BAGIETKI_NA_ZAKWASIE.doc

(105 KB) Pobierz


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.496
Dołączył: 21-December 05
Nr użytkownika: 1.142


http://www.cincin.cc/style_images/cincin/spacer.gif
 

Przepis z J. Hamelmana "Bread"
Zaczyn:
150g maki pszennej bialej chlebowej
188g wody
2 lyzki zakwasu (plynnego o temp. pokojowej...uzylam zytniego razowego)

Skadniki wymieszalam, zakrylam szczelnie folia i zostawilam na 16 godzin ( Hamelman probonuje 12-16 godzinna fermentacje).
Nastepnie dodalam:
750g maki pszennej bialej chlebowej
100g maki zytniej
462g wody
1 lyzke soli
plus caly zaczyn minus 2 lyzki (ktore zostawiamy do zbudowania nowego zaczynu).

Wszystkie skladniki poza sola wymieszalam w duzej misce. Calosc przykrylam folia i zostawilam na godzine fermentacji (autoliza). Nastepnie ciasto posypalam sola i ponownie wymieszalam, potem krotko zagniotlam (2-3 min). Zostawilam do wyrosniecia na 2 1/2 godz. W trakcie wyrastania, wyciagalam i zwijalam ciasto dwukrotnie co 50 min.
Podzielilam na 2 czesci i uformowalam bochenki.
Jeden z nich zostawilam w temp. pokojowej przez 2 godziny (mozna 2 1/2), a potem upieklam w 240C ( ok. 30-35 min).
Drugi bochenek umiescilam w koszu do wyrastania i dodatkowo w zamknietej plastikowej torbie wsunelam do lodowki
(4 C) na 12 godzin (mozna do 18 godzin).

Chleb "Vermon Sourdough" ma doskonaly pszenno-zakwasowy smak i zdecydowana skorke. Wymaga odrobine zachodu, ale rekompensuje smakiem. Polecam amatorom "prawdziwego chleba"...icon_wink.gif

http://img505.imageshack.us/img505/3663/vermontsourdoughww8.jpg 

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin