ciasto_orzechowe.doc

(69 KB) Pobierz

Ciasto z orzechami

Smaczne ciasto z orzechami i śmietankowym kremem. Doskonałe ciasto na jesienne spotkania rodzinne. Idealne na imieniny.

Ciasto z orzechami - zdj. nr 1

Ciasto z orzechami - zdj. nr 2

Ciasto z orzechami - zdj. nr 3

Przysłała:

Krysia

Data dodania:

21.06.2007r.

Dyskusja na forum:

Przejdź do wątku

Składniki:

·         CIASTO

·         1/2 kg mąki (3 szklanki)

·         1/2 kostki margaryny

·         1/2 szklanki cukru pudru

·         2 jajka

·         2 łyżeczki miodu

·         1 łyżeczka sody
 

·         POLEWA ORZECHOWA

·         30 dag orzechów włoskich

·         1/2 kostki margaryny

·         2 łyżki miodu

·         1/2 szklanki cukru
 

·         KREM

·         1/2 litra mleka

·         2 łyżki mąki pszennej

·         2 łyżki budyniu śmietankowego

·         1 kostka masła

·         2/3 szklanki cukru pudru

Przepis na ciasto:

Zagnieść ciasto z wszystkich składników. Podzielić na 2 części. Na jeden placek nałożyć polewę orzechową. Piec po 15 minut w temperaturze 180 stopni C.

Przepis na polewę orzechową:

Margarynę rozpuścić na patelni na małym ogniu, dodać miód i cukier - wymieszać. Dodać orzechy i prażyć przez 3 minuty.

Przepis na krem:

Z mleka, mąki i budyniu śmietankowego ugotować "budyń". Masło utrzeć z cukrem pudrem i dodawać po trochu wystudzony "budyń". Utrzeć, aż będzie puszyste.

Przekładanie ciasta:

Ciasto bez polewy - krem - ciasto z polewą orzechową.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin