Snickers.doc

(244 KB) Pobierz
Snickers

Snickers

 

Ciasto:
15 dag margaryny
15 dag cukru
3 żółtka
30 dag mąki
2-3 łyżki śmietany kwaśnej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy

Masa budyniowa:
1/2 l. mleka
1/3 kostki masła
1/2 szk. mąki(najlepiej krupczatki)
1 budyń śmietankowy
1 żółtko
aromat śmietankowy

Masa orzechowa:
1 puszka ugotowanego na kajmak słodzonego mleka skondensowanego
25dag orzechów dowolnych( ja używam ziemnych)
2 łyżki masła
2 łyżki cukru


Składniki ciasta kruchego zagniatamy, wykładamy na wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą blachę (zwykła prostokątna) i pieczemy do zarumienienia w temp. 175 st.
Ciasto stygnie a w tym czasie przygotowujemy budyń. Połowę mleka i masło zagotowujemy. Resztę składników masy budyniowej mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka. Ugotowaną gorącą masę wylewamy na upieczone ciasto. Na wierzchu układamy krakersy. Odstawiamy do wystygnięcia.
W tym czasie przygotowujemy masę orzechową.
Na dużej patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy na to orzechy, posypujemy cukrem i prażymy przez kilka minut. Dodajemy ugotowane na kajmak mleko z puszki i dokładnie mieszamy do połączenia składników. Masę wylewamy na krakersy i równomiernie rozsmarowujemy. Po ostygnięciu polewamy rozpuszczoną czekoladą lub polewą czekoladową.
Odstawiamy na noc do lodówki !

Smacznego!

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin