Nauka a zucie gumy - Artykul.pdf

(86 KB) Pobierz
Nauka a żucie gumy?!
Żucie gumy - często źle postrzegane - może korzystnie wpływać na
nasz intelekt, a zwłaszcza na procesy pamięciowe
Żucie gumy - często źle postrzegane - może korzystnie wpływać na
nasz intelekt, a zwłaszcza na procesy pamięciowe - donieśli badacze z
Wielkiej Brytanii w środę na spotkaniu Brytyjskiego Towarzystwa
Psychologicznego w Blackpool.
Badania naukowców z University of Northumbria w Newcastle objęły
75 osób. Podzielono je na trzy grupy - grupa, w której ochotnicy nie
żuli gumy - kontrolna, grupa w której osoby żuły prawdziwą gumę i
grupa, w której pozorowały żucie gumy.
Przed wykonaniem 25 minutowego testu sprawdzającego pamięć i
zdolności umysłowe badani z drugiej i trzeciej grupy żuli przez trzy
minuty prawdziwą gumę lub udawali, że ją żują.
Następnie ochotnicy byli poddani testowi, który sprawdzał ich
zdolności do krótkotrwałego zapamiętywania słów i obrazków oraz do
długotrwałego zapamiętywania numeru telefonu.
"Nasze wyniki były zupełnie oczywiste - żucie gumy poprawia
zapamiętywanie . Ludzie żujący prawdziwą gumę byli w stanie
odtworzyć z pamięci więcej słów oraz wypadali lepiej w teście na
długotrwałe zapamiętywanie numerów" - powiedział Andrew
Scholey, kierujący badaniami.
Okazało się też, że po zakończeniu testu osoby, które żuły prawdziwą
gumę, miały o 3 uderzenia serca na minutę więcej w porównaniu
do osób, które jej nie żuły i o 1,5 uderzenia na minutę więcej w
porównaniu z osobami, które pozorowały żucie gumy .
"Sądzimy, że niewielki wzrost pracy serca może wpływać na lepsze
zaopatrzenie w tlen i glukozę neuronów w mózgu, co wpływa z
koleina poprawę zdolności umysłowych" - powiedział Scholey.
Według badacza innym wytłumaczeniem wyników jego zespołu może
być fakt, że obecność gumy do żucia w jamie ustnej powoduje wzrost
poziomu insuliny, hormonu który bierze udział w przemianach
glukozy. Poziom tego hormonu wzrasta we krwi po posiłku.
"Wiadomo, że neurony w obszarach mózgu związanych z procesami
uczenia się i zapamiętywania mają receptory dla insuliny" - wyjaśnił
Scholey.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin