydroksykwasy czy inne
związki β- hydroksykarbonylowe , ale w odpowiednio drastycznych warunkach można taką
operację przeprowadzić.
O
1. - CN
OH
CH 3
H 2 SO 4
OH
H + ,
CH 3 CH
COOH
CH 3
CH 3 CH 2
CH 3 CH 2
C
CH 3
C
CH 3 CH 2
C
C
2. H + /HOH
- HOH
CN
COOH
CH 3
keton etylowo-metylowy
kwas 2-hydroksy-2-metylobutanowy kwas 2-metylo-2-enowy
Po hydrolizie produktu reakcji metanalu z cyjanowodorem powstaje kwas glikolowy .
O
H 2 C
HCN
H + /HO H
OH
2 COOH
metanal kwas glikolowy
Ten sam kwas można otrzymać z kwasu octowego poprzez chlorowanie i hydrolizę kwasu
chlorooctowego .
Cl 2
P
-OH/HOH
CH 3 COOH
CH 2 COOH
H + /HOH
HOCH 2 COOH
Cl
kwas octowy kwas chlorooctowy kwas glikolowy
4. Z aminokwasów w reakcji z kwasem azotowym (III)
α - Aminokwasy pod wpływem kwasu azotowego (III) ulegają przekształceniu w α -
hydroksykwasy . Produktem pośrednim jest odpowiedni kwas diazokarboksylowy . Reakcja
przypomina syntezę fenoli z amin aromatycznych . Kwasy diazokarboksylowe są stosunkowo
trwałe, np. diazooctan etylu powstający z estru glicyny pod wpływem HNO 2 może być
wyizolowany.
HNO 2
HOH,
CH 2 COOEt
CHCOOEt
CH 2 COOEt
- HOH
- N 2
N=N
NH 2
OH
glicynian etylu diazooctan etylu glikonian etylu
5. Redukcja oksokwasów
Chemiczną redukcję oksokwasów do hydroksykwasów można przeprowadzić selektywnie,
chociażby za pomocą tetrahydroboranu sodu.
O
OH
CH 3 CCOOH
Podczas redukcji chemicznej oksokwasu bez udziału czynników chiralnych powstaje wyłącznie
racemiczny hydroksykwas . Natomiast enzymatyczna redukcja oksokwasów prowadzi do
określonego enancjomeru.
COOH
H H
C
CH 3
kwas D -(-)-mlekowy
O
2 H
kwas pirogronowy
H 3
C
C
COOH
enzym
COOH
H
C
CH 3
kwas L -(+)-mlekowy
H
5
NaBH 4 CH 3 CCOOH
kwas pirogronowy kwas DL -mlekowy
16540035.020.png 16540035.021.png 16540035.022.png 16540035.023.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin