Jak podawać wino?
Zasady dotyczące doboru wina do potraw:
Poniższa tabela w miarę klarowny sposób pokazuje jak dobrać wino, biorąc pod uwagę także sposób przygotowania potraw lub dominujące w niej przyprawy:
Danie
Sposób przyrzadzania/przyprawy
Wino (3 propozycje, w kolejności od najlepszej)
wołowina/jagnięcina/cielęcina
pieczona, grillowana
Cabernet sauvignon, Merlot, Chianti
czosnek
Zinfandel, Chianti, Syrah
cebula
Cabernet sauvignon, Zinfandel, Merlot
pieprz
grzyby
Syrah, Cabernet sauvignon, Zinfandel
musztarda
Cabernet sauvignon, Zinfandel, Syrah
sos winny
pomidory
Zinfandel, Chianti/Sangiovese, Merlot
chrzan
Cabernet sauvignon, Merlot, White Zinfandel
BBQ
White Zinfandel, Zinfandel, Merlot
zioła
Merlot, Syrah, Zinfandel
makarony/potrawy wegetariańskie
pomidor
Zinfandel, Chianti/Sangivese, Merlot
bazylia/pesto
Merlot, Chardonnay, Syrah
pomidor/oregano
Chianti/Sangiovese, Merlot, Chardonnay
Merlot, Pinot noir, White Zinfandel
parmesan
Merlot, Chardonnay, Riesling
sos śmietanowy
Pinot noir, Chardonnay
sos z małż
Chardonnay, Pinot grigio, Sauvignon blanc
smażone/imbir
Chardonnay, Riesling, Whitne Zinfandel
ostro przyprawione
White Zinfandel, Sauvignon blanc, Chadonnay
kurczak/indyk/wieprzowina
pieczone, grillowane
White Zinfandel, Sauvignon blanc, Rielsing
Chardonnay, Merlot, Riesling
Chardonnay, Riesling, White Zinfandel
wino marsala
Merlot, Pinot noir, chardonnay
Chardonnay, Pinot grigio, Chianti
Sauvignon blanc, Merlot/Chardonnay, Pinot noir
parmezan
Chardonnay, Merlot/Pinot grigio, Pinot noir
White Zinfandel, Merlot, Zinfandel
Merlot, Chardonnay, Pinot grigio
Chardonnay, Riesling, Sauvignon blanc
cytryna
Sauvignon blanc, Pinot grigio, Chardonnay
Chardonnay, Pinot noir/Merlot, Sauvignon blanc
White Zinfandel, Riesling, Zinfandel
ryby/owoce morza
grillowana ryba (ciemna)
Pinot noir, Chardonnay,Merlot
monter-1