Wiosenne posiłki.doc

(60 KB) Pobierz

Przejdź na wiosenne posiłki

 

 

Przesilenie wiosenne wpływa na nasz organizm równie niekorzystnie jak przesilenie jesienne. Jednak wiosenne przeziębienia i złe samopoczucie nie są jedynymi objawami, z którymi modelka musi skutecznie walczyć. Zimowy sposób życia, oprócz tego, ze osłabia kondycję, również niekorzystnie wpływa na figurę. Wysokokaloryczne posiłki plus ograniczenie aktywności fizycznej są przyczyną dodatkowych kilogramów, których należałoby się pozbyć.

 

Celem artykułu jest przedstawienie korzyści płynących ze stosowania wiosennej diety, która nie tylko wzmacnia organizm ale także ma dobroczynny wpływ na figurę.

 

Jak nie zostać ofiarą przesilenia wiosennego

 

Powinnaś uzupełnić braki witamin oraz mikro- i makroelementów, bez których nie możesz prawidłowo funkcjonować. Niedobór witamin z grupy B powoduje, że masz kłopoty z pamięcią, koncentracją i szybciej się męczysz. Brak B6 jest przyczyną łojotoku i trądziku, a niedostatek B12 może wywołać anemię. Zbyt małe ilości witaminy C powodują osłabienie odporności organizmu.

 

Nowalijki- nieocenione źródło witamin

 

Wiosną masz najlepszą okazję doładować baterie witaminami i minerałami. Wtedy przyroda dostarcza już świeżych warzyw a później owoców, a one są niezastąpionym źródłem witamin i minerałów oraz innych cennych związków. Wczesne pomidory, zawierają dużo witaminy C oraz niezbędne mikroelementy: magnez, cynk, żelazo i potas. Pietruszka a zwłaszcza jej zielone części, dostarczają witaminy A i C oraz potas, fosfor, żelazo i magnez. Podobnie koper, kapusta, szpinak, szparagi, szczaw, marchew – nieocenione źródła minerałów i witamin.

 

Uwaga na nowalijki!?

 

Niestety niektórzy rolnicy stosują za dużo nawozów mineralnych, by przyspieszyć wegetację roślin. Badania przeprowadzone przez stacje sanitarno – epidemiologiczne wykazały, że najwięcej azotanów wchłaniają: sałata, rzodkiewka, buraki, rzepa, kalarepa, szczypiorek, szpinak, a z warzyw wczesnych również marchew i kapusta. Ogórki, kalafiory, por, seler, marchew i kapusta gruntowa należą do warzyw, które kumulują średnie ilości tych związków. Najmniej natomiast pomidory, fasola, cebula, papryka, ziemniaki. Badania wykazały też, że więcej azotanów jest w nerwach sałaty niż w samych liściach, a także w rdzeniu marchwi i skórkach innych warzyw korzeniowych niż w ich miąższu.

 

Na bazary i do sklepów trafiają często nie badane zieleniny i nigdy nie wiesz, czy kupujesz warzywa zdrowe czy naszpikowane chemią. To jednak nie oznacza, że powinnaś zrezygnować z nowalijek. Rozwiązaniem jest wybierać te, które gromadzą mniej zanieczyszczeń albo (i to by było najlepsze rozwiązanie) korzystać z upraw, co do których jesteś pewna, że nie były pryskane nawozami.

 

Przed zakupem warto dobrze obejrzeć warzywa. Wybieraj główki sałaty jasnozielone i mniej dorodne, gdyż ciemnozielony kolor świadczy o dużej zawartości nawozów. Rozpoznanie skażonych rzodkiewek jest trudniejsze, ale na pewno lepiej unikać małych i drobnych, gdyż te z reguły zawierają więcej zanieczyszczeń.

 

Nie kupuj warzyw, które pojawiają się na rynku za wcześnie, na które jeszcze nie pora, te na pewno są pędzone na nawozach!

 

ZRZUCANIE ZIMOWEGO TŁUSZCZYKU

 

Razem z nadejściem ciepłej wiosny możesz zauważyć efekty zimowego żywienia. Na dworze robi się ciepło i zrzucając zbędne ubrania chcesz zrzucić także nagromadzone na zimowej diecie kilogramy.

 

Okres wiosny jest najbardziej właściwy dla wszelkich zmian i oczyszczania. Nie potrzebujesz już wysokoenergetycznych posiłków, ogranicz spożywanie mięsa i innych tłuszczy, stopniowo wprowadzaj pożywienie o naturze odświeżającej i niskokalorycznej tj. świeże i zielone warzywa, jogurty, owoce.

 

Dla zwolenników corocznych oczyszczających głodówek wiosna jest jedynym polecanym okresem.

 

Wiosenna dieta

 

Wiosenny posiłek, to posiłek lekki, niskokaloryczny i bogaty w witaminy i minerały. Dzięki niemu odzyskasz kondycję, a także schudniesz. Gdy przyjdzie wiosna, przejdź na wiosenne posiłki:

 

 

Dieta na cały tydzień (1500 kcal)

PONIEDZIAŁEK
 

Śniadanie:

100g półtłustego twarożku ze szczypiorkiem, pomidor, kromka chleba cienko posmarowana masłem

Drugie śniadanie:

Duży pojemnik chudego biojogurtu, kiwi

Obiad:

200g pieczonej cielęciny, dwa średnie ziemniaki, 200g gotowanej marchewki z groszkiem

Podwieczorek:

Szklanka kompotu ze słodzikiem lub pomarańcza

Kolacja:

Jajko na twardo, 100g sałatki jarzynowej z łyżeczką niskotłuszczowego majonezu, herbata; mleko przed snem

WTOREK
 

Śniadanie:

100g chudego twarożku ze szczypiorkiem i rzodkiewką, kromka chleba cienko posmarowana masłem, kawa z mlekiem

Drugie śniadanie:

Pomidor, kromka chrupkiego pieczywa cienko posmarowana masłem, jabłko

Obiad:

200g duszonej bez tłuszczu polędwicy, ¾ szklanki gotowanej fasolki szparagowej, dwa ziemniaki posypane natką

Podwieczorek:

Szklanka musu z jabłek bez cukru

Kolacja:

100g gotowanej chudej ryby, kilka liści sałaty, herbata ziołowa; sok pomidorowy przed snem

ŚRODA

Śniadanie:

Jajecznica z dwóch jajek ze szczypiorkiem, usmażona na 1/3 łyżeczki masła, kromka chleba, herbata z mlekiem

Drugie śniadanie:

Sałatka z pół szklanki ugotowanego ryżu i tej samej ilości ugotowanej czerwonej fasoli, do tego łyżeczka soku winegret

Obiad:

Bukiet warzyw, 50g szynki podsmażanej na pół łyżki oleju

Podwieczorek:

Budyń z owocami lub kisiel

Kolacja:

80g chudej kiełbasy drobiowej, dwie kromki chrupkiego pieczywa cienko posmarowane masłem; sok owocowy przed snem

CZWARTEK

Śniadanie:

100g homogenizowanego twarożku, kromka chleba cienko posmarowana masłem, kawa lub herbata z mlekiem

Drugie śniadanie:

Gruszka lub dwie marchewki

Obiad:

200g chudego pieczonego schabu, dwa ziemniaki, zielona sałata z łyżeczką sosu winegret

Podwieczorek:

Naleśnik z jabłkiem

Kolacja:

50g żółtego sera, 100g sałatki jarzynowej z łyżeczką niskotłuszczowego majonezu, kromka chleba; mleko przed snem

PIĄTEK
 

Śniadanie:

Dwie małe parówki na gorąco, kromka chleba, kawa lub herbata z mlekiem

Drugie śniadanie:

Pomidor, kromka pieczywa chrupkiego cienko posmarowanego masłem, jabłko

Obiad:

200g gotowanej, duszonej lub grillowanej ryby morskiej, surówka z 3/4 szklanki kiszonej kapusty, dwa ziemniaki

Podwieczorek:

Grejpfrut lub pieczone jabłko

Kolacja:

Omlet z jednego jajka i zblanszowanych brokułów, plasterek żółtego sera; sok owocowy albo mleko przed snem

SOBOTA
 

Śniadanie:

50g polędwicy lub szynki, kromka chleba, kilka liści sałaty, kawa lub herbata z mlekiem

Drugie śniadanie:

Kromka chleba cienko posmarowana masłem, łyżka niskosłodzonego dżemu, kiwi

Obiad:

Filiżanka czystego czerwonego barszczu, dwa naleśniki z mielonym mięsem z indyka, sałata z łyżeczką sosu winegret

Podwieczorek:

Galaretka owocowa

Kolacja:

100g wędzonej ryby, dwie kromki chleba cienko posmarowane masłem, herbata; jabłko przed snem

NIEDZIELA
 

Śniadanie:

50g twarożku ze szczypiorkiem i rzodkiewką, plasterek chudej szynki, kromka chleba, kawa zbożowa

Drugie śniada...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin