Ziemniaki pieczone z mięsem wieprzowym po białowiesku
Przygotowanie: 15 minutPieczenie: 40 minutKaloryczność: 330 kcal/porcjaSkładniki na 4 porcje
•
1 kg ziemniaków
30 dag wieprzowiny
2 cebule
olej
2 ząbki czosnku
majeranek, sól, pieprz
Etapy przygotowania
1.
Wieprzowinę umyć, osuszyć, pokroić na niewielkie kawałki.
2.
Czosnek obrać i posiekać, cebulę obrać i pokroić w piórka. Wieprzowinę wymieszać z warzywami.
3.
Kartofle obrać, opłukać, osuszyć i pokroić w ćwiartki. Ułożyć je na blasze posmarowanej olejem, dołożyć wieprzowinę z warzywami, posypać majerankiem, solą i pieprzem.
4.
Piec na złoto około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.
B3371