Józef ŻUK Zarządzanie produkcją w przedsiębiorstwie
SZKOŁA GŁÓWNA GOSPODARSTWA WIEJSKIEGO
Semestr zimowy 2011/2012
Materiały wykładowe z przedmiotu:
„ZARZĄDZANIE PRODUKCJĄ
i USŁUGAMI ”
Część I – zarys problematyki
Autor: Józef Żuk
Materiały na prawach rękopisu do wyłącznego wykorzystania
PT Studentów III roku studiów stacjonarnych
na kierunku „Zarządzanie”
Prawa autorskie zastrzeżone
Warszawa ; październik 2011 – styczeń 2012 rok
Słowo wstepne 7
1. Zarządzanie produkcją w przedsiębiorstwie 10
1.2. Teoretyczne podstawy podejmowania decyzji 11
1. Skuteczne wykorzystanie teorii decyzji 11
2. Procedury decydowania 11
3. Reguły decydowania 12
4. Techniki decydowania 13
5. Modele podejmowania decyzji 13
6. Rodzaje decyzji i ich podejmowanie 15
2. Zasoby czynników produkcji i ich alternatywne zastosowanie 19
2.1 Istota funkcji produkcji 20
2.2 Efektywność ekonomiczna 21
2.3. Produkt całkowity, przeciętny i krańcowy 21
2.3.1. Prawo malejących przychodów krańcowych (malejącego produktu 22
2.3.2. Całkowity, przeciętny i krańcowy produkt kapitału 22
2.4. Substytucja czynników produkcji 23
2.4.1. Krańcowa stopa technicznej substytucji 23
2.5. Wybór techniki wytwarzania 23
2.5.1 Ceny nakładów czynników wytwórczych a izokoszta 24
2.6. Koszty produkcji i ich rodzaje 24
2.6.1. Koszy całkowite: stałe i zmienne 25
2.6.2. Koszty przeciętne i krańcowe 26
2. 7. Przychody i korzyści ze skali produkcji 26
2.8. Przychody i zysk w przedsiębiorstwie 27
2.8.1. Przychód całkowity, przeciętny i krańcowy 27
2.8.2. Próg rentowności 28
3. SFERA PRODUKCJI 30
3.1 Proces produkcji 30
4. Zarządzanie produkcją - podstawy metodyczne 38
5. Baza i bank danych do podejmowania decyzji produkcyjnych w gospodarstwie-przedsiębiorstwie rolniczym 42
5.1. ZAKRES RACHUNKOWOŚCI TECHNOLOGICZNEJ W GOSPODARSTWACH ROLNICZYCH - dla potrzeb analiz, prognoz oraz doradztwa produkcyjno-ekonomicznego 44
5.1.1. Cel i zakres projektu rachunkowości technologicznej 44
5.1.2. Zasady i sposób tworzenia bazy i banku danych 45
5.2. Czynniki pracochłonności procesów produkcyjnych 52
5.3. Podział czasu pracy na elementy składowe 55
5.3.1. Produkcja roślinna 56
5.4. Normowanie pracy 56
5.4.1. Podstawy organizacji i normowania prac w produkcji rolniczej 57
5.4.1.1. Normowanie prac w produkcji roślinnej 58
5.4.1.2. Normowanie prac w produkcji zwierzęcej 61
6. Wpływ intensywności pracy, poziomu mechanizacji i stopnia racjonalizacji pracy na wydajność techniczną pracy w rolnictwie 70
intensywność pracy 70
stopień racjonalizacji pracy 71
techniczna wydajność pracy 72
7. Rola i funkcje biznesplanu 74
7.1. Zasady konstrukcji biznesplanu 76
7.2. Struktura biznesplanu. 78
7.2.1. Wstęp do biznesplanu (streszczenie kierownicze) 78
7.2.2. Ogólne informacje o firmie i jej charakterystyka. 78
7.2.3 Opis produktu 78
7.2.4. Plan marketingowy. 78
7.2.4.1 Struktura planu marketingowego. 78
7.2.4.2 Założenia planu marketingowego: 79
7.2.4.3 Analiza rynku. 79
7.2.4.4 Strategia cenowa. 79
7.2.4.5 Strategia dystrybucji. 80
7.2.4.6 Strategia promocji. 80
7.2.4.7 Koszty działań marketingowych. 80
7.3. Plan techniczny. 80
7.3.1 Struktura planu technicznego. 80
7.3.2 Opis wyrobu, usługi i technologii. 80
7.3.3 Strategia produkcji. 81
7.3.4 Majątek produkcyjny. 81
7.3.5 Poziom zapasów wyrobów gotowych materiałów i surowców. 81
7.3.6 Zdolności produkcyjne i plan produkcji. 81
7.3.7 Koszty produkcji. 81
7.4. Plan organizacyjny. 81
7.4.1 Struktura organizacyjna. 81
7.4.2 Organizacja pracy i zasoby ludzkie. 82
7.4.3 Kalendarz organizacyjny. 82
7.4.4. Koszty zatrudnienia. 82
7.5. Plan finansowy. 82
7.5.1 Założenia wstępne. 83
7.5.2. Prognozy finansowe. 83
7.5.3. Sprawozdania i analizy finansowe. 83
7.5.3.1.Próg rentowności (punkt równowagi) 84
7.5.3.2. Analiza wskaźnikowa 84
7.5.3.3. Ocena efektywności inwestycji 84
7.6. Załączniki 84
8. Zarządzanie strategiczne 88
Wydział Ekonomiczno-Rolniczy SGGW, Studia dzienne - 3 letnie - licencjat,
Kierunek: ”Zarządzanie i Marketing", Rok akad. 2009/2010; Rok III sem. 5.
Wykłady - 30 godz. Ćwiczenia - 15 godz.
Wykładowca: dr inż. Józef Żuk
Przedmiot "Zarządzanie produkcją i usługami" jest realizowany na kierunku ,,Zarządzanie i Marketing" i wchodzi w skład grupy przedmiotów kierunkowych. W jego ramach studenci powinni opanować wiedzę w pełnym zakresie ,,zarządzania produkcją", która obejmuje:
1) teoretyczne podstawy wydzielania i charakterystykę systemów produkcyjnych, ze szczególnym uwzględnieniem systemów produkcji rolniczej,
2) technologiczne przygotowanie produkcji oraz realizację procesów produkcyjnych w przedsiębiorstwach rolniczych, usługach i w przetwórstwie rolno-spożywczym,
3) teoretyczne podstawy sterowania przebiegiem produkcji z uwzględnieniem jakości produkcji,
4) nowe tendencje w zarządzaniu produkcją,
5) „humanizację produkcji”.
Oprócz wiedzy teoretycznej studenci w ramach tego przedmiotu powinni opanować umiejętności w zakresie:
1) charakterystyki procesów produkcji i procesów pracy w produkcji rolniczej oraz w przedsiębiorstwach agrobiznesu,
2) planowania procesów produkcyjnych w rolnictwie z uwzględnieniem technicznego i organizacyjnego przygotowania produkcji,
3) ...
z.lola