Odcinek 6 - Gulasz.doc

(179 KB) Pobierz

Odcinek 6
Premiera 18 listopada 2010
Gulasz
W tym odcinku proponujemy jednogarnkową rewolucję. To idealna propozycja dla zabieganych, zapracowanych, ale chcących jeść zdrowo i smacznie. Gulasze są sycącą i rozgrzewającą propozycją na jesienne i zimowe dni. Niestety często są też bardzo tłuste. Jednak nie nasze. Proponujemy chude mięso i zdrowe warzywa. Dodamy też dużo świeżych ziół, które zastąpią sól i nadadzą aromatycznego smaku. Mięso do gulaszu wybierze Olga w swoim ulubionym sklepie. A jakie świeże zioła dopasuje do niego Agata? Zapraszamy na kolejny odcinek.
Pierwsza propozycja to gulasz cielęcy. Wybieramy łopatkę cielęcą, która jest dość kleistym mięsem, w związku z tym do gulaszu najlepszym. Nie będzie potrzeby dodatkowego zagęszczania gulaszu. Dodatkowo cielęcina to chude i delikatne mięso, do którego dodamy świeży rozmaryn i szałwię. Gulasz podamy z niedocenianą, a bardzo zdrową kaszą pęczak.
Druga propozycja zadowoli wielbicieli warzyw. Proponujemy gulasz z bobu i groszku, które zawierają dużo białka. Dlatego gulasz ten można potraktować jako zbilansowany posiłek. Dodatkowo takie danie może być robione przez cały rok, z wykorzystaniem mrożonych warzyw. Świeże liście mięty dodadzą świeżości i aromatu.
Trzeci przepis na gulasz to propozycja dla smakoszy, ale też alergików. Gulasz z królika opiera się na szlachetnym i delikatnym mięsie, które mogą jeść kobiety w ciąży, kobiety karmiące i małe dzieci. Dodamy do niego białe wino, z którego po ugotowaniu zostanie tylko smak (alkohol wyparuje) i nasiona kopru włoskiego, bogate w  witaminy i ułatwiające trawienie.
Dowiecie się również czy groszek mogą bezkarnie jeść kobiety w ciąży, a także przed czym chronią wszystkie zielone warzywa. Pokażemy jak korzystać z warzyw mrożonych przez cały rok, blanszować je tak aby nie traciły wartości odżywczych i koloru.
W poradach zrobimy dwie domowe pasty. Agata przygotuje pastę z papryki, która jest też dodawana do gulaszu cielęcego, a Olga pastę z bobu i groszku, która może być świetnym dodatkiem do pieczywa….pełnoziarnistego…oczywiście!
Zapraszamy na kolejny odcinek!

GULASZ Z CIELĘCINY
http://slimak.onet.pl/_m/TVN/tvnstyle/gotuj/gulasz_cielecina.jpg

Na gulasz:
700 g cielęciny (łopatki przedniej)
1 średni bakłażan
1 cukinia
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 gałązki rozmarynu
1 garść listków szałwii
1 puszka pomidorów
domowa pasta z papryki (2 papryki pieczone,1 łyżka oliwa z oliwek)
sól, pieprz

Do posypania:
skórka z jednej cytryny
2 ząbki czosnku
garść natki pietruszki

Bakłażana pokroić w grubą kostkę, przełożyć na durszlak i posolić. Po upływie pół godziny dokładnie opłukać, by pozbyć się goryczy, która wypłynie razem z sokiem.  Paprykę upiec w mocno nagrzanym piekarniku aż skórka się przypiecze. Obrać, wyrzucić gniazda nasienne i zmiksować na pastę. Mięso pokroić w kostkę, podsmażyć na łyżce oliwy. Wyjąć z garnka i na pozostałym tłuszczu podsmażyć cebulę, czosnek i posiekane zioła. Dodać mięso i bakłażana. Posolić i popieprzyć. Dusić przez ok. 15 minut, jak bakłażan zmięknie, dodać pomidory i pastę z papryki. Całość dusić około 30 minut aż mięso zmięknie.  Cukinie pokroić w kostkę, dodać do garnka, dusić jeszcze ok.15 min, tak by mięso rozpadało się w ustach a cukinia pozostała jędrna. Posiekać 2 ząbki czosnku i garść natki pietruszki, zetrzeć skórkę z jednej cytryny i wszystko wymieszać. Podawać z pęczakiem, posypane czosnkiem, pietruszką i skórką cytrynową
Porcja tradycyjnego gulaszu 582 kcal, nasza wersja 143 kcal.

GULASZ Z BOBU
http://slimak.onet.pl/_m/TVN/tvnstyle/gotuj/gulasz_bob.jpg

½ kg bobu mrożonego
¼ kg  zielonego groszku
½ kg świeżych liści szpinaku
4 ząbki czosnku
garść świeżych liści mięty
sól i pieprz
150 g długo dojrzewającej szynki
oliwa z oliwek

Bób przełożyć na durszlak i sparzyć wrzątkiem. Obrać. Groszek wrzucić na wrzątek, najlepiej w durszlaku. Czosnek pokroić w kosteczkę i wrzucić na rozgrzaną oliwę. Dodać  grubo przesiekany szpinak i podsmażyć 2 minuty. Dodać bób i groszek, przesmażyć kilka minut, posolić i solidnie popieprzyć. Pod koniec gotowania dodać posiekaną miętę. Podawać z paseczkami uprażonej na patelni szynki i kromką razowego chleba.
Porcja tradycyjnego gulaszu 582 kcal, nasza wersja 157 kcal.

GULASZ Z KRÓLIKA
http://slimak.onet.pl/_m/TVN/tvnstyle/gotuj/gulasz_krolik.jpg

½  kg  mięsa z królika
4 gałązki rozmarynu
1 główka młodego czosnku
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
1 szklanka wina białego
sól, pieprz
olej rzepakowy

Mięso pokroić w kostkę, zamarynować z 3 ząbkami posiekanego czosnku i 1 gałązką rozmarynu, ½ łyżeczki nasion kopru i szklanką wina.  Trzymać w marynacie min.4h, a najlepiej całą noc.  Odsączyć mięso z marynaty,  wysuszyć ręcznikiem papierowym. Do garnka do pieczenia wlać olej rzepakowy, przełożyć do niego mięso, podsmażyć aż mięso zmieni kolor. Posolić, pieprzyć. Włożyć obrane ząbki czosnku w całości , 3 gałązki rozmarynu i dolać marynatę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut. Podawać z dzikim ryżem.
Porcja tradycyjnego gulaszu 582 kcal, nasza wersja 375 kcal.
 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin