Smaczne ciasto z orzechami i śmietankowym kremem. Doskonałe ciasto na jesienne spotkania rodzinne. Idealne na imieniny.
Przysłała:
Krysia
Data dodania:
21.06.2007r.
Dyskusja na forum:
Przejdź do wątku
Składniki:
· CIASTO
· 1/2 kg mąki (3 szklanki)
· 1/2 kostki margaryny
· 1/2 szklanki cukru pudru
· 2 jajka
· 2 łyżeczki miodu
· 1 łyżeczka sody
· POLEWA ORZECHOWA
· 30 dag orzechów włoskich
· 2 łyżki miodu
· 1/2 szklanki cukru
· KREM
· 1/2 litra mleka
· 2 łyżki mąki pszennej
· 2 łyżki budyniu śmietankowego
· 1 kostka masła
· 2/3 szklanki cukru pudru
Przepis na ciasto:
Zagnieść ciasto z wszystkich składników. Podzielić na 2 części. Na jeden placek nałożyć polewę orzechową. Piec po 15 minut w temperaturze 180 stopni C.
Przepis na polewę orzechową:
Margarynę rozpuścić na patelni na małym ogniu, dodać miód i cukier - wymieszać. Dodać orzechy i prażyć przez 3 minuty.
Przepis na krem:
Z mleka, mąki i budyniu śmietankowego ugotować "budyń". Masło utrzeć z cukrem pudrem i dodawać po trochu wystudzony "budyń". Utrzeć, aż będzie puszyste.
Przekładanie ciasta:
Ciasto bez polewy - krem - ciasto z polewą orzechową.
Ania1236