projekt.txt

(7 KB) Pobierz
1. Co to jest ekożywnoć?
Żywnoć ekologiczna jest coraz częciej wybierana, głównie przez osoby dbajšce o swoje zdrowie. Niektórzy pod wpływem mody sięgajš po ekoprodukty i nie zawsze wiedzš, co kryje się pod tš nazwš. Otóż ekożywnoć oznacza takie produkty, które zostały wytworzone bez jakichkolwiek syntetycznych dodatków do żywnoci - konserwantów, barwników, dodatków smakowych czy barwników. Żywnoć ta produkowana jest tylko z odpowiednio dobranych składników. Wszelkie owoce, warzywa i ziarna, z których wytwarza się dane produkty, nie mogš zawierać nawet ladowych iloci sztucznych nawozów oraz pestycydów. Ponadto uprawiane sš tylko w gospodarstwach ekologicznych.
Ekologiczne warzywa i owoce
 Żywnoć ekologiczna jest wyprodukowana w gospodarstwie...
Aby żywnoć została uznana za ekologicznš, musi spełniać pewne warunki. Każdy produkt musi pochodzić z pola, na którym nie stosowano rodków ochrony rolin i nawozów sztucznych przez przynajmniej trzy ostatnie lata. Produkty ekologiczne muszš być przechowywane i przetwarzane zgodnie z okrelonymi wymogami.

Ekożywnoć powinna posiadać okrelone cechy:

proces wytwarzania nie może być szkodliwy dla rodowiska,
surowce użyte do produkcji nie mogš być toksyczne,
produkt oraz jego składniki nie mogš być testowane na zwierzętach,
opakowanie produktu powinno być ograniczone do minimum,
opakowanie może zostać ponownie wykorzystane,
zużycie energii na każdym etapie produkcji powinno być zminimalizowane.
2. Oznaczenia ekologiczne
Na całym wiecie ronie popyt na żywnoć wysokiej jakoci, wyprodukowanš pod cisłš kontrolš jednostek certyfikujšcych, czyli na żywnoć ekologicznš. W zwišzku z tym w krajach Unii Europejskiej wprowadzono system kontroli i certyfikacji produkcji ekologicznej. Graficznym odzwierciedleniem tego, że produkt został wytworzony zgodnie z tym systemem, jest wspólnotowy znak Rolnictwo ekologiczne umieszczony na etykiecie produktu.

Na etykiecie powinny znaleć się następujšce informacje:

nazwa i numer upoważnionej jednostki certyfikujšcej, której podlega producent,
nazwa i adres producenta oraz nazwa produktu.
Na etykiecie może zostać umieszczony:

napis Rolnictwo ekologiczne  system kontroli WE,
wspólnotowy znak Rolnictwo ekologiczne.
Bioršc do ręki produkt w sklepie oznaczony w taki włanie sposób, można być pewnym, że jest to naprawdę ekologiczna żywnoć, a więc:

przynajmniej 95% składników tak oznaczonego produktu zostało wyprodukowanych metodami naturalnymi,
produkty były nadzorowane podczas procesu produkcji i przygotowania zgodnie z przyjętymi wytycznymi,
produkty sš sprzedawane bezporednio przez producenta lub w zamkniętym, zabezpieczonym i oznakowanym opakowaniu,
wiadomo przez kogo, gdzie i w jakich warunkach został wytworzony produkt.
Znakiem tym mogš oznaczać swoje produkty wszystkie certyfikowane gospodarstwa ekologiczne i certyfikowani producenci żywnoci. Nie wszystkie produkty dostępne na stoisku ze zdrowš żywnociš sš ekologiczne. Czasem nazwa jest mylšca i stanowi jedynie chwyt marketingowy. Prawdziwa żywnoć ekologiczna posiada specjalny certyfikat, który mówi o tym, że produkt jest bezpieczny pod względem nie tylko produkcji, ale także transportu i przechowywania.

Certyfikat musi spełniać warunki okrelone przez Unię Europejskš oraz Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a także Inspekcję Jakoci Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Kontrola produkcji żywnoci odbywa się przynajmniej raz w roku. Jeli zostanš wykryte uchybienia od zasad, rolnik lub handlowiec traci dobre imię i musi zapłacić surowe kary pieniężne.

3. Dla kogo żywnoć ekologiczna?
Żywnoć ekologiczna głównie dostępna jest w sklepach z ekologicznš lub zdrowš żywnociš. Jednakże coraz częciej artykuły ekologiczne można kupić w marketach. Produkty eko można zamawiać również w wielu sklepach internetowych. W trosce o swoje zdrowie warto po nie sięgać. Lekarze podkrelajš, że żywnoć wyprodukowana bez udziału konserwantów, pestycydów i innych rodków chemicznych jest lepsza od żywnoci wysoko przetworzonej. Specjalici sš zdania, że większoć chorób cywilizacyjnych bierze się włanie z substancji chemicznych dodawanych do pożywienia. To one często sš przyczynš powstania nowotworów oraz alergii. Żywnoć ekologiczna przygotowywana jest w taki sposób, aby zawierała jak najwięcej wartociowych składników i witamin. Naturalna żywnoć przeznaczona jest dla wszystkich ludzi, bez względu na wiek czy stosowanš dietę. Osoby chore na cukrzycę mogš spożywać takie ekoprodukty, jak ciasteczka bezglutenowe czy bezcukrowe powidła. Żywnoć ekologicznš warto podawać przede wszystkim dzieciom.

4. Zakup żywnoci
Dla jednych zakupy to przyjemnoć, dla drugich koniecznoć. Zarówno ci pierwsi, jak i ci drudzy powinni kupować wiadomie. Co to znaczy? Chodzi o to, by nie kupować jedzenia na zasadzie wyboru ładniejszego opakowania, które jest dla wielu osób decydujšcym kryterium wyboru. Pamiętajmy jednak, że nie zjadamy opakowania, ale to, co w nim jest. Dlatego wyglšd zewnętrzny produktu nigdy nie powinien decydować o tym, co kupimy, ale przede wszystkim jakoć żywnoci. W tym celu należy czytać informacje zamieszczone na etykietach produktu. Dla wielu osób podstawowym kryterium wyboru produktu żywnociowego jest ładne opakowanie.

Warto czytać etykiety na opakowaniach produktów żywnociowych. Obowišzujšce prawo szczegółowo reguluje, jakie informacje powinny się znajdować na produkcie, a sš to:

nazwa produktu,
nazwa i adres producenta,
lista składników  warto zwrócić uwagę, iż sš one ułożone w kolejnoci malejšcej, co oznacza, że składnik znajdujšcy się na ostatnim miejscu jest w niewielkiej iloci w danym produkcie,
termin przydatnoci do spożycia,
masa netto,
warunki przechowywania,
sposób przygotowania,
na wyrobach mlecznych obowišzkowe jest podanie zawartoci tłuszczu,
iloć alkoholu w napoju powyżej 1,2%,
klasa jakoci,
barwniki i konserwanty chemiczne i inne dodatki  jeli takie występujš.
Te informacje powinny być zamieszczone w widocznym miejscu. Nie wolno ich ukrywać czy zasłaniać innymi nadrukami. Nieobowišzkowe jest umieszczanie informacji dotyczšcych zawartoci składników odżywczych. Mimo tego sš one zwykle zamieszczane.

5. Oznaczenia żywnoci specjalnej
Żywnoć specjalna obejmuje:

odżywki dla sportowców,
specjalnš żywnoć dla dzieci i niemowlšt,
koncentraty deserów, napojów i obiadowe,
produkty dla diabetyków, produkty bezglutenowe, itp.
Dla tych produktów, oprócz obowišzkowych informacji, podaje się również wartoć odżywczš: kalorie, białko, skrobię, cukry, tłuszcze, błonnik, sód, kwasy tłuszczowe nasycone i nienasycone, a czasami witaminy i minerały. Produkt dietetyczny na opakowaniu może mieć umieszczone wskazania zdrowotne, ale tylko te, które sš poparte badaniami.

Informacje na opakowaniach powinny być prawdziwe i rzetelne. Nie wolno np. pisać, że dany olej nie zawiera cholesterolu, gdyż oleje tego składnika po prostu nie majš. Jeli na danym produkcie nie ma informacji w języku polskim lub nie jest ona jasna, to nie kupujmy tego produktu. Warto czytać etykiety z pewnš dozš umiaru. Czekolada bez cukru może naprawdę go nie zawierać, ale to nie oznacza, że mogš jš spożywać osoby otyłe czy diabetycy. Cišgle ma w sobie wiele kwasów tłuszczowych i to zwykle nasyconych. Pamiętajmy, aby czytać etykiety dokładnie. Jeli w cukierkach czy napojach na pierwszych miejscach jest cukier, to warto wybrać inny produkt. Aby kupować zdrowš żywnoć, należy wybierać jš wiadomie. Kilka sekund więcej powięconych na przeczytanie etykiety, pozwoli nam lepiej dbać o nasze zdrowie.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin