Domowe.Piwa.Cydry.Wina.Nalewki.Likiery.Kremy.-.Z.T.Nowicki..doc

(1572 KB) Pobierz
SPIS TREŚCI

5              OD AUTORA              4

5              WIADOMOŚCI WSTĘPNE              4

.1              Składniki napojów alkoholowych              4

.2              Miary używane w domu              10

5              PIWA DOMOWE              13

.1              Charakterystyka piw              15

.2              Receptury piw domowych              16

4.27.1              Piwo ciemne 1              16

4.27.2              Piwo ciemne 2              16

4.27.3              Piwo ciemne 3              16

4.27.4              Piwo ciemne podpiwkowe              16

4.27.5              Piwo imbirowe — Ginger beer              17

4.27.6              Piwo jałowcowe              17

4.27.7              Piwo jasne 1              17

4.27.8              Piwo jasne 2              18

4.27.9              Piwo jasne 3              18

4.27.10              Piwo jasne lekkie staropolskie              18

4.27.11              Piwo miodowe              19

4.27.12              Piwo miodowo-jałowcowe              19

4.27.13              Piwo pokrzywowe              19

4.27.14              Porter              20

5              WINA OWOCOWE DOMOWE              20

.1              Charakterystyka win owocowych              22

.2              Sprzęt do wyrobu win domowych              23

.3              Surowiec i jego przygotowanie              24

.4              Kalendarz zbioru i spożytkowania owoców              24

.5              Otrzymywanie moszczu              26

.6              Doprawianie moszczu              29

.7              Nastaw moszczu na fermentację              31

.8              Przygotowanie matki drożdżowej              37

.9              Naczynia do wina              40

.10              Przebieg fermentacji              42

.11              Dojrzewanie wina              44

.12              Klarowanie wina              46

.13              Kupażowanie i doprawianie win              49

.14              Wady i choroby napojów winnych              51

4.147.1              Wady win              51

4.147.2              Choroby win              53

.15              Receptury win domowych              55

Wino agrestowe              56

4.157.1              Wino z aronii              56

4.157.2              Wino berberysowe              56

Wino z soku brzozowego lub klonowego              57

4.157.3              Wino z buraków cukrowych              57

4.157.4              Wino z buraków czerwonych — ćwikłowych              57

4.157.5              Wino z bzu czarnego              58

4.157.6              Wino cytrynowe              58

4.157.7              Wino czereśniowe              58

4.157.8              Wino z dyni lub melona              59

4.157.9              Wino z głogu lub z róży dzikiej              59

4.157.10              Wino gronowe              59

4.157.11              Wino gruszkowe              60

4.157.12              Wino z herbaty              60

4.157.13              Wino jabłkowe              61

4.157.14              Wino z jagód czarnych              61

4.157.15              Wino jarzębinowe              61

4.157.16              Wino jeżynowe              62

4.157.17              Wino malinowe              62

4.157.18              Wino morwowe              62

4.157.19              Wino pomarańczowe              63

4.157.20              Wino z pomidorów              63

4.157.21              Wino z porzeczek białych lub czerwonych              63

4.157.22              Wino z porzeczek czarnych              64

4.157.23              Wino poziomkowe              64

4.157.24              Wino rodzynkowe              64

4.157.25              Wino z róży dzikiej (101)              65

4.157.26              Wino ryżowe typu sake              65

4.157.27              Wino słodowe              65

4.157.28              Wino śliwkowe              66

4.157.29              Wino tarninowe              66

4.157.30              Wino truskawkowe              67

4.157.31              Wino z żyta 1              67

4.157.32              Wino z żyta 2              68

.16              Wina typu vermouth              68

4.167.1              Wermut owocowy biały wytrawny              69

4.167.2              Wermut owocowy biały słodki              69

4.167.3              Wermut owocowy czerwony              69

4.167.4              Wermut owocowy gorzki...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin