JZ skrypt. Zarządzanie produkcją 2o12.doc

(3149 KB) Pobierz
P R O G R A M

Józef ŻUK                            Zarządzanie produkcją w przedsiębiorstwie

 

 

              SZKOŁA GŁÓWNA
               GOSPODARSTWA WIEJSKIEGO

WYDZIAŁ EKONOMICZNO-ROLNICZY

 

 

 

 

 

 

 

 

Semestr zimowy  2011/2012

 

 

 

Materiały wykładowe   z przedmiotu:

 

„ZARZĄDZANIE PRODUKCJĄ

i USŁUGAMI

Część I – zarys problematyki

 

Autor:  Józef Żuk

                 

Materiały na prawach rękopisu do wyłącznego wykorzystania

PT Studentów  III roku   studiów   stacjonarnych

na kierunku  „Zarządzanie

 

 

Prawa autorskie zastrzeżone

 

 

 

 

Warszawa ; październik 2011 – styczeń 2012 rok

  

Słowo wstepne               7

1. Zarządzanie produkcją w przedsiębiorstwie              10

1.2. Teoretyczne podstawy podejmowania decyzji              11

1. Skuteczne wykorzystanie teorii decyzji              11

2. Procedury decydowania              11

3. Reguły decydowania              12

4. Techniki decydowania              13

5. Modele podejmowania decyzji              13

6. Rodzaje decyzji i ich podejmowanie              15

2. Zasoby czynników produkcji i ich alternatywne zastosowanie              19

2.1 Istota funkcji produkcji              20

2.2 Efektywność ekonomiczna              21

2.3. Produkt całkowity, przeciętny i krańcowy              21

2.3.1.  Prawo malejących przychodów krańcowych  (malejącego produktu              22

2.3.2. Całkowity, przeciętny i krańcowy produkt kapitału              22

2.4. Substytucja czynników produkcji              23

2.4.1. Krańcowa stopa technicznej substytucji              23

2.5. Wybór techniki wytwarzania              23

2.5.1 Ceny nakładów czynników wytwórczych a izokoszta              24

2.6. Koszty produkcji i ich rodzaje              24

2.6.1. Koszy całkowite: stałe i zmienne              25

2.6.2. Koszty przeciętne i krańcowe              26

2. 7. Przychody i korzyści ze skali produkcji              26

2.8. Przychody i zysk w przedsiębiorstwie              27

2.8.1. Przychód całkowity, przeciętny i krańcowy              27

2.8.2. Próg rentowności              28

3. SFERA PRODUKCJI              30

3.1 Proces produkcji              30

4. Zarządzanie produkcją - podstawy metodyczne              38

5. Baza i bank danych do podejmowania decyzji produkcyjnych w gospodarstwie-przedsiębiorstwie rolniczym              42

5.1. ZAKRES RACHUNKOWOŚCI TECHNOLOGICZNEJ  W GOSPODARSTWACH ROLNICZYCH  - dla potrzeb analiz, prognoz oraz doradztwa produkcyjno-ekonomicznego              44

5.1.1. Cel i zakres projektu rachunkowości technologicznej              44

5.1.2. Zasady i sposób tworzenia bazy i banku danych              45

5.2. Czynniki pracochłonności procesów produkcyjnych              52

5.3. Podział czasu pracy na elementy składowe              55

5.3.1. Produkcja roślinna              56

5.4. Normowanie pracy              56

5.4.1. Podstawy organizacji i normowania prac w produkcji rolniczej              57

5.4.1.1. Normowanie prac w produkcji roślinnej              58

5.4.1.2. Normowanie prac w produkcji zwierzęcej              61

6. Wpływ intensywności pracy, poziomu mechanizacji i stopnia racjonalizacji pracy na wydajność techniczną pracy w rolnictwie              70

intensywność pracy              70

stopień racjonalizacji pracy              71

techniczna wydajność pracy              72

7. Rola i funkcje biznesplanu              74

7.1. Zasady konstrukcji biznesplanu              76

7.2. Struktura biznesplanu.              78

7.2.1. Wstęp  do biznesplanu (streszczenie kierownicze)              78

7.2.2. Ogólne informacje o firmie i jej charakterystyka.              78

7.2.3 Opis produktu              78

7.2.4.  Plan marketingowy.              78

7.2.4.1 Struktura planu marketingowego.              78

7.2.4.2 Założenia planu marketingowego:              79

7.2.4.3 Analiza rynku.              79

7.2.4.4 Strategia cenowa.              79

7.2.4.5 Strategia dystrybucji.              80

7.2.4.6 Strategia promocji.              80

7.2.4.7 Koszty działań marketingowych.              80

7.3. Plan techniczny.              80

7.3.1 Struktura planu technicznego.              80

7.3.2 Opis wyrobu, usługi i technologii.              80

7.3.3 Strategia produkcji.              81

7.3.4 Majątek produkcyjny.              81

7.3.5 Poziom zapasów wyrobów gotowych materiałów i surowców.              81

7.3.6 Zdolności produkcyjne i plan produkcji.              81

7.3.7 Koszty produkcji.              81

7.4. Plan organizacyjny.              81

7.4.1 Struktura organizacyjna.              81

7.4.2 Organizacja pracy i zasoby ludzkie.              82

7.4.3 Kalendarz organizacyjny.              82

7.4.4. Koszty zatrudnienia.              82

7.5. Plan finansowy.              82

7.5.1 Założenia wstępne.              83

7.5.2. Prognozy finansowe.              83

7.5.3. Sprawozdania i analizy finansowe.              83

7.5.3.1.Próg rentowności (punkt równowagi)              84

7.5.3.2. Analiza wskaźnikowa              84

7.5.3.3. Ocena efektywności inwestycji              84

7.6. Załączniki              84

8.  Zarządzanie strategiczne              88

 


Program przedmiotu: „Zarządzanie produkcją

Wydział Ekonomiczno-Rolniczy SGGW, Studia dzienne - 3 letnie - licencjat,

Kierunek: ”Zarządzanie i Marketing", Rok akad. 2009/2010;  Rok III sem. 5.

Wykłady - 30 godz. Ćwiczenia - 15 godz.

Katedra Ekonomiki i Organizacji Przedsiębiorstw SGGW

Wykładowca: dr inż. Józef Żuk

Tel. 22- 5934222; email: jozef-zuk@ sggw.pl

02-776 Warszawa, ul. Nowoursynowska 166 blok VII pok. 117D

Cel i zakres przedmiotu

Przedmiot   "Zarządzanie produkcją i usługami"    jest realizowany na kierunku ,,Zarządzanie i Marketing"  i wchodzi w skład grupy przedmiotów kierunkowych. W jego ramach studenci powinni opanować wiedzę w pełnym zakresie   ,,zarządzania produkcją", która obejmuje:

1)      teoretyczne podstawy wydzielania i charakterystykę systemów produkcyjnych, ze szczególnym uwzględnieniem systemów produkcji rolniczej,

2)      technologiczne przygotowanie produkcji oraz realizację procesów produkcyjnych w przedsiębiorstwach rolniczych, usługach i w przetwórstwie rolno-spożywczym,

3)      teoretyczne podstawy sterowania przebiegiem produkcji z uwzględnieniem jakości produkcji,

4)      nowe tendencje w zarządzaniu produkcją,

5)      „humanizację    produkcji”.

Oprócz wiedzy teoretycznej studenci w ramach tego przedmiotu powinni opanować   umiejętności w zakresie:

1)     charakterystyki   procesów   produkcji   i procesów   pracy   w   produkcji   rolniczej   oraz   w przedsiębiorstwach agrobiznesu,

2)     planowania procesów produkcyjnych w rolnictwie z uwzględnieniem technicznego i organizacyjnego przygotowania produkcji,

3)     ...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin