KminkowkaZestaw na 1 litr wodki o mocy 45ż.500 ml spirytusu o mocy 95ż,1 lyzka cukru,550 ml wody,3 lyzki suszonego kminku.1. Nasiona kminku oplukac, osaczyc na sicie i wsypac do sloja. Zagotowac wode.2. Rozpuscic cukier w cieplej wodzie i po schlodzeniu wymieszac go ze spirytusem, nastepnie wlac do sloja z kminkiem.3. Przykryc sloj i odstawic na 5-6 dni.4. Po zakonczeniu maceracji przefiltrowac wodke przez wate i rozlac do butelek.5. Kminkowke mozna sporzadzic takze na olejku kminkowym. W tym celu nalezy zrobic najpierw zaprawe: 1 ml olejku kminkowego,miesza sie ze 100 ml spirytusuo mocy 95ż i otrzymuje sie 1-o procentowy roztwor olejku. Nastepnie 5 ml tejzaprawy dodaje sie do 100 g rozpuszczonego w wodzie cukru i 1 l wodki czystej o mocy 45ż, po czym miesza sie zawartosc i wlewa do butelek. Wodka nadaje sie do spozycia po lezakowaniu.- Kminkowke, podobnie jak inne nalewki ziolowe, mozna podawac z lodem w szklance jako aperitif przed posilkiem.
neths