Termofilna tlenowa biodegradacja ścieków przemysłu spożywczego.pdf

(586 KB) Pobierz
354223641 UNPDF
PRACE PRZEGL¥DOWE
Termofilna tlenowa biodegradacja
œcieków przemys³u spo¿ywczego
Ma³gorzata Lasik, Jacek Nowak
Zak³ad Fermentacji i Biosyntezy, Instytut Technologii ¯ywnoœci
Pochodzenia Roœlinnego,
Akademia Rolnicza im. Augusta Cieszkowskiego, Poznañ
Thermophilic aerobic biodegradation of food industry wastewater
Summary
Food industry wastewater is usually characterized by a high biological load
as well as elevated temperature. A new and promising technology for rapid and
effective biodegradation of such hot and high loaded wastewater is thermo-
philic aerobic biodegradation process. It is characterized by higher, in compari-
son with mesophilic processes, substrate degradation, rapid inactivation of pa-
thogenic microorganisms and low production of activated sludge. High bio-
degradation rate shortens the time of the process and reduces the required vol-
ume of bioreactors. Disadvantages of the aerobic thermophilic process are asso-
ciated with costs of aeration of bioreactors, low capabilities of thermophilic
microflora for flocculation, and problems with foaming during fermentation.
Key words:
autothermal thermophilic aerobic biodegradation, food industry
wastewater.
Adres do korespondencji
Ma³gorzata Lasik,
Zak³ad Fermentacji
i Biosyntezy,
Instytut Technologii
¯ywnoœci Pochodzenia
Roœlinnego,
Akademia Rolnicza
im. Augusta
Cieszkowskiego,
ul. Wojska Polskiego 31,
60-624 Poznañ.
1. Wprowadzenie
Przyst¹pienie Polski do wspólnoty krajów Unii Europejskiej
wi¹¿e siê przede wszystkim z dostosowaniem polskiego prawa
do norm i standardów obowi¹zuj¹cych wszystkie kraje cz³on-
kowskie. Ogromn¹ czêœæ z nich stanowi¹ regulacje zwi¹zane
z ochron¹ œrodowiska, którymi bardzo zainteresowany jest prze-
mys³ spo¿ywczy. Decyzj¹ Rady Ministrów, ca³e terytorium Polski
zosta³o uznane za obszar podatny na eutrofizacjê. W œwietle
przepisów unijnych jest to zwi¹zane z obowi¹zkiem wdro¿enia
3 (74) 98–112 2006
354223641.002.png 354223641.003.png
Termofilna tlenowa biodegradacja œcieków przemys³u spo¿ywczego
na terenie ca³ego kraju, dla aglomeracji powy¿ej 10 tys. mieszkañców, systemów
oczyszczania œcieków z podwy¿szonym usuwaniem zwi¹zków biogennych. Polska
przygotowa³a „Program wyposa¿enia aglomeracji w systemy kanalizacji zbiorczej
i oczyszczalnie œcieków” oraz „Program wyposa¿enia zak³adów sektora przemys³u
rolno-spo¿ywczego o wielkoœci ponad 4 tys. równowa¿nej liczby mieszkañców w o-
czyszczalnie œcieków”. Realizacja programów, obok organizacji systemów kanaliza-
cji zbiorczej we wszystkich aglomeracjach, obejmuje równie¿ budowê, rozbudowê
i modernizacjê oczyszczalni biologicznych o podwy¿szonym usuwaniu biogenów
(1,2). Polska zg³osi³a potrzebê roz³o¿enia realizacji tego Programu w czasie. Wy-
st¹pienie do Komisji Unii Europejskiej o przyznanie okresów przejœciowych by³o ko-
nieczne ze wzglêdu na szczególnie wysoki koszt wdro¿enia Dyrektywy. Jest on naj-
wy¿szy spoœród kosztów wdro¿enia wszystkich aktów prawnych Unii Europejskiej.
Okres przejœciowy dla realizacji programu obejmuj¹cego oczyszczanie œcieków
w zak³adach przemys³u rolno-spo¿ywczego okreœlono na 8 lat (do 31.12.2010 r.),
dla wszystkich zrzutów œcieków do wód z zak³adów reprezentuj¹cych równowa¿n¹
liczbê mieszkañców powy¿ej 4 tys. (3,4).
Zgodnie z przepisami unijnymi wszystkie zak³ady przemys³owe musz¹ do 2007 r.
uzyskaæ tzw. zintegrowane zezwolenia œrodowiskowe. W miejsce istniej¹cych obec-
nie osobnych zezwoleñ ekologicznych, np. na wielkoœæ produkowanych œcieków,
odpadów czy na emisjê py³ów, wprowadzane bêd¹ zezwolenia zintegrowane, okreœ-
laj¹ce ogólnie dozwolon¹ emisjê zanieczyszczeñ na poziomie, który bêdzie bez-
pieczny dla œrodowiska jako ca³oœci oraz zapobiegnie przemieszczaniu siê zanie-
czyszczeñ pomiêdzy ekosystemami. Zezwolenia œrodowiskowe bêd¹ rozpatrywane
pod k¹tem zgodnoœci technologicznej i produkcyjnej danej instalacji z tzw. najlep-
szymi dostêpnymi technologiami (BAT, Best Available Technology). Zaakceptowane
i dopuszczone bêd¹ tylko te technologie, które najefektywniej zredukuj¹ i uniesz-
kodliwi¹ zanieczyszczenia (5). Istnieje zatem potrzeba opracowywania coraz lep-
szych, efektywniejszych i op³acalnych technologii utylizacji œcieków przemys³o-
wych, tak by spe³nia³y, obowi¹zuj¹ce od 1.01.2003 r., wymagania Ministerstwa Œro-
dowiska dotycz¹ce jakoœci œcieków wprowadzanych do wód lub do ziemi oraz sub-
stancji szczególnie szkodliwych dla œrodowiska wodnego (6).
Jedn¹ z bardzo obiecuj¹cych technologii oczyszczania œcieków przemys³owych
jest termofilna tlenowa biodegradacja. Metoda stosowana jest g³ównie do oczysz-
czania mocno obci¹¿onych œcieków, wymagaj¹cych oprócz dynamicznej biodegra-
dacji równie¿ stabilizacji i higienizacji. Technologia ta, jak siê wydaje, jest szczegól-
nie odpowiednia dla biodegradacji œcieków przemys³u spo¿ywczego, które charak-
teryzuj¹ siê wysokim ³adunkiem zanieczyszczeñ zarówno biogennych jak i mikro-
biologicznych.
BIOTECHNOLOGIA 3 (74) 98-112 2006
99
 
Ma³gorzata Lasik, Jacek Nowak
2. Charakterystyka termofilnych tlenowych procesów oczyszczania
œcieków
2.1. Bilans energetyczny procesu
G³ównym celem podjêcia badañ nad zastosowaniem termofilnych systemów
oczyszczania œcieków by³o przyspieszenie reakcji degradacji zwi¹zków organicz-
nych (7-10). Wysokie nak³ady energetyczne, potrzebne dla utrzymania podwy¿szo-
nych temperatur procesu termofilnego oraz koniecznoϾ intensywnego napowie-
trzania pod³o¿a dla zapewnienia warunków tlenowych, by³y, jak siê wydawa³o, pod-
stawowym ograniczeniem dla zastosowania termofilnego tlenowego procesu
oczyszczania œcieków. Zauwa¿ono jednak, ¿e energia wydzielana w wyniku tleno-
wych metabolicznych przemian mikroorganizmów wystarcza do utrzymywania pod-
wy¿szonych temperatur procesu bez dodatkowego, zewnêtrznego ogrzewania uk³a-
du (11,12). Wolna energia, uwalniana do œrodowiska w postaci ciep³a, wynika z ró¿-
nicy pomiêdzy energi¹ pozyskan¹ przez drobnoustroje, podczas katabolicznych
przemian zwi¹zków organicznych zawartych w œciekach, a energi¹ wykorzystan¹ do
utrzymania procesów ¿yciowych komórek (8,9,13-17). Stwierdzono, ¿e iloœæ energii
zawartej w wielu powszechnie wystêpuj¹cych zwi¹zkach organicznych wynosi œred-
nio 14,6 kJ/gChZT albo od 33,5 do 50,3 kJ/g wêgla (18). Natomiast skutecznoœæ prze-
kszta³cania ró¿nych zwi¹zków organicznych w energiê, w warunkach tlenowych,
waha siê w zale¿noœci od substratu oraz warunków procesu od 12 do 82% (19). Teo-
retycznie, iloœæ ciep³a jaka jest wydzielana do uk³adu podczas biologicznego utle-
niania, powinna wystarczaæ dla podniesienia i utrzymania temperatury na poziomie
temperatur charakterystycznych dla procesów termofilnych. Jednak w konwencjo-
nalnych systemach napowietrzania wiêkszoœæ ciep³a zostaje wyprowadzona z uk³a-
du wraz z powietrzem wylotowym, najczêœciej w wyniku niew³aœciwej konstrukcji
oraz braku odpowiedniej izolacji bioreaktorów (8,20-22).
2.2. Transfer tlenu
Czynnikiem wp³ywaj¹cym równie istotnie na bilans cieplny procesu biodegrada-
cji jest skutecznoœæ transferu tlenu. Iloœæ tlenu, jaka z ca³kowitej iloœci wprowadzo-
nego do uk³adu zostaje zu¿yta w biologicznych reakcjach utleniania, zale¿y m.in.
od: temperatury, sk³adu pod³o¿a (biomasa, sole, enzymy, surfaktanty), lepkoœci pod-
³o¿a oraz czasu i powierzchni kontaktu gazu z ciecz¹ (17,23,24). Wiadomo, ¿e roz-
puszczalnoœæ tlenu w wodzie zmniejsza siê wraz ze wzrostem temperatury. Jest to
zale¿noœæ liniowa w zakresie temperatur od 20 do 80°C, w których rozpuszczalnoœæ
tlenu obni¿a siê odpowiednio od 9,43 do 2,88 mgO 2 /dm 3 (25,26). Zjawisko to nie
jest korzystne, bior¹c pod uwagê wysokie zapotrzebowanie na tlen termofilnych mi-
100
PRACE PRZEGL¥DOWE
354223641.004.png
Termofilna tlenowa biodegradacja œcieków przemys³u spo¿ywczego
kroorganizmów tlenowych. Jednak¿e wraz ze wzrostem temperatury zmniejsza siê
lepkoœæ oraz napiêcie powierzchniowe pod³o¿a, a to z kolei przyczynia siê do wzro-
stu rozpuszczalnoœci tlenu. Bior¹c pod uwagê wszystkie parametry procesu, stopieñ
transferu tlenu w warunkach termofilnych mo¿e byæ porównywalny do jego warto-
œci w warunkach mezofilnych (13,27).
Zwiêkszenie skutecznoœci transferu tlenu mo¿liwe jest poprzez zastosowanie
odpowiedniej konstrukcji urz¹dzeñ. Zastosowanie specjalnych systemów napowie-
trzania oraz mieszade³ pozwalaj¹cych na rozbicie pêcherzyków powietrza wprowa-
dzanego do bioreaktora, znacznie zwiêksza powierzchniê kontaktu gazu z ciecz¹
(20-23,28). Istotn¹ rolê w transferze tlenu odgrywa równie¿ wysokoœæ u¿ytych bio-
reaktorów. Proporcjonalnie do wysokoœci s³upa cieczy, wyd³u¿ony zostaje czas kon-
taktu cieczy i mikroorganizmów z pêcherzykami powietrza. Pozwala to na lepsze
wykorzystanie tlenu podczas procesu, o czym œwiadczyæ mo¿e zmniejszanie zawar-
toœci tlenu w powietrzu odlotowym, proporcjonalnie do wysokoœci stosowanych
bioreaktorów (21,23). Do badañ nad ocen¹ mo¿liwoœci biodegradacji œcieków pod-
czas termofilnej obróbki tlenowej wykorzystywano g³ównie bioreaktory z systemem
mieszania i napowietrzania typu STR, stirred tank reactor (15,20,21,29-37). Zastoso-
wanie znalaz³y równie¿ m.in. bioreaktor z wype³nieniem – fixed bed type (38), bio-
reaktor z napowietrzaniem bez systemu mieszania (39), bioreaktor z aeratorem
Venturiego (24,40), bioreaktor z systemem rozpylaj¹cym – cocurrent downflow con-
tractor CDC (23), bioreaktor sekwencyjny – sequencing batch reactor SBR (41) oraz
bioreaktor z biofilmem – bed biofilm reactor (42). Pomimo zastosowania ró¿nych
rozwi¹zañ systemów napowietrzania substratu biodegradowanego w termofilnych
procesach tlenowych, obserwuje siê okresy kiedy iloœæ tlenu dostarczanego do uk³a-
du jest nadal niewystarczaj¹ca. Mikroflora procesu w fazie intensywnego wzrostu
charakteryzuje siê szczególnie wysokim zapotrzebowaniem na tlen. Jest on wtedy
wykorzystywany ca³kowicie co w konsekwencji prowadzi do wytworzenia w biore-
aktorach warunków mikrotlenowych (stê¿enie tlenu rozpuszczonego bliskie zeru).
Zauwa¿ono, ¿e najwy¿sze tempo redukcji ChZT œcieków wystêpuje w³aœnie w czasie
intensywnego przyswajania przez drobnoustroje tlenu z pod³o¿a. Zapewnienie mo¿-
liwie kontrolowanej iloœci tlenu rozpuszczonego w œrodowisku jest czynnikiem
istotnie wp³ywaj¹cym na efektywnoœæ procesu biodegradacji (9,14,24,32-37).
2.3. Zalety i wady procesu wysokotemperaturowej tlenowej biodegradacji
2.3.1. StabilnoϾ i samoregulacja
Gromadzenie ciep³a w uk³adzie uzale¿nione jest od masy zawartych w nim sub-
stancji organicznych, ulegaj¹cych biologicznemu utlenianiu (43). Temperatura uk³a-
du podwy¿sza siê zatem, wraz ze wzrostem jego biologicznego obci¹¿enia. Zwiêk-
BIOTECHNOLOGIA 3 (74) 98-112 2006
101
 
Ma³gorzata Lasik, Jacek Nowak
szanie obci¹¿enia œcieków nie powoduje jednak proporcjonalnego wzrostu tempe-
ratury procesu. Nie dzieje siê tak z dwóch powodów. Po pierwsze, staje siê uk³adem
o ograniczonym transferze tlenu, co powoduje zmniejszenie iloœci utlenianych sub-
stancji organicznych i w konsekwencji stabilizacjê temperatury. Po drugie, tempera-
tura ma znacz¹cy wp³yw na liczbê i aktywnoœæ komórek mikroorganizmów bio-
r¹cych udzia³ w procesie. Autotermiczny (samozagrzewalny) termofilny proces tle-
nowy (ATAD, ang. Autothermal Thermophilic Aerobic Digestion ) jest zatem systemem
samoreguluj¹cym. Stwierdzono, ¿e wzrost temperatury powy¿ej 60°C, spowodowa-
ny rosn¹cym obci¹¿eniem uk³adu, hamuje procesy ¿yciowe drobnoustrojów, co
z kolei zmniejsza masê usuwanych zwi¹zków organicznych oraz stabilizuje tempe-
raturê procesu (8,9,12,13,20,21,42,44).
Nale¿y podkreœliæ, ¿e niektóre œcieki przemys³owe charakteryzuj¹ siê wysok¹
temperatur¹, siêgaj¹c¹ nawet 100°C. Œcieki po procesie wydzielania bia³ka z wód
sokowych ziemniaków powstaj¹cych podczas produkcji skrobi, czy œcieki przemys³u
fermentacyjnego – szczególnie pochodz¹ce z browarów oraz gorzelni, musz¹ byæ
ch³odzone przed poddaniem ich oczyszczaniu w warunkach procesów mezofilnych.
Koszty ch³odzenia mo¿na zatem zredukowaæ lub ca³kowicie wyeliminowaæ przepro-
wadzaj¹c proces oczyszczania w warunkach termofilnych (34,35,39,41).
2.3.2. Relatywnie ma³a produkcja biomasy (osadów)
Wysoka stabilnoœæ procesu, zdolnoœæ do jego samoregulacji oraz krótkie czasy
retencji œcieków i zwi¹zane z tym mniejsze objêtoœci bioreaktorów (nawet szeœcio-
krotnie) to jednak nie wszystkie zalety tlenowej termofilnej biodegradacji œcieków.
Podwy¿szona temperatura powoduje równie¿ zmniejszenie biomasy mikroorgani-
zmów syntetyzowanej w pod³o¿u oraz przyczynia siê do inaktywacji mikroflory pa-
togennej (9,14,17,20-22,24,45).
Drobnoustroje termofilne wymagaj¹, dla utrzymania swoich procesów ¿ycio-
wych, wiêkszej iloœci energii ni¿ mikroorganizmy mezofilne. Z ca³kowitej iloœci
energii, powstaj¹cej podczas termofilnego utleniania zwi¹zków organicznych, wiêk-
sza czêœæ zostaje wykorzystana podczas metabolicznych przemian drobnoustrojów,
mniejsza natomiast do wytwarzania nowych komórek. St¹d te¿, procesy zachodz¹ce
w podwy¿szonych temperaturach charakteryzuj¹ siê relatywnie nisk¹ produkcj¹ bio-
masy, w stosunku po procesów mezofilnych (8,16,24,41,43,46-51).
2.3.3. Biomasa o wysokiej wartoœci od¿ywczej, wolna od patogenów
Biomasa mikroorganizmów powstaj¹ca w procesie termofilnym mo¿e byæ boga-
tym Ÿród³em bia³ek i witamin nadaj¹cych siê do wzbogacania pasz. W badaniach do-
tycz¹ce oceny aminokwasowego sk³adu bia³ek komórkowych wykazano, ¿e biomasa
102
PRACE PRZEGL¥DOWE
354223641.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin