Snickers
Ciasto:15 dag margaryny15 dag cukru3 żółtka30 dag mąki2-3 łyżki śmietany kwaśnej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 cukier waniliowy
Masa budyniowa:1/2 l. mleka1/3 kostki masła1/2 szk. mąki(najlepiej krupczatki)1 budyń śmietankowy 1 żółtkoaromat śmietankowy
Masa orzechowa:1 puszka ugotowanego na kajmak słodzonego mleka skondensowanego25dag orzechów dowolnych( ja używam ziemnych)2 łyżki masła 2 łyżki cukru
Składniki ciasta kruchego zagniatamy, wykładamy na wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą blachę (zwykła prostokątna) i pieczemy do zarumienienia w temp. 175 st.Ciasto stygnie a w tym czasie przygotowujemy budyń. Połowę mleka i masło zagotowujemy. Resztę składników masy budyniowej mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka. Ugotowaną gorącą masę wylewamy na upieczone ciasto. Na wierzchu układamy krakersy. Odstawiamy do wystygnięcia.W tym czasie przygotowujemy masę orzechową.Na dużej patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy na to orzechy, posypujemy cukrem i prażymy przez kilka minut. Dodajemy ugotowane na kajmak mleko z puszki i dokładnie mieszamy do połączenia składników. Masę wylewamy na krakersy i równomiernie rozsmarowujemy. Po ostygnięciu polewamy rozpuszczoną czekoladą lub polewą czekoladową.Odstawiamy na noc do lodówki !
Smacznego!
myszka949