ZASADY W SKROCIEPierwsze kilka dni to bardzo rygorystyczna dieta, właściwie kolejna faza też Dopiero trzecia i czwarta faza to już zdrowe odżywianie, jeżeli któraś ma problemy z nerkami lub cholesterolem - nie polecam dietyDieta ta składa się z 4 etapów, FAZA I - UDERZENIOWA"WSZYSTKO ALBO NIC"To faza ataku, trwajaca od jednego do pieciu dni (w zaleznosci od ilosci nadprogramowych kilogramow)1-5kg - 1dzien6-10kg - 3 dni11-20kg - 5 dni21kg i wiecej - 7 dni za zgoda lekarzaW trakcie tej fazy mozna spozywac tylko czyste bialko z ośmiu kategorii produktów wymienionych na liscie nr 1 poniżej. JEZELI JAKIEKOS PRODUKTU NIE MA NA LISCIE TO JEST ZABRONIONYZ tych osmiu kategorii możecie dowolnie wybierać to, na co macie ochotę, beż żadnych ograniczeń i o każdej porze dnia. Wolno wam również te produkty dowolnie ze sobą łączyć.Lista patrz nizejKilogramy tracone w tej fazie to nadmiar wody zgromadzony w tkankach. POD ZADNYM POZOREM NIE NALEZY PRZEDLUZAC I FAZY. Jezeli kilogramy przestaja spadac nalezy niezzwlocznie przejsc do FAZY II na dni warzywne.FAZA II NAPRZEMIENNA - równomierny rytm odchudzaniaTo tutaj zaczyna sie prawdziwa walka z nadmiarem tluszczu. Zachować wszystkie dozwolone w kuracji uderzeniowej produkty i dodać, bez zadnych ograniczeń co do ilości, godziny spożywania czy sposobów łączenie surowe lub gotowane warzywa:Lista patrz nizejPodczas trwania tej fazy nalezy stosować naprzemiennie okres protein z warzywami (PW) i okres protein bez warzyw (P), aż do osiągnięcia ustalonej wagi. Dukan zaleca tryb 5/5 (5dni PW/5 dni P) lecz twierdzi ze rowniez tryb 1PW/1P daje podobne rezultaty a nie jest tak frustrujacy. W fazie II dopuszca rowniez niektore produkty (patrz lista nr 3). NAlezy pamietac ze produktow tych nei nalezy naduzywac lecz odstawic w przypadku zastojow wagowych.FAZA III - utrwalenie wagiTo najwazniejsza czesc diety. Nie nalezy jej zaniedbywac , opuszczac ani skracac. Po kazdej szybkiej utracie kilogramow organizm am tendencje do ponownego, jeszcze wiekszego przybierania na wadze. Stad efekt jo-jo. Czas trwania kuracji przejściowej, ktora ma na celu utrwalic nowo zdobyta wage oblicza się zależnie od wielkości utraconej wagi : dziesięć dni nowej diety na każdy utracony kilogram.10dni x kazdy utracony kilogram podczas fazy I i IIJeśli straciliście 20 kg, trzeba ją stosować przez okres wynoszący 20 razy dzisięc dni.Podczas fazy utrwalania wagi należy jak najściślej stosować się do diety pozwalającej na spożywanie następujących pokarmów:-pokarmy proteinowe fazy uderzeniowej - lista nr 1-warzywa kuracji równomiernej - lista nr 2Te 2 grupy produktow mozemy spozywac bez rozgraniczania na dni P i PW-jedna porcja owoców dziennie, oprócz bananów, winogron i czereśni-2 kromki pełnoziarnistego chleba dziennie-40 gr sera zoltego-2 porcje produktów skrobiowych tygodniowo-udziec jagnięcy lub pieczeń z polędwicy wieprzowejJako ukoronowanie kuracji mamy jeszcze:-dwa odświętne posiłki w tygodniu Oraz obowiązkowo i bezwarunkowo-jeden dzień ścislej diety proteinowej (kuracja uderzeniowa) w tygodniuIV faza - stabilizacjaPrzejść do normalnego sposobu odżywiania się podczas sześciu dni w tygodniu, zachowując dobre nawyki nabyte podczas kuracji, i stosować jeden dzień w tygodniu ścisłą diete proteinową z pierwszej fazy, należy jesc tez otręby owsiane, raz dziennie ok 3 łyżkiOTREBY Otreby owsiane pomimo bycia weglowodanami sa dozwolone bo ich zalety dietetyczne sa tak cenne: - Oczyszczaja uklad pokarmowy z zalegajacych resztek, - zapobiegaja nowotworowi okreznicy, - zmniejszaja cholesterol, - spowolniaja przedostawanie sie cukru do krwi co jest bardzo korzystne dla diabetykow,- zeluja sie w kontakcie z plynem zoladkowym, zapelniajac go i dajac uczucie sytosci,- usprawniaja przemiane materii i wiele wiele wiecej. I dlatego sa nie tylko dozwolone ale i wskazane we wszystkich fazach.Jest rozbieznosc pomiedzy obiema ksiazkami. 1-2 lyzki sa zalecane w I i II fazie. W III i IV to koniecznosci. 3 lyzki to maks. 1 lyzka otrab jest nie tylko dozwolona ale wrecz zalecana we WSZYTKICH FAZACH.2 lyzki daja jeszcze lepsze rezultaty i poprawiaja prace jelit3 lyzki jeszcze bardziej zwiekszaja skutecznosci dzialania otrab ale maja juz swoja wartosc kaloryczna.Aby zadzialaly nalezy je stosowac regularnie przez dluzszy okres czasu. PRODUKTY OBOWIAZKOWE 1.5l plynow 3 lyzki otrab owsianych lub 2 owsianych I 1 pszennych LISTA NR 1PRODUKTY DOZWOLONE W NIEOGRANICZONEJ ILOSCI W FAZIE I i W DNIACH CZYSTYCH PROTEIN (PP) Wolowina : wszystkie czesc pieczone lub grilowane sa dozwolone: stek, filet, poledwica, rostbeef. Nalezy unikac antrykotu z koscia, rozbratla z koscia oraz kawalkow do duszenia i na rosolCielecinaKonina z wyjatkiem latyPodroby watrobka drobiowa, wolowa lub cieleca (watrobka nie dla osob z grupy ryzyka chorob sercowo-naczyniowych ze wzgledu na obfitosc cholesterolu)Ozor cielecy i jagniecy, Wszystkie ryby, rowiez wedzone, ryby w konserwach w sosie wlasnymSurimi, JajkaTofuWszystkie skorupiaki i mieczakiDrob z wyjatkiem kaczki i gesi spozywany bez skoryKrolikChuda wedlina (zawartosci tluszczu 2-4%)Chudy nabial 0%: twarog, jogurty. Nie nalezy przekraczac 1kg spozycia nabialu dziennie. Nalezy wybierac produkty bez zawartosci tluszczu.LISTA NR 2PRODUKTY DOZWOLONE W NIEOGRANICZONEJ ILOSCI W FAZIE II w DNI PROTEIN z WARZYWAMI (PW)- wszystkie produkty z Listy nr 1- kotlety sojowe - Dozwolone:Bakłażan,Biała kapusta,Boćwina,Brokuł,Brukselka,Cebula,Cukinia,Cykoria,Czerwona kapusta,Dynia,Fasolka szparagowa,Kalafior,Kalarepa,Koper włoski,Ogórek,Papryka,Pieczarka,Pomidory,Por,Roszponka,Rzepa,Rzodkiewka,Sałata karbowana,Sałata zielona,Seler,Serce palmy,Soja, Szparag,Szpinak.Dopuszczalne:Burak,Marchewka.Marchewka i buraki sa dozwolone w rozsadnych ilosciach i nie do kazdego posilku Zakazane:Awokado,Biała fasola,Bób,Ciecierzyca,Groch,Groch suszony,Groch zwyczajny,Kukurydza,Ryż,Salsefia (cokolwiek to jest )Soczewica,Zielony groszek,Ziemniaki.- rabarbar w niewielkiej ilosci do przyrzadzania kompotu lub ciasta- fasolka szparagowaList anr 3PRODUKTY DOZWOLONE W FAZIE II W OGRANICZONEJ ILOSCI - Mleko odtluszczone w plynie(szklanka) lub w proszku (odpowiednik szklanki w plynie) - slodzik na bazie aspartamu - Aromaty - Proszek do pieczenia i drozdze- Skorka z cytrusow- Ocet, przyprawy, ziola, tymianek, czosnek, natka pietruszki, cebula (max 2) szalotka (max2) szczypiorek- Korniszony i cebula sa dozwolone w fazie PP jako przyprawa. - Cytryna moze byc uzyta do doprawienia ryby lub owocow morza, ale nie moze byc spozywana w formie wycisnietego - Sol I musztarda sa dozwolone w niewielkiej - Dietetyczny ketchup bez dodatku cukru moze byc uzywany w niewielkiej ilosci - Gumy do zucia (max. 10/jour) : - Sweet Gum (Hollywood) parfum pêche et parfum framboise Airwaves menthol & eucalyptus Freedent mieta forte Chewing gum green fresh Chlorophylle (Hollywood) Chewing gum Blancheur parfum Plantes des Montagnes (Hollywood) Napoje light slodzone aspartamemSiemie lniane DOZWOLONA DZIENNA ILOSCI POWYZSZYCH PRODUKTOW (nie nalezy ich spozywac w przypadku zatrzymania wagi)- 2 male jogurty owocowe 0% z pulpa owocowa slodzone aspartamem(1 maly jogurt = 100g)- szklanka mleka sojowego - 1 lyzka skrobii kukurydzianej- 2 male jogurty sojowe - 2 lyzki smietany 3% - 1 lyzeczka kakao - 2 Lyzki smietany 4 % - 2 lyzki smietany sojowej - 4 lyzki wina: biale i czerwone do gotowania - 3 krople oleju - Proteiny sojowe 50g/tygodniowo - wedzony bekon (chudy boczek niesolony) - plasterek - 30g sera zoltego o zawartosci tluszczu ponizej 6%PRODUKTY NIEDOZWOLONEWszystko czego nie ma na powyzszych listachJezeli suma calkowita tluszczu i weglowodanow jest rowna lub wyzsza zawartosci bialka dany produkt nie powinien byc czescia diety.
M.o.C.a.R.n.Y