Naleśniki z bazylią .doc

(1 KB) Pobierz

Składniki:

- pęczek świeżej bazylii

- 1 łyżka masła

- 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu

- 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki

- 2 małe pomidory (niekoniecznie)

ciasto na naleśniki:

 

- 2 szkl. mąki

- 2 szkl. mleka

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 2 łyżki kwaśnej śmietany

- 1/2 szkl. oleju do smażenia

- 10 naleśników

- 1/2 kg żółtego sera o ostrym smaku

 

Sposób przyrządzania:

 

Umyj i wysusz listki bazylii. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach, wymieszaj z pieprzem, papryką i solą. Połowę każdego naleśnika posyp niedużą ilością sera, na serze poukładaj kilka listków bazylii. Jeżeli chcesz, możesz na to ułożyć cieniutkie plasterki pomidora, najlepiej obranego ze skórki. Teraz złóż naleśnik. Posmaruj naleśniki z obu stron cieniutko masłem. Na rozgrzanej patelni układaj po dwa złożone naleśniki wypełnione farszem i smaż je z obu stron, aż się odrobinę zrumienią, a ser w środku się rozpuści. Ważne jest, aby podczas smażenia przyciskać naleśniki do dna patelni. Wtedy szybciej i równomiernie się opiekają. Ja robię to ręką, chroniąc ją przed oparzeniem bawełnianą ściereczką, ale można użyć płaskiej łyżki lub tłuczka do ziemniaków.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin