Probiotyki w żywieniu prosiąt.pdf

(557 KB) Pobierz
WYKRYWANIE KOMPONENTU ZWIERZĘCEGO W PASZACH
Probiotyki w żywieniu prosiąt
Wiadomości Zootechniczne, R. XLIV (2006), 1: 3-9
Probiotyki w żywieniu prosiąt
Andrzej Janik 1 , Mirosław Koska 2 , Urszula Paluch 2 , Marek Pieszka 1 , Tadeusz Barowicz 1
1 Instytut Zootechniki, Dział Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa,
32-083 Balice k. Krakowa
2 Grupa IZ, Stacja Badawcza Trzody Chlewnej Żerniki Wielkie Sp. z o.o.,
55-020 Żórawina Wielka
edną z istotnych przyczyn upadków prosiąt
ssących oraz bezpośrednio po odsadzeniu są
biegunki spowodowane m. in. zaburzeniem rów-
nowagi fizjologicznej mikroflory jelitowej lub
brakiem właściwego jej ukształtowania
u młodych zwierząt (Podkówka i Podkówka,
1995; Jasek i in., 1996; Siuta i in., 1999; Siuta,
2000; Simon i in., 2001).
Równowagę ilościową i jakościową
flory bakteryjnej przewodu pokarmowego prosiąt
w tym okresie zakłócają często takie czynniki,
jak stres związany z odsadzaniem prosiąt od
matki i przeniesieniem do innego kojca, niska
temperatura, zmiany w składzie paszy i błędy
żywieniowe (podawanie prosiętom dużej ilości
paszy wysokobiałkowej), fizjologiczna i immu-
nologiczna niedojrzałość przewodu pokarmo-
wego, obecność substancji toksycznych (entero-
toksyn) produkowanych przez chorobotwórczą
mikroflorę jelitową, a także złe warunki środo-
wiskowe polegające na braku higieny lub zaka-
żona patogennymi mikroorganizmami pasza
(Podkówka i Podkówka, 1995; Rekiel i Kulisie-
wicz, 1996; Pastuszak i Wijma, 2004). W wy-
niku działania tych czynników następuje wzrost
liczby chorobotwórczych szczepów pałeczek
okrężnicy ( E. coli ) odpowiedzialnych za wystę-
powanie uciążliwych biegunek oraz zwiększonej
śmiertelności prosiąt (Pejsak, 1996; Rekiel i Ku-
lisiewicz, 1996; Prost, 1999). Równocześnie ob-
serwuje się przesunięcie odczynu pH treści
przewodu pokarmowego w kierunku zasado-
wym, co dodatkowo pogarsza możliwości nam-
nażania się korzystnych pałeczek bakterii kwasu
mlekowego i pogłębia proces chorobowy.
W profilaktyce zaburzeń przewodu po-
karmowego oraz dla poprawy tempa wzrostu
młodych świń przez ponad czterdzieści lat były
wykorzystywane antybiotyki paszowe, chroniące
organizm zwierzęcia przed niepożądanym dzia-
łaniem patogennych mikroorganizmów jelito-
wych (Mróz, 2001; Rekiel, 2002). Antybiotyki
dodawane do pasz dla zwierząt ograniczały
liczbę bakterii chorobotwórczych ( Salmonella ,
Escherichia coli, Clostridium ) w przewodzie po-
karmowym, zmniejszając tym samym częstotli-
wość występowania biegunek i innych schorzeń
oraz liczbę upadków zwierząt. Antybiotyki po-
nadto przyspieszały wzrost i rozwój zwierząt
oraz poprawiały wykorzystanie paszy (Pastuszak
i Wijma, 2004), stąd często określano je także
mianem antybiotykowych stymulatorów wzrostu
(ASW).
Wykorzystanie antybiotyków paszo-
wych w żywieniu zwierząt było i jest krytyko-
wane w wielu społeczeństwach ze względu na
ich udział w powstawaniu chorobotwórczych
drobnoustrojów opornych na antybiotyki stoso-
wane w leczeniu ludzi (Corpet, 1996).
W związku z licznymi protestami opinii publicz-
nej w krajach UE podjęto decyzję o stopniowym
wycofywaniu antybiotyków paszowych z żywie-
nia zwierząt. Przeciwnicy takiego rozwiązania
uważają, iż konsekwencją zaniechania stosowa-
nia antybiotyków paszowych będzie wzrost zu-
życia antybiotyków w celach leczniczych , które
w przeciwieństwie do antybiotykowych stymu-
latorów wzrostu bardzo łatwo przenikają przez
ścianę jelita i są wchłaniane do organizmu zwie-
rzęcia (Pastuszak i Wijma, 2004). W krajach,
Prace przeglądowe
3
J
155059216.002.png
A. Janik i in.
w których już obowiązuje całkowity zakaz stoso-
wania antybiotyków jako dodatków do pasz
(Szwecja, Dania) zaobserwowano wzrost śmier-
telności prosiąt po odsadzeniu o 1,2%, a czas
odchowu prosiąt przy lochach w skali kraju wy-
dłużył się o 5,2 dnia. Zwiększyło się też znacznie
zużycie antybiotyków w celach terapeutycznych
ze względu na czterokrotny wzrost zachorowań
na biegunki (Rekiel, 2002).
Od 1 stycznia 2006 r. planowane jest
wprowadzenie w krajach UE całkowitego zakazu
stosowania antybiotyków paszowych w żywieniu
zwierząt gospodarskich. W związku z powyż-
szym intensyfikowane są badania nad poszuki-
waniem alternatywnych, równie efektywnych
oraz bezpiecznych dodatków paszowych, obojęt-
nych dla organizmów zwierząt, lecz niszczących
lub nie dopuszczających do rozwoju chorobo-
twórczej flory bakteryjnej w ich przewodzie po-
karmowym. Od tego, czym zostaną zastąpione
antybiotyki, zależeć będzie bowiem użytkowość
zwierząt, opłacalność produkcji, nieszkodliwość
dla konsumentów i środowiska.
Jedną z grup takich preparatów, znajdu-
jącą coraz szersze zastosowanie w żywieniu
i profilaktyce schorzeń jelitowych u młodych
świń, stanowią probiotyki, którym przypisuje się
wiele korzystnych właściwości prozdrowotnych
oraz żywieniowych (Podkówka i Podkówka,
1995; Prost, 1999; Rekiel, 2002; Wojdat
i Kwiatek, 2003; Grela, 2004). Termin probiotyk
pochodzi od greckich słów pro bios - dla życia.
Określenia tego użyli jako pierwsi Lilly i Stillwel
(1965) w odniesieniu do substancji wytwarza-
nych przez mikroorganizmy i działających sty-
mulująco na organizmy ludzi i zwierząt. Na
przestrzeni lat, wraz z postępem badań nad pro-
biotykami, ich definicja była wielokrotnie mody-
fikowana, rozszerzana i uzupełniana o nowe
elementy (Parker, 1974; Fuller, 1989; Schrezen-
meir i de Vrese, 2001; Holzapfel i Schillinger,
2002).
Tabela 1. Substancje antybakteryjne (bakteriocyny) probiotyków (Prost, 1999)
Table 1. Antibacterial substances (bacteriocins) of probiotics (Prost, 1999)
Bakteria probiotyczna
Bakteriocyna
Probiotic bacteria
Bacteriocin
Lactobacillus acidophilus
acydolna - acidolin
acidofilina - acidophilin
laktacyna B - lactacin B
Lactobacillus plantarum
plantacyna - plantacin
plantarycyna - plantaricin
plantarycyna s/k 83 - plantaricin s/k83
Lactobacillus reuterii
reuteryna - reuterin
Lactobacillus sake
sakacyna A - sakacin A
laktozyna S - lactosin S
Streptococcus
nizyna - nisin
Aktualnie za probiotyki uważa się za-
równo preparaty zawierające żywe i/lub martwe
mikroorganizmy, jak również dostarczane przez
nie metabolity, które przyczyniają się do stabili-
zacji równowagi populacji mikroorganizmów
i aktywności enzymatycznej w przewodzie po-
karmowym, wywierając tym samym dodatni
wpływ na wzrost i rozwój zwierząt (Grela i Se-
meniuk, 1999; Turner i in., 2002; Wojdat
i Kwiatek, 2003; Grela, 2004).
W skład preparatu probiotycznego może
wchodzić odpowiednio wyselekcjonowany poje-
dynczy, naturalny szczep bakterii jelitowych lub
mieszanina mikroorganizmów oraz ich metabo-
4
Prace przeglądowe
155059216.003.png
Probiotyki w żywieniu prosiąt
litów. Do produkcji probiotyków wykorzystuje
się bakterie kwasu mlekowego, a w szczególno-
ści następujące szczepy: Lactobacillus aci-
dophilus , Lactobacillus casei , Lactobacillus
plantarum , Lactobacillus lactis, jak również Bi-
fidobacterium bifidum , Pediococcus acidilacti ,
Enterococcus faecium , Bacillus subtilis, Bacillus
toyoi i inne (Podkówka i Podkówka, 1995; Woj-
dat i Kwiatek, 2003) . Wykorzystywane są rów-
nież niektóre gatunki drożdży: Saccharomyces
cerevisiae, Saccharomyces boulardi lub grzybnia
pleśni Aspergillus oryzae i Aspergillus niger .
Preparaty probiotyczne dodatkowo mogą być
wzbogacane pierwiastkami (Fe, Cu, Co), wita-
minami (A, E, D 3 , B 12 ) i immunoglobulinami
siarowymi (IgG). Bakterie stosowane do produk-
cji preparatów probiotycznych powinny być
izolowane od przedstawicieli tego gatunku,
u którego mają być zastosowane, gdyż
prawdopodobnie część korzystnych dla zdrowia
efektów jest gatunkowo specyficzna. Dzięki
temu uzyskuje się materiał biologiczny maksy-
malnie dostosowany do warunków panujących
w przewodzie pokarmowym danego gatunku
zwierząt. Probiotyki dla trzody chlewnej sporzą-
dza się z mikroorganizmów izolowanych ze
światła przewodu pokarmowego świń. Skutecz-
ność korzystnego oddziaływania bakterii pro-
biotycznych na organizm zwierząt jest uwarun-
kowana wieloma czynnikami, dlatego ważna jest
właściwa selekcja i dobór szczepów oraz syste-
matyczne dostarczanie organizmowi dużej liczby
żywych komórek zdolnych do rozmnażania się
w przewodzie pokarmowym gospodarza. ………
fot. Grzegorz Żak
Głównym zadaniem bakterii probiotycz-
nych jest utrzymanie równowagi mikrobiolo-
gicznej (ilościowej i jakościowej) przewodu po-
karmowego. Bakterie te powinny charakteryzo-
wać się bardzo dobrą adhezją, tj. przyleganiem
do powierzchni nabłonka przewodu pokarmo-
wego, zdolnością do szybkiego namnażania się
i do zasiedlania przewodu pokarmowego, odpor-
nością na niskie pH, konkurencyjnością o poży-
wienie w stosunku do mikroflory patogennej,
Prace przeglądowe
5
155059216.004.png
A. Janik i in.
brakiem właściwości patogennych lub toksycz-
nych dla organizmu gospodarza, wywieraniem
korzystnego wpływu na jego organizm, efektyw-
nością działania, tj. szybkim obniżeniem i utrzy-
maniem właściwego pH oraz aktywności
enzymatycznej (Podkówka i Podkówka, 1995;
Prost, 1999; Wojdat i Kwiatek, 2003).
Z kolei, korzystne oddziaływanie pro-
biotyków na organizm zwierzęcia polega na:
- obniżaniu pH treści jelit poprzez wy-
twarzanie przez bakterie probiotyczne kwasów
organicznych (mlekowego, octowego, propio-
nowego, masłowego),
- stabilizacji pożytecznej mikroflory
przewodu pokarmowego i zapobieganiu rozwo-
jowi mikroflory chorobotwórczej,
- poprawie trawienia i przyswajania
składników pokarmowych,
- obniżaniu poziomu toksycznych pro-
duktów metabolizmu w przewodzie pokarmo-
wym i krwi, co sprzyja ograniczeniu występo-
wania biegunek,
- produkcji naturalnych substancji anty-
biotycznych zwanych bakteriocynami (tab. 1),
które działają bakteriobójczo lub bakteriosta-
tycznie na mikroorganizmy patogenne oraz pro-
dukcji enzymów i witamin z grup B i K,
- zwiększeniu odporności na infekcje
bakteryjne i poprawie zdrowotności,
- zwiększeniu aktywności niektórych en-
zymów jelitowych - laktazy, sacharazy, maltazy,
a w konsekwencji wzrostu strawności pobiera-
nej paszy,
- stymulowaniu odporności ogólnej or-
ganizmu oraz odporności miejscowej w obrębie
błon śluzowych przewodu pokarmowego,
- obniżaniu poziomu triglicerydów
i cholesterolu we krwi oraz tkankach (Podkówka
i Podkówka, 1995; Nowachowicz i in., 1999;
Prost, 1999; Rekiel, 2002; Wojdat i Kwiatek,
2003; Grela, 2004).
Wymienione właściwości probiotyków
przyczyniają się do zwiększenia efektywności
produkcji u świń poprzez: poprawę zdrowotności
zwierząt (ograniczenie częstości występowania
biegunek i choroby obrzękowej), zwiększenie
odporności na stres, zmniejszenie liczby upad-
ków, zwiększenie przyrostów masy ciała oraz
poprawę wykorzystania składników pokarmo-
wych paszy (Kimura i in., 1983; Podkówka
i Podkówka, 1995; Nowachowicz i in., 1999; Re-
kiel, 2002; Turner i in., 2002; Grela, 2004; Mi-
kołajczak i in., 2004).
Preparaty probiotyczne stosowane jako
dodatki do pasz muszą być odporne na działanie
temperatury, ciśnienia, wody, metali ciężkich,
tak podczas obróbki, jak i przechowywania. Czas
ich aktywności nie może być krótszy niż 4 mie-
siące, często stosuje się więc zabiegi przedłuża-
jące aktywność bakterii, np. otoczkowanie. Pro-
biotyki są rejestrowane na okres 1 roku, z uwagi
na możliwość modyfikacji mechanizmu działania
niektórych szczepów bakterii w zależności od
okresu stosowania i warunków środowiska. Pre-
paraty probiotyczne są dostępne w postaci
proszku, zawiesiny, żelu, granulatu lub pasty,
a ich ilość w paszy i forma podawania zależą od
wieku i gatunku zwierząt. U świń probiotyki po-
dawane są per os , okresowo (1-, 2-krotnie), zaraz
po urodzeniu, aby uniemożliwić zasiedlenie pa-
togennej mikroflorze przewodu pokarmowego
młodych zwierząt, a następnie systematycznie
jako dodatek w mieszance paszowej (Podkówka
i Podkówka, 1995; Wojdat i Kwiatek, 2003;
Grela, 2004).
Wyniki większości z dotychczasowych
badań wykazały przydatność stosowania pro-
biotyków we wszystkich grupach technologicz-
nych świń, w szczególności u zwierząt młodych,
narażonych na stresy, wywołane m.in. odsadza-
niem, transportem lub zmianą składu paszy
(Podkówka i Podkówka, 1995; Dziuba i in.,
2003; Živković i in., 2003; Grela, 2004).
Weryfikacja skuteczności działania pro-
biotyków u świń jest przeprowadzana głównie na
ssących i odsadzanych prosiętach, w najbardziej
krytycznych okresach ich odchowu, w których
odnotowuje się największy procent upadków,
m.in. na skutek biegunki lub choroby obrzękowej
(Podkówka i Podkówka, 1995; Jasek i in., 1996;
Siuta i in., 1999; Siuta, 2000; Mróz, 2001; Simon
i in., 2001; Mikołajczak i in., 2004). Na prze-
strzeni ostatnich lat, w wielu doświadczeniach
przeprowadzonych z użyciem różnych szczepów
bakterii kwasu mlekowego wykazano przydat-
ność stosowania probiotyków w żywieniu mło-
dych świń, jakkolwiek ze zmiennym skutkiem,
zwłaszcza w odniesieniu do takich wskaźników
produkcyjnych, jak tempo wzrostu czy wykorzy-
stanie paszy (Simon i in., 2001; Mikołajczak
i in., 2004). Wyniki większości badań wskazują
natomiast na korzystny wpływ probiotyków na
6
Prace przeglądowe
155059216.005.png
Probiotyki w żywieniu prosiąt
zdrowotność prosiąt.
Najczęściej notowanym efektem jest
spadek zachorowalności na biegunkę (Kimura
i in., 1983; Podkówka i Podkówka, 1995; Pejsak,
1996; Simon i in., 2001) i skrócenie czasu jej
trwania oraz ograniczenie śmiertelności prosiąt
w okresie do- i poodsadzeniowym (Rekiel i Ku-
lisiewicz, 1999; Mikołajczak i in., 2004; Grela,
2004). To działanie profilaktyczne w dużej mie-
rze zależało od rodzaju i ilości użytych szczepów
bakterii probiotycznych, a także ich dawki, spo-
sobu i okresu podawania prosiętom. Innym ob-
serwowanym efektem jest zmniejszenie ryzyka
wystąpienia choroby obrzękowej u prosiąt odsa-
dzonych (Podkówka i Podkówka, 1995). W od-
niesieniu do cech produkcyjnych stwierdzano
niekiedy wyższe przyrosty masy ciała i lepsze
wykorzystanie paszy u prosiąt żywionych z do-
datkiem probiotyków (Barrow i in., 1980; Rekiel
i Kulisiewicz, 1996; Nowachowicz i in., 1999;
Siuta i in., 1999; Simon i in., 2001; Turner i in.,
2002). Analiza rezultatów licznych doświadczeń,
w których podawano prosiętom i warchlakom
różne preparaty probiotyczne wykazała, że
zmiany w zakresie przyrostów dziennych wahały
się od około -8% do +24%, dziennego spożycia
paszy od –9% do +26% oraz wykorzystania pa-
szy od -7% do +3% (Rekiel, 2002).
W odniesieniu do prosiąt wykazano, że
najlepsze efekty uzyskuje się, gdy probiotyk po-
dawany jest już w pierwszym, a najpóźniej
w drugim dniu życia. Ponieważ prosięta bezpo-
średnio po urodzeniu nie są w stanie pobrać tych
preparatów razem z pokarmem, aplikuje się je
doustnie pod postacią pasty, za pomocą specjal-
nych dozowników, indywidualnie każdemu
zwierzęciu. Jednorazowo podaje się 2 ml pasty
probiotycznej. Często zaleca się dwukrotne
podawanie probiotyku prosiętom: zaraz po uro-
dzeniu i przy odsadzaniu, zgodnie ze wskazów-
kami producenta. Po przejściu zwierząt na po-
karm stały probiotyki podawane są w mieszan-
kach paszowych. W odchowie prosiąt lepiej wy-
pełniają swoje zadanie preparaty podawane do-
ustnie niż dodawane do paszy. U zwierząt mło-
dych można je stosować nie tylko profilaktycz-
nie, ale także u osobników chorych i leczonych
antybiotykami oraz chemioterapeutykami, gdyż
przywracając równowagę naturalnej mikroflorze
jelitowej przyspieszają rekonwalescencję zwie-
rząt. Podawanie probiotyków prosiętom ssącym
i odsadzonym odgrywa znaczną rolę w zakresie
zwiększenia odporności młodego organizmu na
infekcje bakteryjne przewodu pokarmowego,
tworząc w śluzówce jelit cienkich naturalną ba-
rierę ochronną przeciw potencjalnym czynnikom
patogennym, co w efekcie może prowadzić do
obniżenia zachorowalności i upadków prosiąt.
Wyniki dotychczasowych badań wska-
zują, że mechanizm oddziaływania probiotyków
na ustrój zwierzęcia, przede wszystkim na jego
przewód pokarmowy, jest złożony, wielokierun-
kowy i nie w pełni poznany. Efekty działania
preparatów probiotycznych zbliżone są do efek-
tów uzyskanych w wyniku zastosowania anty-
biotyków paszowych, bowiem zarówno jedne,
jak i drugie redukują liczbę bakterii patogen-
nych. Sposoby ich działania (miejsce, zakres,
szybkość) jednak się różnią (Podkówka i Pod-
kówka, 1995; Rekiel, 2002). Probiotyki, jako
naturalne stymulatory wzrostu, nie wchłaniają się
i działają miejscowo wyłącznie w obrębie układu
pokarmowego gospodarza, poprawiając zdro-
wotność, produkcyjność, trawienie i wchłanianie
składników pokarmowych oraz stymulując pro-
cesy odpornościowe, jakkolwiek wyniki uzy-
skane przez różnych autorów nie zawsze były
jednoznaczne (Simon i in., 2001; Pastuszak
i Wijma, 2004). Uważa się, że wywoływane
zmiany wynikają z jednej strony z aktywności
biologicznej mikroorganizmów probiotycznych,
z drugiej natomiast z aktywności chemicznej
wydzielanych przez nie metabolitów. Reasumu-
jąc należy stwierdzić, że w celu pełnego wyja-
śnienia sposobu oddziaływania probiotyków na
organizm świni niezbędne jest prowadzenie dal-
szych badań nad poszukiwaniem mikroorgani-
zmów o doskonalszych cechach probiotycznych,
co w przyszłości może mieć duże znaczenie dla
opracowania nowych zasad profilaktyki schorzeń
jelitowych w odchowie prosiąt bez antybiotyko-
wych stymulatorów wzrostu. … …………………
Literatura
Barrow P.A., Broker B.E., Fuller R., Newport M.J.
(1980). The attachment of bacteria to the gastric epi-
thelium of the pig and its importance in the mi-
croecology of the intestine. J. Appl. Bacter., 48: 147-
154.
Prace przeglądowe
7
155059216.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin