Słodkie bułeczki z brandy.doc

(70 KB) Pobierz
Słodkie bułeczki z brandy

Słodkie bułeczki z brandy

Słodkie bułeczki z brandy

Składniki na zaczyn:

·         125 ml mleka

·         3/4 łyżeczki suchych drożdży (3 g) lub 1,5 łyżeczki drożdży świeżych (7 g)

·         50 g drobnego cukru

·         150 g mąki pszennej chlebowej

·         3 łyżki śmietany kremówki (50 g)

Składniki zaczynu wymieszać w dużej misce, przykryć i zostawić w ciepłym miejscu na 30 minut.

Składniki na ciasto właściwe:

·         350 g mąki pszennej chlebowej

·         1,5 łyżeczki soli

·         100 g miękkiego masła

·         1 jajko

·         3 łyżki brandy

·         cały wcześniejszy zaczyn

·         odrobina brandy do posmarowania bułeczek i drobny cukier do posypania.

W osobnym naczyniu wymieszać mąkę z solą, dodać miękkie masło, połączyć do powstania ciasta o konsystencji kruszonki. Dodać zaczyn, jajko i brandy. Wszystko dokładnie wymieszać, a nastepnie zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1,5 godziny.

Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, podzielić na 12 części, z których ukształtować bułeczki. Ułożyć je na oprószonej mąką blaszce, złączeniem w dół i pozostawić do wyrośniecia na 2 godziny (tak, aż tak długo - bułeczki wolno rosną).

Wyrośnięte bułeczki posmarować brandy i posypać drobnym cukrem.

Piec w temperaturze 200ºC przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180ºC i piec dodatkowe 10 - 15 minut. Studzić na kratce.

 

Metoda dla maszynistów:

Wszystkie składniki na ciasto właściwe umieścić w maszynie do chleba w kolejności: płynne, sypkie. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować wg powyższego przepisu.

 

Smacznego :)

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin