Kebab.doc

(23 KB) Pobierz
KebabAutor: dady14 ( anonim72@o2

Kebab

 

 

 

 

 

 

Składniki:
800 gram wieprzowiny lub cielęciny, 2 ogórki szklarniowe, 3 pomidory, 2 cebule, opakowanie chleba pita, jogurt naturalny lub kefir, ketchup ostry, olej, czosnek, zioła prowansalskie, koperek, papryka  chilli, przyprawa do kebaba.

Jak przyrządzić?
Mięso pokroić w cienkie paseczki (ok. 1 cm szerokości, 0,5 cm grubości i 3 cm długie), następnie do misy wrzucić pokrojone mięso, wlać 3 łyżki oliwy i wsypać przyprawę do kebaba. Odczekać 3-4 godz. W tym czasie do jogurtu dodać pokrojony koperek, zioła prowansalskie i czosnek. W sosie ma być wyraźnie czuć czosnek ale z drugiej strony ma przebijać nuta delikatności jogurtu i koperku. Ja daję niecałą główkę. Drugi sos robimy z ketchupu i dodajemy paprykę chilli. Ten sos musi być ostry :-) Ogórek obieramy i kroimy w kostkę. Może być grubsza. To samo robimy z pomidorem, natomiast cebulę kroimy na tzw. półtalarki. Zamarynowane mięso nabijamy na patyczki od szaszłyków i pieczemy na grillu. Przypiekamy dość mocno. Pod koniec pieczenia na grilla dajemy chleb-bułki pita po uprzednim rozcięciu i otwarciu kieszonki. Zewnętrzną stronę bułek skrapiamy wodą. Po upieczeniu jedną wewnętrzną stronę bułki smarujemy sosem czosnkowym a drugą ketchupowym. Wkładamy upieczone mięso, ogórek, pomidor, cebulę. Kolejność obojętna. Po jednej warstwie przelać trochę sosami i nałożyć kolejną warstwę. Znowu przelać i na wierzch nałożyć mięso i można znowu przelać sosami i... smacznego.

Dla tych ,którzy nie mogą znaleźć przyprawy do Kebaba proponuję do gyrosa. Sos  można  tez  zrobić z  dobrego jogurtu , dodając  trochę majonezu, czosnek(jeden duży ząbek na filiżankę sosu),następnie 1/2op. koperkowo- ziołowego sosu Knorra.
Można dodać trochę pikantnego ketchupu Rozciętą kieszonkę bułki napełniam wcześniej przygotowanym i zamarynowanym mięsem ( może  być  pierś kurczaka) pociętym w paseczki i podsmażonym. Oprócz tego są pokrojone warzywa (pomidor, papryka, sałata, ogórek świeży lub małosolny, cebula).Na koniec polewam to przygotowanym sosem j.w. Smakuje wybornie.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin