Biochemia w-d 2.docx

(12 KB) Pobierz

Przemiany białek w trakcie przechowywania

·         Denaturacja cieplna

·         Zmiany enzymatyczne - często inaktywacja enzymów endogennych

·         Zmiany właściwości reologicznych i umodnienia

·         Zmiany barwy

·         Powstanie sieci - reakcje  Mailiarda

 

Enzymatyczne modyfikowanie białek

·         Enzymatyczna hydroliza białek (produkcja serów, piwa, pieczywa) endogenne proteazy lub preparaty enzymów proteolitycznych - produkt hydrolizaty

·         Wytwarzanie plastelin

 

Reakcje katalizowane przez transglutaminaze

 

-przeniesienie  acylu z grupy karboksyamidowej reszty glutaminy (donor) na akceptor (I-rz. Gr aminowa)

Zastosowanie: wspomaganie zelowania farsz wędliniarskich, galaret rybnych, wzbogacanie w niezbędne aminokwasy.

 

Funkcje białek:

·         Katalaza enzymatyczna _rybonukleaza, lizozym

·         Transport i magazynowanie - hemoglobina, albumina, kazeina

·         Odpowiedzialność za prawidłowy ruch - aktyna i miozyna

·         Funkcje strukturalne

·         Immunologiczne

·         Wytwarzanie i przekazywanie imp. Nerwowych -rodopsyna

·         Kontrola wzrostu

·         Białka trujące

·         Białka słodkie - tomatyna

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin