szkółkarstwo.doc

(75 KB) Pobierz

                                          MORFOLOGIA I ANATOMIA DRZEW I KRZEWÓW.

 

Drzewa i krzewy zbudowane są z części podziemnej (korzeni) i nadziemnej (pnia, korony). Strefę przejściową miedzy systemem korzeniowym a pniem stanowi szyjka korzeniowa, a w niektórych przypadkach część pnia (u róż).

 

Ze względu na sposób powstawania rozróżnia się korzenie:

• pierwotne – rozwijające się z korzenia zarodkowego,

• przybyszowe – powstają z części pędowej rośliny (na łodydze, kłączach i liściach) → sumak octowiec, robinia akacjowa (sadzonka korzeniowa).

 

Dzięki korzeniom przybyszowym występuje możliwość rozmnażania roślin z różnych części np. liści, pędów, kawałków liści.

 

Typy korzeni:

• palowy – jeden dominujący korzeń główny rozwijający się z korzenia zarodkowego (u nagozalążkowych i dwuliściennych),

• wiązkowy – utworzony przez wiele korzeni równorzędnych, zwykle przybyszowych, po ustaniu wzrostu korzenia pierwotnego (głównie u jednoliściennych).

 

Wielkość systemu korzeniowego uzależniona jest od gatunku i warunków glebowych:

- na żyznych – system korzeniowy jest uboższy,

- na piaszczystych – system korzeniowy jest bardziej rozbudowany.

 

Funkcje systemu korzeniowego:

• mechaniczna – polega na zakotwiczeniu rośliny w podłożu (korzenie szkieletowe) a w przypadku drzew i krzewów umożliwia utrzymanie pionowej postawy przez nadziemny system pędów,

• fizjologiczna – podstawowym zadaniem korzeni jest dostarczenie ulistnionemu pędowi wody i zawartych w niej substancji mineralnych (pobieranie przez korzenie włosowate),

• służy do wegetatywnego rozmnażania:

              → odrośla korzeniowe np. osika, robinia akacjowa,

              → bulwy korzeniowe np. dalia,

              → rozmnóżki np. ziarnopłon.

 

Przykłady innych form korzeni:

• czepne: bluszcz,

• spichrzowe: dalia,

• oddechowe: cyprysik błotny,

• ssawki: jemioła,

• asymilacyjne: storczykowate,

• powietrzne: figowce.

 

Części nadziemne:

• pień – wyrasta z ziemi, występuje u drzew i niektórych krzewów, od ziemi do pierwszego pędu bocznego,

• korona – składa się z gałęzi (pędów), zakończonych liśćmi, konary główne, pędy boczne.

 

Pokrój drzewa:

- stożkowy, kolumnowy, naturalny, parasolowaty,

- drzewa łatwe do formowania: lipy, buki, graby, dęby, metasekwoje, cisy, żywotniki.

 

Pędy:

- w skład pędu wchodzą: łodyga, liście, pąki, kwiaty i owoce,

- liście wyrastają z tzw. węzłów, które dzielą pęd na odcinki – międzywęźla,

- nadziemne: rola odżywcza, rozmnożenie,

- podziemne: przetrwanie, magazynowanie, rozmnażanie.

 

Pędy nadziemne dzielimy na:

• długopędy – wydłużone pędy o silnym wzroście wegetatywnym (w szkółkarstwie wykorzystuje się je do rozmnażania wegetatywnego przez różnego rodzaju sadzonki pędowe),

• krótkopędy – skrócony wzrost, często tzw. pędy owoconośne.

 

Modyfikacje pędów:

• ciernie – wyrostki o szydłowatym kształcie ostro zakończone, chroniące rośliny przed zjedzeniem przez zwierzęta roślinożerne, będące przekształconymi liśćmi lub pędami (tarnina, robinia),

• wąsy – mogą być pochodzenia pędowego lub liściowego, są to organy czepne, nierozgałęzione lub rozgałęzione, cienkie, wrażliwe na dotyk, pod wpływem bodźca mechanicznego owijające się dookoła podpory, występują u winorośli i męczennicy.

 

Rodzaje pędów podziemnych:

- bulwy, kłącze, rozłogi, cebule,

- wszystkie te organy służą i są wykorzystywane przy rozmnażaniu wegetatywnym roślin,

- do rozmnażania z nasion niezbędne są kwiaty i owoce.

 

Rodzaje kwiatów:

• rozdzielnopłciowe (kwiaty męskie i żeńskie),

              → topola, leszczyna, orzech włoski,

• wiatropylne, owadopylne, wodopylne,

• atrakcyjne lub nie.

Rodzaje pąków:

- kwiatowe,

- liściowe,

- mieszane,

- przybyszowe,

- szczytowe,

- śpiące.

 

Częste zabiegi ciecia i formowania powodują zagęszczenie roślin.

 

                                          ROZMNAŻANIE GENERATYWNE.

 

Generatywnie rozmnaża się:

• gatunki, które biernie przekazują swoje cechy,

• nieliczne odmiany powtarzające cechy odmianowe w wysokim procencie:

              Berberis Tunbergii „Atropurpurea”                            80 – 95 %,

              Acer palmatum „Dissectum”                                          80 %,

              Berberis vulgaris ”Atropurpurea”                            70 – 80 %,

plantacje nasienne prowadzi się w praktyce do produkcji;

- podkładek:

Rosa, Malus, Prunus, Prus,

- roślin żywopłotowych:

Thuja, Chamaeoncyparis, Cornus, Caprius, Crataegus, Berberis,

- roślin do sadów matecznych, nasiennych otrzymuje się głównie metodą wegetatywnego rozmnażania.

 

Zbiór nasion:

- w okresie oddzielania się owoców od rośliny matecznej,

- większość nasion zbiera się w dni słoneczne i suche,

- strąki (Caragana) zbieramy wilgotne.

 

Kiedy zbieramy?

• zależy od mikroklimatu i przebiegu pogody,

• w zależności od sposobu rozsiewania się nasion, zbieramy je w 3 okresach:

- przed całkowitym dojrzeniem:

Betula, Ulmus, Bies, Populus,

- przed odpadnieciem:

              Acer, Fraximus, Robinia, Prunus, Larix,

- po odpadnieciu:

              Quercus, Fagus, Juglans, Malus, Aesculus.

 

Warunki pogodowe w okresie kwitnienia:

- niskie temperatury, poniżej zera powoduje np. przemarzanie kwiatów,

- zbyt wysokie temperatury – rośliny kwitną bardzo obficie, ale nie zawiązują owoców,

- obfite opady,

- niskie temperatury w okresie zimy – przemarzanie całych roślin.

 

Kwitnienie:

• maj-czerwiec:

              Acer saccharinum, Populus, Salix,

• lipiec:

              Betula pubescens, Caragana aborescens,

• sierpień-wrzesień:

              Hippophae rharnnoides, Calluna vulgaris,

• październik-listopad:

Fraxinus, Carpinus, Picea, Pinus, Larix,

• grudzień-luty:

              Gleditsia, Pinus silvestris, Picea omornica.

 

Co zbieramy?

• nasiona: kasztanowiec, dęby, orzechy,

• nasiona otoczone puchem wierzby, topole,

• nasiona otoczone osnówka (nibyjagoda): cis,

• szyszki: sosna, świerk,

• szyszko-jagody: jałowiec,

• owoce mięsiste: kalina, jarzębina,

• strąki: caragana, katalpa,

• skrzydlaci: jesion, klon,

• jagody: porzeczka.

 

 

Sposoby zbioru:

• z ziemi po odpadnięciu:

- ręcznie lub przy pomocy aspiratorów,

              dąb, buk, kasztanowiec, jabłoń, orzech,

• z drzew lub krzewów stojących:

- zrywany ręcznie lub przez otrząsanie,

              jesion, klon, modrzew, wiąz,

• z korony drzew ściętych za zrębie:

- spotykany w nadleśnictwie,

              sosna, świerk, jodła.

 

Kategoria nasion:

• orthodox

- nasiona drobne (buk, brzoza, cis, świerk,), całkowicie odwodnione lub znoszące podsuszanie do poziomu wilgotności 8 – 10 %,

- przechowywane w szczelnie zamkniętych pojemnikach,

- okres przechowywania

              iglaste: do 30 lat w temp. – 3 oC do – 20 oC,

              liściaste od 5 do 10 lat w temp. do – 3 oC,

• recalcitrant:

- gatunki od dużych nasionach (dąb, jawor, kasztan jadalny, klon srebrzysty),

- nasiona nieznoszące odwodnienia lub tolerujące tylko częściowe odwodnienie, wilgotność po zbiorze 40 – 50 %,

- przechowywane krótko, w obniżonej temp.,

od 2 do 3 lat w temp. od 1 do 3 oC,

 

Wymagania jakościowe:

• zdolność kiełkowania – procentowa ilość nasion zdrowych i całych, która skiełkuje w ciągu czasu kiełkowania dla danego gatunku na kiełkowniku,

• masa tysiąca nasion (MTN),

- wyrażana w gramach,

• czystość nasion – procentowy stosunek optycznie zdrowych i całych nasion do zanieczyszczeń (nasion innych gatunków i puste, szczątki roślinne, piasek),

• energia kiełkowania – procent ilości nasion czystych, która skiełkuje na kiełkowniku w określonym dla danego gatunku czasie.

 

Zdolność kiełkowania zależy od:

- stopnia dojrzałości nasiona dojrzałe lepiej kiełkują,

- sposobu wydobywania nasion z owoców nie wolno dopuszczać do fermentacji owocu,

- stopnia przesuszenia nasion → szkodliwa jest zbyt wysoka wilgotność nasion i temp. ich przechowywania.

 

Okres zdolności kiełkowania:

- kasztanowiec                            6 miesięcy,

- jesion                                          3 – 7 lat,

- karagana                            5 lat,

- szczodrzeniec                            10 – 20 lat,

- glediczia                            30 lat.

 

Przechowywanie nasion:

• na sucho i luzem:

- temp. od – 15 oC do 5 oC,

- niska wilgotność               4 – 9 %,

- odcięty dopływ tlenu (pojemniki hermetyczne),

              iglaste: modrzew, żywotnik, sosna, świerk,

              liściaste: wiąz, morwa, akacja, brzoza,

• na mokro (dołowanie):

- temp. od 2 oC do 8 oC,

- umiarkowana wilgotność,

- dostęp tlenu,

- okres przechowywania od 0,5 roku do 2 lat,

              iglaste: sosna limba,

              liściaste: berberys, bez, klon, leszczyna.

 

Sposoby przechowywania na mokro:

- dołowanie w ziemi,

- dołowanie w piasku,

- pod drzewostanem na powierzchni gruntu,

- pod drzewostanem w ściółce,

- w bieżącej wodzie,

- szopy Lemana.

 

 

 

Zalety przechowywania na mokro:

- tani,

- duża ilość przechowywanych nasion.

             

Wady przechowywania na mokro:

- zbyt wczesne kiełkowanie nasion,

- gnicie nasion,

- brak stałego nadzoru,

- uszkodzenia przez gryzonie lub inne zwierzęta.

 

Nasiona spoczynkowe:

- wysiane po zbiorze nie kiełkują od razu,

              liściaste: grab, dereń, leszczyna, irga, jesion, jabłoń, śliwa, grusza, wiśnia, lipa,

              iglaste: miłorząb, cis, jałowiec,

- wymagają okresu spoczynku w czasie, którego zachodzi proces stratyfikacji.

 

Przysposabianie nasion do siewu:

- u nasion spoczynkowych wykonać stratyfikację,

- u nasion z twardą łupiną wykonać skaryfikację,

              chemiczna (stężonym H2SO4 2 godz.),

              fizyczną (zalanie wrzątkiem),

              mechaniczną (uszkadzanie łupin),

- zaprawianie nasion,

- moczenie nasion w wodzie (przechowywanych na sucho),

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin