Sernik na zimno o smaku czarnej porzeczki
Składniki:
ok. 180 - 200 g ciastek maślanych lub zwykłych herbatników100 - 120g Kasi 100 g twarożku śmietankowego 200 g śmietany kremówki 240 g cukrużelatyna - taka ilość aby wystarczyło na 1 l płynu (przeczytać na opakowaniu)*300 g czarnej porzeczki 1 opakowanie czerwonej galaretkiok 400 ml kompotu porzeczkowego
Wykonanie:
Najpierw robimy spód do ciasta: Rozgrzać piekarnik do temp. 170°C.Ciastka pokruszyć na pył, albo zmielić po prostu w mikserze. Dodać do tego roztopione masło i dobrze wymieszać. Dno tortownicy (28 cm) wyłożyć masą ciasteczkową, dobrze ją dociskając. Podpiec w nagrzanym piekarniku przez ok. 8-10 mi. (nie dłużej). Przestudzić.Teraz masa serowa biała:Namoczyć połowę żelatyny (znaczy na 0,5 l płynu - najprawdopodobniej 1 opakowanie*) w niewielkiej ilości wody.500 g twarogu zmiksować z połową cukru. W osobnej misce ubić śmietanę. Namoczoną żelatynę rozpuścić podgrzewając i jeszcze ciepłą dodać do masy serowej, wszystko dobrze mieszając aby nie porobiły się grudki. Wmieszać do tego połowę ubitej śmietany. Masę wylać na podpieczony spód i tortownicę wsadzić do lodówki.Kolej na masę porzeczkową:Robimy ją właściwie tak samo jak masę białą. Przed żelatyną dodać jednak zmiksowane i przetarte przez sito porzeczki.Masę wylać delikatnie na masę białą. I znowu do lodówki.Gdy masy juz stężeją zrobić galaretkę. Przyrządzić ją najlepiej na kompocie porzeczkowym. Gdy przestygnie wylać na masę porzeczkową.Ciasto zrobić najlepiej dzień prędzej, bowiem powinno kilka godzin się chłodzić w lodówce.
myszka949