koło 3.doc

(54 KB) Pobierz

              Rozmnażanie roślin warzywnych.

 

Rozmnażanie generatywne – przez nasiona,

Rozmnażanie wegetatywnie – z fragmentów rośliny matecznej.

 

Rozmnażanie wegetatywne:

• z rośliny matecznej otrzymując od kilku do kilkunastu osobników stanowiących przedłużenie cech genotypowych i genotypowych rośliny matecznej,

• stosuje się gdy:

              - rośliny nie wydają nasion (czosnek, chrzan, cebula wielopiętrowa),

              - rośliny uzyskane z siewu nasion nie powielają cech roślin rodzicielskich (rabarbar),

              - szybciej uzyskuje się plon (szczypiorek, siedmiolatka, rabarbar),

              - w pracach hodowlanych (pomidor – sadzonkowanie pędów bocznych, potem uzyskanie nasion).

• sposoby rozmnażania:

              - za pomocą bulw (ziemniak),

              - dzielenie gniazd cebul lub cebul złożonych (kartoflanka, szalotka, cebula wielopiętrowa, czosnek),

              - dzielenie karp (rabarbar),

              - przez podział kęp (szczypiorek, siedmiolatka),

              - przez sadzaki (pomidor).

 

Dzielenie karp:

- dzieli się karpy 5 – 6 letnie,

- z rośliny matecznej zdrowej, wolnej od chorób bakteryjnych i wirusowych, nieporażone przez nicienie,

- podział na 2 – 4 części o gładkich brzegach,

- sadzonka musi mieć, co najmniej 1 pąk, 1 – 3 korzenie, jasny niezmurszały miąższ, bez pustych przestrzeni, powierzchnia cięcia zaschnięta.

 

Rozmnażanie chrzanu przez sadzonki korzeniowe:

- sadzonki dł. 27 – 35 cm, śr. od 7 mm,

- korzenie wykazują biegunowość – górna część przycięta prostopadle, dolna skośnie, liście i pędy wyrastają z oczek w górnej części korzenia, korzenie boczne na całej długości sadzonki,

- wiosną sadzonki umieszcza się w ciepłych pomieszczeniach o temp. ok. 10 oC, aby przyspieszyć tworzenie się zawiązków korzeni, po 2 tygodniach część środkową korzenia przyciera się szorstkim materiałem, pozostawiając nieotarte 3 cm odcinki z górnej i dolnej części korzeni.

 

Sadzonki liściowe:

- w rozmnażaniu kapusty w pracach hodowlanych.

 

Karczoch – odrosty korzeniowe:

- jeżeli wykopuje się rośliny mateczne wraz z bryłą gleby, dołuje się w inspekcie lub w piwnicy z dostępem światła,

- w lutym lub w marcu należy odciąć pojawiające się odrosty i sadzić w ciepłym pomieszczeniu w celu dalszego ukorzenienia.

 

Czystość nasion – to procentowa zawartość nasion czystych danego gatunku, po oddzieleniu nasion innych gatunków i zanieczyszczeń.

 

Zdolność kiełkowania:

- to udział prawidłowo kiełkujących nasion w optymalnych warunkach środowiska wyrażony w procencie,

- wśród nasion niekiełkujących mogą znajdować się nasiona twarde, puste, bez zarodka lub uszkodzone.

 

Szybkość kiełkowania:

- dawniej energia kiełkowania,

- to liczba nasion normalnie skiełkowanych wyrażona w procencie, w czasie znacznie krótszym niż czas przeznaczony na ocenę zdolności kiełkowania (w terminie tzw. pierwszego liczenia).

 

              Przygotowanie nasion do siewu – zabiegi pobudzające ich kiełkowanie.

 

Kondycjonowanie nasion:

- polega na krótkotrwałym zwiększaniu zawartości wody w nasionach do poziomu, który umożliwia przebieg procesów metabolicznych, poprzedzających kiełkowanie właściwe, a nie powoduje wzrostu zarodka,

• hydrokondycjonowanie:

- odbywa się w kolumnach wypełnionych napowietrzoną wodą, w atmosferze pary wodnej lub aerozolach,

- korzyści: skrócenie czasu kiełkowania, wyrównanie kiełkowania i wschodów, zwiększenie odporności na chłód podczas kiełkowania u pomidora i ogórka,

 

• osmokondycjonowanie:

- polega na kontrolowanym zwiększaniu wody w nasionach przez przetrzymywanie ich w napowietrzonych wodnych roztworach substancji osmotycznie czynnych,

- stosuje się wodne roztwory soli mineralnych (azotan K, siarczan Mg), substancje organiczne (gliceryna, mannitol, glukozę) lub roztwór glikolu polietylenowego,

- stosowane u marchwi, pietruszki,

• matrykondycjonowanie:

- wymieszanie nasion z substancją matrycową i wodą, stosuje się wermikulit, torf, zeolity,

- zabieg przyspiesza i wyrównuje kiełkowanie nasion i zwiększa odporność na niską temperaturę.

 

Wysiew kiełkujących nasion w żelu:

- kiełkujące nasiona są wysiewane w hydrofilnym żelu (alginian sodu lub krzemian wapnia),

- żel chroni kiełki przed wysychaniem,

- jest nośnikiem wody,

- dostarcza substancji chemicznej potrzebnej do wzrostu roślin,

- wady: stosowanie specjalnych siewników, zamieranie kiełków w czasie suszy.

 

              Zwiększanie odporności nasion.

 

Zaprawianie:

- w celu odkażenia materiału siewnego i zabezpieczenia przed niekorzystnym wpływem szkodników i patogenów zasiedlających środowisko glebowe,

- wyróżniamy zaprawianie chemiczne i biologiczne.

 

Zaprawienie biologiczne: umieszczanie na nasionach organizmów antagonistycznych, które działają na zasadzie konkurencyjności, antybiozy lub nadpasożytnictwa

• antybioza: metabolity wprowadzonych mikroorganizmów działają szkodliwie na patogeny,

• nadpasożytnictwo: pasożytowanie na patogenach roślin np. grzyby z rodz. Trichoderma,

• zaprawianie nasion warzyw strączkowych bakteriami z rodz. Rhizobium.

 

Inkrustacja:

- powlekanie nasion cienkimi warstwami błony polimerowej z dodatkiem pestycydów,

- polisacharydy, alginiany, skrobia, celuloza, polimery syntetyczne,

- inkrustacja nie zmienia kształtu nasion.

 

              Zabiegi ułatwiające wysiew.

 

Tamowanie:

- nasiona są umieszczane wewnątrz taśmy o szerokości ok. 1 cm,

- taśma: celafon, papier, polietylen, materiały ulegające łatwo biodegradacji,

- taśma może zawierać nawozy, środki ochrony roślin, mikroorganizmy,

- nasiona na taśmie gorzej kiełkują w czasie suszy.

 

Otoczkowanie:

- nadanie regularnego kształtu,

- zwiększenie wielkości i masy,

- ochrona przed czynnikami chorobotwórczymi i szkodnikami,

- szczepienie nasion mikroorganizmami np. bakteriami z rodz. Rhizobium,

- walka z chwastami,

- warstwa budulcowa otoczki: gips, talk, glina, kreda, torf, mączka drzewna,

- kleje: guma arabska, żelatyna, skrobia, tlenek polietylenu,

- otoczkowanie może zwiększyć masę nasion 2 – 30 razy,

- cechy otoczek: trwała, przepuszczalna dla wody i gazów, nie może toksycznie działać na nasiona,

- otoczkujemy: marchew, pietruszkę, seler, cebulę, por, rzodkiewkę, sałetę, pomidor, paprykę.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Materiał siewny rodzin botanicznych.

• astrowate:

- niełupki,

- cykoria sałatowa, sałata, endywia, salsefia, kard,

• selerowate:

- jednonasienne rozłupki

- seler, pietruszka, koper, pasternak,

• bobowate:

- duże nasiona

- fasola zwykła i wielokwiatowa, groch, bób,

• dyniowate:

- duże nasiona,

- ogórek, melon, kawon, dynia olbrzymia,

• kapustowate:

- nasiona

- kapusta, kalafior, brokuł, rzodkiewka, brukiew,

• komosowate:

- burak – kłębek wielonasienny (owocostan) posiada 1 – 5 owoców,

- szpinak – orzeszek (owoc),

• kozłkowate:

- orzeszki,

- roszponka,

• czosnkowate:

- nasiona,

- cebula, por, szczypiorek, siedmiolatka,

• psiankowate:

- spłaszczone nasiona,

- papryka, pomidor, oberżyna,

• pryszcyrrniowate:

- szpinak nowozelandzki – owoc zawierający 3 – 4 nasiona, orzeszek,

• szparagowate:

- nasiona,

- szparagi,

• rdestowate:

- orzeszki,

- rabarbar, szczaw,

• wiechlinowate:

- owoce

- kukurydza ziarniaki, kolba (owocostan).

 

              Produkcja rozsady.

 

Do produkcji rozsady używa się:

- doniczek papierowych,

- tekturowych,

- torfowych (krążki torfowe Jiffy pęczniejące w wodzie),

- torfowo-celulozowych (75 % torfu, 25 % celulozy, nawozy),

- ziemnych,

- doniczek plastikowych oraz pinarnych pierścieni bez dna (do wielokrotnego użytku, są lekkie, trwałe, łatwe do mycia, odkażania i przechowywania),

- kostki z wełny mineralnej (koreczki lub paluszki)  2,5 x 2,5 x 4 cm – siew nasion, pikowanie siewek – kostki 10 x 10 x 6,5 cm lub 7,5 x 7,5 x 6,5 cm.

 

 

 

 

 

 

 

 

Zalety produkcji rozsady z wielodoniczek:

- mała objętość substratu = małe zużycie podłoża = mały koszt,

- zapewnienie roślinom optymalnych warunków wzrostu i rozwoju,

- dobrze wykształcone bryła korzeniowa,

- możliwość regulowania tempa wzrostu roślin,

- możliwość opóźnienia terminu sadzenia rozsady o 7 – 10 dni,

- dobre przyjmowanie się rozsady,

- możliwość przenoszenia tac z roślinami i transportu na większe odległości,

- łatwość dezynfekcji po każdym cyklu uprawowym,

- możliwość uprawy z rozsady roślin źle znoszących przesadzanie np. kapusta pekińska.

 

Produkcja rozsady w paletach rozsadowych na liniach zautomatyzowanych obejmuje:

- mechaniczne napełnianie doniczek substratem torfowym,

- wysiew i pokrywanie nasion np. perlitem,

- podlewanie,

 

Zewnętrzny wymiar palet: 40 x 40 lub 53 x 32.

Liczba komórek: od 54 do 260 szt.

Zagęszczenie roślin: 225 – 2000 szt./m2.

Pojemność: 50 – 80 cm 3.

 

Produkcja w wielodoniczkach:

- systematyczne podlewanie ze względu na mała objętość podłoża i szybkie wysychanie,

- częste uzupełnianie składników pokarmowych,

- ustawianie palet na specjalnych stelażach lub matach, aby odizolować korzenie od podłoża (zapobieganie przenoszeniu chorób odglebowych) oraz zapobiec wrastaniu korzeni do gleby.

 

Uprawa w paletach rozsadowych:

- należy stosować torf drobny, bez części włóknistych,

- po napełnieniu tacy usunąć nadmiar torfu,

- wysiew nasion do uprzednio wykonanych otworków,

- napełnić tacę torfem wilgotnym, lecz nie mokrym,

- nie wciskać torfu w komórki podczas ich napełniania (szczególnie ważne przy uprawie sałaty),

- po siewie należy przykryć cienką warstwą drobnego perlitu lub wermikulitu,

- nawadnianie powinno być drobnokropliste by perlit (wermikulit) nie był zmywany z powierzchni tac,

- tace po wysiewie nasion można przykryć cienka włókniną; tace powinne być ułożone na stelażach, do momentu skiełkowania nasion mają być ułożone piętrowo, zajmują wtedy mało miejsca,

- po skiełkowaniu nasion tace należy natychmiast rozstawić,

- niezbędne jest równomierne nawadnianie za pomocą dysz dających opad drobnokroplisty,

- przy słonecznej pogodzie rośliny powinne być nawadniane 2 – 3 razy dziennie czystą woda lub z minimalną zawartością nawozów,

- nawadnianie powinno trwać tak długo by przez otwory drenażowe zacznie kapać woda,

- nie wolno dopuścić do wyschnięcia substratu, przesuszony substrat nie będzie przyjmował wody,

- oszczędne stosowanie nawozów sprzyja wytworzeniu się silnego systemu korzeniowego,

- dobre efekty sadzenia uzyskuje się korzystając z półautomatycznych sadzarek karuzelowych,

- rozsadę łatwo się wyjmuje z tac, pociągając rośliny bezpośrednio za liście,

- po użyciu tace muszą być umyte i zdezynfekowane, po zabiegu należy je opłukać wodą,

- tace przechowywać zapakowane w kartony w pomieszczeniach, gdzie nie ma bezpośredniego dostępu światła i zbyt wysokiej temperatury.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin