lipidy cz 2.pdf

(152 KB) Pobierz
Przechodzimy do ciągu dalszego, przypominam, że skończyliśmy na
Lipidy cz. II
prof. dr hab. n. med. Jan Gmiński
wykład, 14.03.2007 r.
Przechodzimy do ciągu dalszego, przypominam, że skończyliśmy na budowie cząstek
LDL, powiedziałem jaki jest … ¼ przez tkanki pozawątrobowe, zdecydowana większość
przez receptor wysokiego powinowactwa i zakończyliśmy na tym, jak powiedziałem co się
dzieje wewnątrz komórki po wejściu na drodze receptora wysokiego powinowactwa cząstek
LDL.
Ten schemat ma państwu zobrazować po raz kolejny, jaka jest rola wolnego choleste­
rolu wewnątrz komórki docelowej. Jeśli stężenie cholesterolu jest wysokie, w wyniku mecha­
nizmów regulatorowych zmniejsza się synteza receptora LDL poprzez zmniejszenie ekspresji
genu dla tego receptora, zmniejsza się tym samym ilość receptorów na powierzchni komórki i
tym samym mediowany, za pośrednictwem tych receptorów, transfer cząstek LDL do wnętrza
komórki. Dochodzi do regulacji zwrotnej na etapie reduktazy beta-hydroksy-beta-metylo-
glutarylo-CoA, która ulega obniżeniu, przez co zmniejsza się endogenna synteza cholesterolu.
Równocześnie wzrasta aktywność acylotransferazy acylo-CoA cholesterol dla estryfikacji
cholesterolu i jego deponowania wewnątrz komórki. Odwrotna sytuacja, w wyniku za­
potrzebowania na cholesterol, np. wzmożonej syntezy hormonów sterydowych, stężenie cho­
lesterolu wolnego wewnątrz komórki ulega obniżeniu. To sprawia, że zwiększa się ekspresja
genu kodującego receptor apoB/E, tym samym zwiększa się transport dokomórkowy LDL.
Dochodzi do wzrostu syntezy endogennej cholesterolu i wreszcie zmniejsza się aktywność
acylotransferazy acylo-CoA cholesterol, a wzrasta z kolei aktywność esterazy cholesterolo­
wej.
Ile potrzeba cholesterolu, to jest bardzo ważne rozważanie teraz, żeby receptor wy­
sokiego powinowactwa prawidłowo funkcjonował? Okazuje się, że przy stężeniu cholesterolu
LDL nie niższym niż 0,65Mm/l cholesterolu LDL w surowicy krwi, receptory wysokiego po­
winowactwa są w pełni wysycane i działanie komórki jest niezaburzone. To rozważanie
prowadzi do wniosku, że każde obniżenie stężenia cholesterolu LDL nie niżej niż do tego
0,65Mm/l, a ja nie znam takiego badania, w którym udałoby się, nawet w wyniku podawania
silnych leków obniżających stężenie cholesterolu, do takiej wartości doprowadzić. Takie ob­
niżanie cholesterolu jest bezpieczne, do tej granicy. To jest o tyle ważne rozważanie, że przed
laty sugerowano, że zbyt niskie stężenie cholesterolu LDL może być szkodliwe. Przypisywa­
no, że ludzie zapadają na choroby dziedziczne, mogą dostać udaru krwotocznego mózgu, że
mogą zapaść na nowotwory złośliwe itd. itp. Było wielu przeciwników obniżania cholesterolu
LDL, od czasu gdy zgromadzono dowody na to iż jest to bezpieczne jest to podstawowy spo­
sób prewencji chorób układu krążenia, choroby niedokrwiennej serca.
Zarówno noworodek ludzki, jak i wszystkie zwierzęta pozostałe będące ssakami, w
momencie narodzenia mają niskie stężenie cholesterolu LDL. Dopiero w wyniku pewnych
zmian w stylu życia, zmian w stylu żywienia, małej aktywności ruchowej dochodzi do
wzrostu cholesterolu LDL, które określamy jako stężenie cholesterolu LDL normalnych do­
rosłych. Ile to jest? To już ci, którzy mieli okazje ze mną się spotkać w zeszłym tygodniu to
wiedzą, że nie ma na to dopowiedzi, na to dobre pytanie brzmi: to zależy u kogo?
Natomiast osoby, które mają defekt jednego z genów kodujących ten receptor, mają rodzinną
hipercholesterolemie, w postaci heterozygotycznej, wtedy stężenie cholesterolu LDL gwa­
1
6107961.001.png
łtownie rośnie (proszę zobaczyć tutaj oś jest przerwana), to są wartości LDL rzędu
250,300,400mg%. Natomiast, jeżeli ktoś ma pecha i ma zdefektowane obydwa geny, ma
rodzinną hipercholesterolemie, w postaci homozygotycznej, i tam stężenia cholesterolu
osiągają wartości 700-800mg%. Podsumowując, wątroba wytwarza cząstki VLDL, bogate w
triglicerydy, po drodze w trakcie dojrzewania, stają się one wzbogacone w cholesterol z
cząstek HDL. Za chwile będzie dzisiaj wszystko pokazane. Następnie podlegają cząstki
VLDLi lipolizie, przez lipazę lipoproteinową, powstają remnanty VLDL, z których część
zostaje wyłapana przez wątrobę poprzez receptor wysokiego powinowactwa za pośrednic­
twem fioletowej czapeczki, czyli apoE. Część w zatokach wątrobowych przy udziale HTGL
ulega przemianie w LDL. Większość zostaje wyłapana przez wątrobę, mniejszość przez tkan­
ki obwodowe. I to jest całą filozofia metabolizmu LDL.
Co się dzieje, jeśli stężenie cholesterolu LDL przekracza możliwości klirensu recep­
torowego na drodze receptora wysokiego powinowactwa? Wówczas cząstki LDL szukają
sobie miejsca, gdzie mogą miło spędzić czas, a ponieważ pływają w układzie krążenia, no to
wiadomo, że nie szukają drogi do kości ani do płuc, tylko szukają drogi do układu naczy­
niowego i w ten sposób przedostają się pod śródbłonek naczyniowy i tam ulęgają zdeponowa­
niu. O tym, że tak się dzieje to wiadomo choćby z badań młodych żołnierzy amerykańskich,
którzy zginęli w Wietnamie. Podczas sekcji zwłok wykazano, że te młode osoby miały powa­
żne zmiany polegające na gromadzeniu cząstek LDL pod śródbłonkiem naczyniowym. Rów­
nocześnie wiadomo z badań autopsyjnych osób, które zamarły podczas oblężenia Leningradu,
że restrykcyjna dieta, czytaj głód, doprowadza do usunięcia cząstek LDL spod śródbłonka na­
czyniowego. A więc manipulacje żywnościowe mogą w istotny sposób wpływać na zmiany
zawartości cholesterolu w układzie naczyniowym.
Jeśli cząstki LDL przebywają długo w układzie krążenia ulegają modyfikacjom. Co
może ulegać modyfikacji w cząstkach LDL? Może ulegać wszystko.
1. Białka, jedynym obecnym w cząstkach LDL jest apoB100. Cząstka apoB100 może
ulegać rozmaitym przemianom, np. może ulegać procesowi
oksydacji,
glikacji u chorych na cukrzyce,
glikooksydacji, również u chorych na cukrzyce,
procesowi angiotensynizacji, przyłączy się angiotensyna II
etiolacji, przyłącza się homocysteina
2. Kwasy tłuszczowe, którymi jest zestryfikowany cholesterol, ulegają przemianie do
nadtlenków kwasów tłuszczowych, związków wysoce toksycznych dla śródbłonka na­
czyniowego
3. Cholesterol, w wyniku procesu utleniania powstają oksysterole, o których działaniu
wewnątrzkomórkowym wspominałem, ich działanie poza komórkowe jest równie tok­
syczne jak (…) kwasów tłuszczowych
Co się proszę państwa stanie, jeśli zmodyfikowaniu ulegnie cząstka apoB100? Czyli albo wy­
gląda jak pogryziona przez mole ta czapeczka czerwona, albo jakieś rogi jej tam wyrastają.
No automatycznie przestaje być rozpoznawana przez receptor wysokiego powinowactwa. Je­
śli ulegnie modyfikacji część lipidowa w LDLu to wówczas mówimy o tak zwanych minimal­
nie oksydowanych LDLach, które mogą wejść do komórki na drodze receptora wysokiego po­
winowactwa. Jeśli ulegnie modyfikacji lub uszkodzeniu apoB100 taka jest nierozpoznawalna
przez receptor apoB/E. No i musi sobie szukać innych dróg dalszego metabolizmu. Tu mamy
cząstki LDL, które wniknęły pod śródbłonek, one mogą ulegać modyfikacją zarówno w ukła­
dzie naczyniowym, gdy krążą w osoczu, ale również mogą ulegać modyfikacją, gdy już wejdą
pod śródbłonek naczyniowy. Jeśli są to cząstki minimalnie zmodyfikowane, minimalnie
oksydowane ulegają wychwytowi na drodze receptora wysokiego powinowactwa. Natomiast,
jeśli ulegają modyfikacji, tak że nie mogą być wychwytywane na drodze receptora wysokiego
2
powinowactwa, są wyłapywane przez monocyty, makrofagi. Co się dalej na tej drodze dzieje,
za chwile zobaczymy. Oksydowane LDLe wpływają od strony ściany naczyniowej na funkcje
śródbłonka naczyniowego. Mianowicie pod ich wpływem na powierzchni śródbłonka naczy­
niowego dochodzi do nadekspresji molekuł adhezyjnych. Czyli to będą np. ICAM, V-CAM,
wszystkie które mają w nazwie adhesion molecules. W efekcie do nich zaczynają przylepiać
się monocyty, ale nie tylko, również granulocyty obojętnochłonne, ulegają wciągnięciu pod
śródbłonek naczyniowy i tym samym klientela do obżerania się cholesterolem wzrasta. Jak
wspominałem na jednym ze slajdów było pokazane, że ¾ dostają się na drodze receptora wy­
sokiego powinowactwa, a ¼ na drodze niereceptorowej. Mówię, że jest to nieprawda, jest to
droga receptorowa, a receptor który jest za to odpowiedzialny zwany jest receptorem typu
Scanvenger, albo receptorem wyłapującym, wymiatającym, natomiast na całym świecie nikt
innej nazwy nie używa niż Scanvenger receptor. Jest to rodzina receptorów, dzisiaj jeszcze
poznamy innego członka tej rodziny. No i co się dzieje? Ponieważ ten receptor nie jest zwi­
ązany z regulacją wewnątrzkomórkowego metabolizmu cholesterolu, jak to było w przypadku
receptora apoB/E, to cholesterolu gromadzi się tam tyle, ile zmieści się w makrofagu. I takie
coś, co powstało nosi nazwę komórki piankowatej. Komórka ta żyje tak długo aż w wyniku
nagromadzenia cholesterolu po prostu pęka i gromadzi się w ścianie naczyniowej cholesterol
pozakomórkowo. Ale to nie wszystko, podczas takiego obżerania się makrofaga choleste­
rolem, z makrofaga zaczynają wydzielać się pewne substancje toksyczne. Przede wszystkim
reaktywne formy tlenu, które… które… działają na LDLe jako reactive oxygen species, które
powodują dalszą modyfikacje cząstek LDL, czyli występuje efekt błędnego koła. Mało tego, z
makrofagów, komórek piankowatych zaczynają się wydzielać interleukiny, między innymi
IL-1,IL-6. To sprzyja procesowi zapalnemu w ścianie naczyniowej. Zaczynają uwalniać się z
komórek piankowatych czynniki wzrostu. Przede wszystkim takie jak PDGF oddziałujące na
komórki mięśni gładkich ściany naczyniowej, indukując proliferacje tych komórek. Kolejna
brzydka rzecz która uwalnia się z komórek piankowatych, to są enzymy proteolityczne na­
leżące do MMP, czyli metaloproteazy macierzowych, a te doprowadzają do niszczenia tkanki
łącznej zawartej w ścianie naczyniowej. Jakie jest znaczenie tego zjawiska to za chwile po­
każe. No i to wszystko, co się dzieje w ścianie naczyniowej prowadzi do procesu określanego
jako arteroskleroza albo miażdżyca tętnic, czyli proces przewlekły zapalno-zwyrodnieniowy,
toczący się głównie w łożysku naczyń wieńcowych, prowadząc do choroby niedokrwiennej
serca, łożysku naczyń mózgowych prowadząc do udaru mózgu i w łożysku naczyń kończyn
dolnych prowadząc do konieczności amputacji z powodu procesów zarostowo-zwyrod­
nieniowych. Jak wygląda budowa tego czegoś, co nazywa się blaszką miażdżycowa? Blaszka
składa się z rdzenia, w którym zawarty jest cholesterol, to jest cholesterol zarówno wewnątrz
jak i na zewnątrz komórek piankowatych. Natomiast od światła naczynia ten rdzeń lipidowy
oddzielony jest tzw. czepcem włóknistym, który zbudowany jest z białek tkanki łącznej. Do
brzydkich rzeczy produkowanych jeszcze przez komórki piankowate proszę dopisać czynnik
tkankowy, TF. Blaszka miażdżycowa posiada tak zwany region zawiasowy, tu jeden zawias,
tu drugi zawias. Jeśli z makrofagów uwalniają się enzymy proteolityczne, doprowadzają do
nadtrawienia tego czepca włóknistego, po jakimś czasie taki czepiec pęka, krew wchodzi w
kontakt z rdzeniem lipidowym bogatym w czynnik tkankowy, następuje gwałtowne wy­
krzepienie. To jest przyczyna powstania zawału mięśnia sercowego. Pęknięcie blaszki i wy­
krzepienie. I tu mamy naszego bohatera – komórkę piankowatą, uwalniają się z niej roz­
maitości, czynniki indukujące proliferacje, enzymy degradujące czepiec włóknisty, i oczywi­
ście aktywny koagulant, jakim jest czynnik tkankowy. A wszystko zaczęło się niewinnie od
nacieku lipidów na ścianę naczyniową. Na tym bazuje podstawowy sposób kardioprewencji
jakim jest obniżanie stężenia cholesterolu w surowicy krwi, z założenia, że im mniej będzie
cholesterolu w krążeniu, tym mniej będzie naciekało, tym mniej cholesterolu będzie karmiło
komórki piankowate, tym mniej będzie uwalniało się enzymów o działaniu proteolitycznym i
3
tym mniejsza szansa, że blaszka pęknie i nastąpi gwałtowne wykrzepienie. Do tej pory nikt
nie wynalazł nic bardziej skutecznego w zakresie redukcji ryzyka wystąpienia zawału mięśnia
sercowego, jak skuteczne obniżanie stężenia cholesterolu. I teraz jeszcze raz przenosimy się
do teorii lipidowej miażdżycy, w takim ujęciu jak wyobrażał to sobie Rudolf von Bier… ,
mianowicie pływają sobie cząstki LDL, te żółte kuleczki, jak ich jest za dużo to nie mogą być
wyłapane przez wątrobę i receptory obecne w innych tkankach, zaczynają naciekać ścianę na­
czyniową, wchodzą w bardzo silne reakcje z glikozaminoglikanami obecnymi pod śródbłon­
kiem naczyniowym, tam ulegają modyfikacją, tam zaraz się nimi zainteresują komórki na­
cieku zapalnego i tak blaszka naczyniowa popęka. Krokiem milowym na zrozumienie roli li­
pidów w patogenezie miażdżycy jest rok 1913, kiedy radziecki uczony Nikołaj Aniczkow wy­
konał eksperyment, w którym karmił króliki paszą jajeczną wymieszaną z mlekiem. I wó­
wczas Aniczkow przypuszczał, że czynnikiem powodującym miażdżyce u królika nie jest
cholesterol zawarty w jajkach, ale białko zawarte w mleku. To potem się okazało, że to nie o
to chodziło. Chodzi o cholesterol, który jak przyjemne ładne zwierzątko będzie jadło zamiast
marchwi, to będzie mieć zmiany miażdżycowe jak człowiek. I teraz od lipidów wobec aktual­
nie obowiązującej teorii, mianowicie jeśli dużo jest lipidów, tak się modyfikuje śródbłonek, że
monocyty zaczynają najpierw przylegać do śródbłonka, potem wchodzą pod śródbłonek, taka
komórka piankowata swoimi mackami zaczyna obżerać się cholesterolem, powstaje komórka
piankowata, z niej się uwalniają rozmaite czynniki pozapalne, wreszcie komórka pęka i po­
wstaje typowe ognisko kaszkowate bogate w cholesterol. Proste, prawda?
Od kilku lat wiadomo, że proces miażdżycowy to nie jest wyłącznie cholesterol. Ponieważ
czynników, które indukują miażdżyce WHO wymienia ponad 250, a wspólną drogą tych
wszystkich czynników, typu: nadciśnienie, palenie tytoniu, hyperhomocysteinemia itd., jest
takie oddziaływanie na komórki nacieku zapalnego, że najpierw one się przedostają pod śród­
błonek, następnie jeśli jest tam dużo cholesterolu przekształcają się w komórki piankowate,
ale to nie jest conditio sine qua non 1 , ponieważ bez cholesterolu znane są przypadki zawału
mięśnia sercowego lub z niskim poziomem cholesterolu, makrofagi produkują cytokiny
prozapalne i prowadzą do uszkodzenia ściany naczyniowej, tym samym mogą prowadzić do
pęknięcia blaszki miażdżycowej. I jeszcze raz państwu pokazuje jakie doniosłe znaczenie ma
diagnostyka biochemiczna czynników ryzyka. Dawniej uważano, że jak ktoś ma objawy
procesu miażdżycowego to na pewno ma miażdżyce, a jeśli nie ma objawów to od miażdżycy
jest wolny. Zjawisko które już wam pokazywałem i jeszcze raz państwu pokazuje, mianowi­
cie ściana tętnicza dzięki właściwością lamina elastica gromadząc cholesterol odkształca się
nie do wnętrza ściany a na zewnątrz. Można mięć nagromadzeni czynników ryzyka, można
mieć zaawansowany proces miażdżycowy i absolutnie żadnych objawów. Dopiero po wielu
wielu latach, blaszka traci właściwości sprężysta doprowadzając do zwężenia światła naczy­
nia i tym samym do ujawnienia się objawów niedokrwiennych. Czyli właściwym momentem
na rozpoznanie procesów miażdżycowych, to jest diagnostyka biochemiczna, a nie typowo
kardiologiczna. I tu jeszcze raz państwu pokazuje, monocyty, wchodzą pod śródbłonek, w
wyniku modyfikacji śródbłonka zapraszają kolejne, obżerają się cholesterolem, my śpimy,
obżeramy się, nie ruszamy się, a tam monocyty u nas w ścianie naczyniowej pracują. I proszę
zwrócić uwagę, blaszka miażdżycowa rośnie ekstraluminalnie, czyli żadnych objawów kli­
nicznych nie ma. Teraz to co wspominałem, monocyty, komórki piankowate, makrofagi nie
próżnują, wydzielają cytokiny prozapalne, TF i enzymy proteolityczne, nadtrawiają blaszkę
miażdżycową i dowiadujemy się, że wygraliśmy milion w totolotka, blaszka miażdżycowa
pęka i z tego miliona złotych pożytek wątpliwy.
Powiedzieliśmy, że cząstki LDL są wysoko patogenne, ale wśród nich można znaleźć
super złe i takie mniej złe cząstki. Mianowicie frakcja LDL jest frakcją heterogenną i stosując
odpowiednie metody rozdziału można je podzielić, na co najmniej 7 podkategori, ale nas z
1 warunek niezbędny, nieodzowny
4
punktu widzenia praktycznego będą interesowały 2 kategorie. Mianowicie, cząstki które jak
widać na obrazku są duże, czyli jak są duże to mają więcej w stosunku do małych białka, czy
mniej? Mniej. A jak z lipidami? Więcej. I to są tak zwane duże lekkie LDLe. A podtyp B to są
takie które mają relatywnie więcej białka, czyli są bardziej upakowane, czyli mniejsze, ale
przez to są „cięższe” – mają większą gęstość względną. To są tak zwane małe gęste LDLe na
całym świecie znane jako small dens LDL. Kowalski ma stężenie cholesterolu 150mg%,
Malinowski też ma 150. Kowalski ma je w podtypie A, Malinowski w podtypie B. W zależno­
ści od badania, które temu było poświęcone Malinowski ma od 3-7 razy wyższe ryzyko zawa­
łu serca niż kowalski przy tym samym stężeniu cholesterolu. Czyli obecność małych gęstych
LDLi sprzyja jeszcze bardziej procesowi niż występowanie cząstek dużych lekkich. Każdy
zapyta jak to się dzieje, że powstają małe gęste LDLe. Przyczyną tego jest relatywna nad­
produkcja apoB100. Najlepiej poznanym czynnikiem i takim, który musi się państwu
kojarzyć z małymi gęstymi LDLami tak jak pewne rzeczy temu szeregowemu kowalskiemu z
dowcipu na białą kurteczkę(?), to jest zespół insulinooporności. Czyli jeśli insulina nie wy­
wiera swojego działania hypoglikemizującego, bo mamy np. otyłość typu brzusznego, typu
jabłko, to nadmiar insuliny wpływa na komórkę wątrobową i tam wywiera swoje działanie
anaboliczne, przypominam: insulina jest jednym z najsilniejszych hormonów o działaniu
anabolicznym. Tam doprowadza do nadprodukcji cząstek apoB100. No i teraz tak, jest to filo­
zofując, można by pomyśleć, że ilość cząstek LDLi się nie zmieni, jeśli można byłoby upchać
do każdej cząstki więcej apoB100. Ale tego zrobić nie można, bo dana cząstka LDL ma tylko
jedną cząsteczkę apoB100. Czyli jeśli występuje nadprodukcja apoB100 to zwiększa się au­
tomatycznie ilość cząstek produkowanych przez, najpierw VLDL, a później LDL,
produkowanych przez wątrobę. No i proszę sobie zobaczyć, mamy osoby o takim samym
stężeniu cholesterolu frakcji LDL. Tu mamy podtyp duże lekkie, a tu duże lekkie. Ponieważ,
żeby zachować zasadę, o której powiedziałem: w jednej cząstce LDL jedna cząsteczka
apoB100 tych cząstek LDL musi być wyprodukowane więcej. Jak z tego wynika nie możemy
rozróżnić czy mamy duże lekkie czy małe gęste na podstawie na podstawie oznaczeń cho­
lesterolu LDL, ale skoro te mają więcej białka w jednostce objętości osocza, to możemy do
tego dojść poprzez oznaczenie apolipoproteiny B100. Im wyższe stężenie apoB100 tym bar­
dziej zbliżamy się do rozpoznania małych gęstych LDLi. Każdy rozumie ten obrazek, myślę
że jest przekonywujący. Podobnie by się wydawało, że jak jest cholesterol rozrzucony na
większą ilość cząstek LDL to powinno mu być łatwiej się dostać do komórki. Tymczasem nic
podobnego, tworzy się taki swoisty korek wokół receptora, pchają się te LDLe jeden przez
drugi, w związku z czym dochodzi do zmniejszenia powinowactwa tych cząstek do receptora
i trudniej małym gęstym LDLom przejść przez receptor apoB/E tak jak wielbłądowi przez
ucho igielne. W związku z tym zwiększa się ich okres półtrwania, zmniejsza się ich klirens
obwodowy. A skoro mają dłuższy okres półtrwania, dłużej krążą w krwioobiegu, to łatwiej są
podatne na modyfikacje. Bardzo silnie naciekają ścianę naczyniową i bardzo silnie wchodzą
w powinowactwo z proteoglikanami, stąd bardzo trudno je wypędzić ze ściany naczyniowej.
No i są one przysmakiem makrofagów. Czyli porównując podtyp A z podtypem B podtyp B
głównie wchodzi poprzez Scanvenger receptor a podtyp A głównie przez receptor wysokiego
powinowactwa. Mówiąc o cząstkach LDL trzeba wiedzieć, że bardzo istotny wpływ na ich
klirens, ich katabolizm, ma dieta. Jeśli spożywamy dietę obfitującą w nasycone kwasy tłusz­
czowe, czyli spożywamy innymi słowy tłuszcze zwierzęce, wówczas ich wpływ metaboliczny
w komórce wątrobowej jest taki, że zmniejsza się aktywność receptora wysokiego powino­
wactwa, czyli klirens się zmniejsza, czyli stężenie wzrasta. Drugi ważny wpływ nasyconych
kwasów tłuszczowych to jest zwiększenie wytwarzania cząstek VLDL, czyli mamy hypertri­
glicerydemie z hyperLDLcholesterolemią.
Przechodzimy do metabolizmu HDL, który bez wątpienia jest najtrudniejszym z meta­
bolizmów cząstek lipoprotein. To, co do tej pory zostało o tym napisane niestety jest nieak­
5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin