Dieta według Gersona.pdf

(149 KB) Pobierz
Dieta wed³ug Gersona
Dieta według Gersona
Wykorzystane źródła:
1. Max Gerson, M.D. „A cancer therapy: results of fifty cases: a summary of 30 years
of clinical experimentations”. Wyd. orygin. 1958 r.
2. Charlotte Gerson - prelekcje na wideokasetach. The Gerson Institute, 1992 r.
NaleŜałoby jeszcze uwzględnić „Gerson Therapy Handbook”
The Gerson Institute, 1572 Second Avenue, San Diego, CA 92101, USA
tel. 001-(619) 685-5353, http://gerson.org
Zob. takŜe: http://gerson-research.org
HISTORIA
Max Gerson (1881-1959) był lekarzem, cierpiącym na migrenę. Inspirując się
pewnym artykułem z Włoch, opracował empirycznie dietę, przy której nie miał więcej
napadów. Leczył nią swoich pacjentów z migreną. Jeden z nich przy okazji
wyzdrowiał z gruźlicy skóry, po czym nastąpili dalsi pacjenci z tą chorobą. Doszło to
do prof. Sauerbrucha (pierwszy wykonywał operacje na klatce piersiowej,
wspomnienia wydane po polsku), ten dał Gersonowi do leczenia grupę 450 pacjentów
z gruźlicą skóry. 446 zostało wyleczonych. Dalej rozszerzono z sukcesem wskazania
na gruźlicę narządów wewnętrznych. [Wyleczono m. in. Ŝonę Alberta Schweitzera z
gruźlicy płuc z ogniskami wtórnymi w kościach (ponadto jego córkę z b. rzadkiej
postaci czyraczności, a samego Schweitzera w wieku 75 lat z cukrzycy
insulinozaleŜnej, doŜył do 91).]
Gerson zauwaŜył, Ŝe pacjenci z gruźlicą mieli mnóstwo chorób towarzyszących, i te
się teŜ leczyły! Doszedł do wniosku, Ŝe organizm posiada wystarczające
moŜliwości samoleczenia, naleŜy tylko je przywrócić . Czyni to właśnie jego dieta.
TEORIA
Nowotwór nie jest chorobą miejscową, a ogólnoustrojową. Yamagiwa i Ichigawa w l.
30-tych smarowali uszy królików smołami rakotwórczymi. Najpierw miało miejsce
uszkodzenie narządów wewnętrznych, dopiero na końcu rozwijał się rak.
Warburg stwierdził uszkodzenie enzymów utleniających w nowotworach. Aby
przeŜyć, komórki przechodzą na fermentację (energetykę beztlenową). W warunkach
fermentacji potrafią tylko rosnąć i dzielić się [bez róŜnicowania].
Aktywność enzymów spada teŜ w normalnych tkankach, przede wszystkim w
wątrobie (histologicznie będącej długo bez zmian).
Z komórek nowotworowych i niezmienionych ucieka potas i jod, wchodzi chlorek
sodu i woda.
Leczenie polega częściowo na odtworzeniu zasobów potasu w komórkach.
Przyczyny moŜna sprowadzić do dwóch:
1. Niedobory (deficiency)
2. Zatrucie , autointoksykacja (toxicity)
Ad 1. śywność przetworzona, surowce z uprawy i hodowli przemysłowej (choroby
roślin i zwierząt hodowlanych świadczą o ich niedoborowości)
Ad 2. Nadmiar nieprzetworzonych produktów pośrednich metabolizmu, chemikalia,
produkty chorych tkanek (np. nowotworowych). Toksyny są inhibitorami enzymów.
Nasza Ŝywność jest`niedoborowa i zarazem toksyczna.
36111215.001.png
OGÓLNY SKŁAD DIETY
Owoce
Soki owocowe, warzywne i z zielonych części roślin
Jarzyny, surówki
Specjalna zupa („zupa Hipokratesa”)
Ziemniaki
Płatki owsiane
Jest to podstawa leczenia w celu odtrucia organizmu. Surowce powinny pochodzić z
upraw organicznych. Ilość spoŜywanych potraw i soków jest dowolna, moŜliwie
największa. Niektórzy pacjenci mogą nawet Ŝądać dodatkowych ilości w nocy.
Ilość kalorii na jednostkę objętości jest mniejsza, dlatego posiłki muszą być obfitsze i
częstsze.
Potrawy maksymalnie urozmaicone pod względem smaku, koloru i konsystencji.
Efektywna jest nie sama dieta, a dieta łącznie z medykamentami.
ZABRONIONE POTRAWY I SUBSTANCJE
NIKOTYNA SÓL i wszystkie zamienniki soli, sól
gorzka
butelkowane rafinowane
puszkowane solone
mroŜone wędzone
przetwory siarczynowane
liofilizowane kuchenki mikrofalowe
marynowane zupy itp. w proszku
alkohol
mąka (biała)
ananasy
napoje gotowe ze sklepu
awokado
olej, z wyjątkiem lnianego tłoczon. na
zimno
cukier orzechy
cukierki owoce jagodowe
czekolada ostre przyprawy (pieprz, papryka)
farby do włosów, trwałe ondulacje soda oczyszczona w potrawach,
fluor w paście do zębów, płukankach do paście do zębów, płukankach do gardła
gardła
grzyby sól gorzka
herbata strączkowe i wyroby z nich,
ziarno soi i wyroby z soi
kakao śmietana
kawa, takŜe rozpuszczalna (instant) tłuszcz
lody woda do picia
woda fluorkowana do uŜytku wewnętrznego (przygotowanie potraw)
woda fluorkowana do uŜytku zewnętrznego
Zabronione czasowo (zwłaszcza w pierwszych miesiącach):
jaja
mięso
masło
ryba
ciastka
ogórki surowe i marynowane
 
mleko
ser
Zabronione są wszelkie tłuszcze zwierzęca: śmietana, masło, jogurt zawierający
tłuszcz, jaja, ser z zawartością tłuszczu.
Po 6-10 tygodniach moŜna włączyć trochę jogurtu beztłuszczowego bez dodatków
oraz twarogu z mleka surowego (niehomogenizowanego) odtłuszczonego lub
maślanki odtłuszczonej bez dodatku soli.
JOGURT ODTŁUSZCZONY
W jogurcie własnej roboty z mleka pełnego niehomogenizowanego śmietana na górze
oddziela się jak skórka i zostaje jogurt odtłuszczony.
TWARÓG ODTŁUSZCZONY
Twaróg z mleka surowego odtłuszczonego: zamknięte opakowanie mleka trzymać 24-
28 godzin w ciepłej wodzie (w garnku wypełnionym w 3/4 wodą, podgrzać Ŝeby było
tylko trochę cieplejsze niŜ temperatura komfortu dla palców czy dłoni, nie
zagotowywać, nie przegrzewać, temperatura MUSI BYĆ poniŜej 49 °C, wyŜsze
temperatury niszczą enzymy znajdujące się w surowym mleku, wyłączyć, zostawić,
po paru godzinach i na noc znowu podgrzać do tej samej temperatury). Po 26-30
godzinach widać oddzielenie serwatki. Przelać przez płótno (nie tak gęste jak do
wyciskania soków) na sitku. Płótno do sera złoŜone w kilka warstw moŜna
wykorzystać do soków. Po ostygnięciu do lodówki. Zostawić trochę serwatki, Ŝeby
nie wysychało.
Sposoby przygotowania:
- rozbełtać z jogurtem na sos (dresing) do sałatek
- z pomidorami jako mała przekąska
- do sałaty liściastej wraz z olejem lnianym
Pozostałe zwierzęce odstawić na 2 lata.
NACZYNIA
NIE UśYWAĆ: szybkowarów, naczyń i sztućców aluminiowych, ani alufolii.
Szczególnie soki i rozdrobnione jarzyny nie mogą się stykać z aluminium.
UśYWAĆ: wyrobów ze stali nierdzewnej, szkła, emaliowanych, ceramicznych.
NIE UśYWAĆ kuchni mikrofalowych.
ZALECANE OWOCE
NaleŜy jeść surowe owoce w duŜych ilościach (NIE Z PUSZEK ANI SŁOIKÓW)
Banany
Melony
Brzoskwinie
Morele
Czereśnie, wiśnie
Persimon
Gruszki
Pomarańcze
Jabłka
Porzeczki
Mango
Śliwki
Mandarynki
Winogrona
Gruszki i śliwki uduszone są łatwiej strawne.
MoŜna teŜ jeść OWOCE DUSZONE we własnym soku.
MoŜna jeść owoce suszone łagodnym ciepłem i bez siarczynowania, jak rodzynki,
Grejpfruty
Papaja
36111215.002.png
brzoskwinie, daktyle, figi, morele, śliwki lub owoce mieszane - opłukać, namoczyć i
udusić.
SUROWY PRZECIER JABŁKOWY: robi się na części mielącej prasy Norwalk -
jako deser, między posiłkami, wieczorem, na noc.
GOTOWANY PRZECIER JABŁKOWY: jabłka pokrajane i oczyszczone z gniazd
nasiennych zalać do 3/4 wysokości wodą (nie przykrywać wodą). Doprowadzić pod
przykryciem do wrzenia, zmniejszyć ogień i chwilę pogotować na małym ogniu.
Przepuścić przez ręczny młynek do potraw („Forley food mill”) - skórki zostaną na
nim. MoŜe stać w nocy na stoliku przy łóŜku pacjenta - dobry w biegunce,
niestrawności. Gdy jabłka wczesne, kwaśne, moŜna słodzić. Nie wolno gdy biegunka,
takŜe miodem ani słodzikami. W biegunce nie moŜna surowych wczesnych kwaśnych
jabłek - wtedy ubiegłoroczne. Ponadto jabłka surowe obrane ze skórki, pieczone,
kompot jabłkowy z rodzynkami.
PRZECIER MARCHWIOWO-JABŁKOWY + troszkę soku pomarańczowego +
troszkę rodzynek: jako II śniadanie dla dzieci - poprawia uwagę na lekcjach, stopnie,
wzmacnia układ odpornościowy (mniej przeziębień)..
ZABRONIONE (patrz lista)
Wszystkie owoce jagodowe i ananasy; ich kwasy aromatyczne wywołują niekorzystne
reakcje.
Awokado, orzechy - zbyt duŜo kwasów tłuszczowych.
Ogórki - zbyt duŜo sodu i źle łączą się z sokami (niestrawność)
Strączkowe - suche nasiona zawierają inhibitory enzymów, utrzymujące je „w stanie
uśpienia”. Dlatego powodują gazy.
(ŚwieŜa fasolka szparagowa i groszek zielony są dopuszczalne. Wyjątkowo moŜna
wrzucić do zupy garść soczewicy dla zmiany smaku, generalnie unikać.)
Kiełki - zawierają niekompletne aminokwasy, wywołujące toczeń (rośliny tak bronią
się przed zwierzętami).
Dopuszcza się jako przekąskę jedną kromkę dziennie chleba Ŝytniego
pełnoziarnistego na zakwasie - bezsolnego (pod warunkiem spoŜycia zaleconych
potraw, nie zamiast, przy dobrym apetycie). Dlatego nie opłaca się wypiekać samemu.
SOKI
Łącznie 13 szklanek po 250 ml soków dziennie, co odpowiada ok. 7,5 kg surowca. Co
godzinę 1 szklankę (od 8.00 do 20.00). ŚwieŜe (nie z puszek ani kartoników).Wypijać
natychmiast po przygotowaniu. Enzymy oksydacyjne w ciągu pół godziny tracą do
60% aktywności pod wpływem tlenu z powietrza, światła i temperatury.
Sok pomarańczowy (jedna szklanka na śniadanie)
Sok jabłkowo-marchwiowy - cztery szklanki dziennie
Sok z zielonych części roślin - cztery szklanki dziennie
Sok winogronowy
Sok grejpfrutowy
Sok jabłkowy
Sok pomidorowy
NIE PIĆ WODY (aby zmieściły się soki i zupa)
Zacząć od mniejszych ilości, zwiększać stopniowo.
PRZYGOTOWANIE SOKÓW
 
SOKI CYTRUSOWE: na ręcznym lub elektrycznym wyciskaczu ze stoŜkiem.
Niedopuszczalne wyciskanie całej połówki ze skórą (szkodliwe kwasy tłuszczowe i
substancje aromatyczne na powierzchni).
POZOSTAŁE SOKI: surowiec utrzeć (zemleć na miazgę), masę włoŜyć na kawałek
płótna (na środek), złoŜyć je na trzy wszerz i wzdłuŜ i wycisnąć przez prasę. (Są
elektryczne, najlepsze prod. Norwalk, na stronie internetowej www.gerson.org podano
źródła, równieŜ uŜywanych. Są teŜ prasy ręczne prod. K & K. MoŜna sokowirówką
Champion, ale prasa lepsza.
Sposób „zza Buga”: przecier zawinięty w płótno umieścić w garnku, przyłoŜyć
krąŜkiem z bardzo grubej sklejki który posłuŜy jako „tłok” prasy, garnek oprzeć dnem
o wewnętrzną framugę drzwi, krąŜek ze sklejki dociskać podnośnikiem
samochodowym którego „stopa” będzie się opierała o przeciwległą framugę.) W
sokowirówkach nie przechodzi do soku większość minerałów oraz niekorzystnie
zmienia się ładunek elektryczny. Sok z sokowirówki szybko się rozwarstwia, z prasy
pozostaje homogenny nawet po 2 godzinach. [MoŜliwe uzasadnienie: sokowirówka
wyciąga sok z wodniczki zajmującej gros komórki roślinnej, cytoplazma o bardziej
Ŝelowatej konsystencji (zawierająca większość minerałów), która znajduje się na
obwodzie komórki, pozostaje w odpadach] Przygotowując soki zostawić trochę
miejsca na roztwór potasu.
Przy początkowej nadwraŜliwości mieszać soki z rzadkim przecedzonym kleikiem
owsianym w stosunku 1:1, potem wystarczą dwie łyŜki kleiku aŜ do zaadaptowania
się.
SOK MARCHWIOWO-JABŁKOWY - w równych częściach.
Nie obierać jabłek. Pokrajać i usunąć gniazda nasienne. Nie skrobać marchwi, tylko
umyć.
Tylko sok marchwiowo-jabłkowy moŜna w razie konieczności przechowywać przez
2-3 godziny w termosie (nie w lodówce). Najlepsze jabłka na sok - Mc Intosh. Mogą
być Greenings, Jonathan, Boskop, Granny Smith. Natomiast Golden Delicious czy
Rea są za słodkie na sok, mogą być na surowo i do potraw. Bywają odmiany niezbyt
soczyste (mączyste), wtedy nie na soki,
SOK Z ZIELONYCH CZĘŚCI ROŚLIN: Postarać się o jak najwięcej rodzajów liści z
poniŜszej listy:
Liście z czerwonej kapusty (2-3 liście)
Młode liście buraczane (ze środka., zewnętrzne mają za duŜo kwasu szczawiowego)
Boćwina (szerokoogonkowa?)
Endywia
Sałata kompasowa (skarola)
Sałata rzymska
Nasturcja (rukiew wodna) (1/4 pęczka)
Sałata siewna (róŜne odmiany, w tym głowiasta)
Sałata głowiasta czerwona [?] (redhead lettuce, red lettuce)
Bib [?] lettuce [??]
Kawałek zielonej papryki (1/4 mniejszego strąka)
Na kaŜdą szklankę soku dodać jedno średnie jabłko.
Do tego soku nie wolno dodawać płynu Lugola.
PRZYGOTOWANIE JARZYN
JARZYNY (świeŜo przygotowane i bez dodatku soli). Wszystkie z wyjątkiem
grzybów, liści marchwi, liści rzodkwi i gorczycy.
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin