Brzoskwiniowiec na zimno.doc

(20 KB) Pobierz
Brzoskwiniowiec na zimno

Brzoskwiniowiec na zimno

 

Składniki:

Masa serkowo-brzoskwiniowa:

·            3 serki homogenizowane waniliowe (3 x15 dag)

·            1 galaretka cytrynowa

·            puszka brzoskwiń

Masa śmietankowa:

·            2 łyżki żelatyny

·            ½ litra śmietany 30%

·            3 łyżki cukru pudru

Ponadto:

·            1 galaretka pomarańczowa

·            biszkopty (ok. 8 dag)

 

Sposób wykonania:

 

Na dnie średniej wielkości tortownicy (o średnicy 23-25 cm) rozłożyć biszkopty.

Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, ostudzić. Tężejącą galaretkę wymieszać z serkami homogenizowanymi. Połowę brzoskwiń w puszcze pokroić w kostkę, dodać do masy serowej i wymieszać. Gotową masę wyłożyć na biszkopty. Odstawić do lodówki na ok. 20 minut.

W ½ szklanki gorącej wody rozpuścić żelatynę, ostudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, następnie dodać żelatynę. Wymieszać i powstałą masę wylać na masę serową. Odstawić do lodówki na ok. 20 minut.

Na masie śmietankowej rozłożyć pokrojone w plastry pozostałe brzoskwinie.

W 2 szklankach gorącego soku z brzoskwiń (jeżeli będzie go mniej, to należy uzupełnić wodą) rozpuścić galaretkę pomarańczową. Ostudzić i tężejącą galaretką zalać brzoskwinie. Schłodzić w lodówce.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin