6_Rownowaga_wodno_elektrolitowa_ustroju.pdf

(462 KB) Pobierz
6
6. RÓWNOWAGA WODNO-
-ELEKTROLITOWA USTROJU
Iwona ś ak
WODA I PRZESTRZENIE WODNE
Woda jest najwa Ŝ niejszym nieorganicznym składnikiem wszystkich organi-
zmów Ŝ ywych. Pełni rol ę rozpuszczalnika, który ma wpływ na wszystkie oddzia-
ływania cz ą steczkowe w układach biologicznych. Cz ą steczki wody maj ą struktur ę
polarn ą i wykazuj ą zdolno ść do tworzenia wi ą za ń wodorowych, dlatego woda jest
doskonałym rozpuszczalnikiem dla cz ą steczek polarnych, hydrofilnych.
Nie zjonizowane zwi ą zki polarne, takie jak np.: proste alkohole, aldehydy,
ketony, cukry łatwo rozpuszczaj ą si ę w wodzie, poniewa Ŝ woda tworzy z nimi
wi ą zania wodorowe i osłabia ich wzajemne oddziaływania mi ę dzycz ą steczkowe.
Zwi ą zki polarne o budowie jonowej s ą rozpuszczalne w wodzie, dzi ę ki te-
mu, Ŝ e woda przeciwstawia si ę przyci ą ganiu elektrostatycznemu mi ę dzy jonami
dodatnimi i ujemnymi, tworz ą c wokół jonów warstwy hydratacyjne.
W ś rodowisku wodnym zwi ą zki hydrofobowe lub niepolarne grupy che-
miczne makrocz ą steczek wykazuj ą tendencj ę do skupiania si ę , utrzymywanego
przez wzajemne oddziaływania hydrofobowe. Cz ą steczki lub grupy hydrofobowe
ł ą cz ą si ę razem ze sob ą równie Ŝ dlatego, Ŝ e cz ą steczki wody silniej wi ąŜą si ę mi ę -
dzy sob ą , „wypychaj ą c” niepolarne elementy poza swoje ś rodowisko.
Woda jest ciecz ą nasycaj ą c ą wszystkie substancje organiczne w organi-
zmach Ŝ ywych, która jest konieczna do ujawnienia własno ś ci i funkcji wszystkich
biologicznie czynnych makrocz ą steczek, w tym białek oraz kwasów nukleinowych.
Woda jest niezb ę dna do przebiegu procesów metabolicznych w komórkach, cz ę sto
bywa te Ŝ substratem w reakcjach metabolicznych.
Woda pełni rol ę ś rodka transportu, zwłaszcza w krwiobiegu; uczestniczy
w regulacji temperatury, gdy Ŝ parowanie wody jest jednym z najwa Ŝ niejszych spo-
sobów odprowadzenia ciepła na zewn ą trz organizmu.
Zawarto ść wody w organizmie dorosłego człowieka wynosi około 60% ma-
sy ciała. Przykładowo, w organizmie zdrowego m ęŜ czyzny o masie ciała 70 kg
całkowita woda stanowi 42 kg, natomiast sucha pozostało ść tylko 28 kg. Istniej ą
80
Ŝ nice zale Ŝ ne od zawarto ś ci tkanki tłuszczowej i wieku. U osób szczupłych,
u których tkanka tłuszczowa stanowi mniej ni Ŝ 10% masy ciała, zawarto ść całko-
wita wody w organizmie wynosi 70%, natomiast u bardzo otyłych tylko do 55%
masy ciała. Najwi ę cej wody znajduje si ę w organizmie noworodków, u których
woda stanowi 75–80% masy ciała, natomiast u dziecka jednorocznego woda sta-
nowi ju Ŝ 65% masy ciała. W organizmie ludzi starszych (60 lat) wody jest znacznie
mniej, u kobiet w granicach 46%, a u m ęŜ czyzn 54% masy ciała.
W organizmie istniej ą dwie główne przestrzenie wodne: przestrze ń we-
wn ą trzkomórkowa i pozakomórkowa.
W przestrzeni wewn ą trzkomórkowej znajduje si ę około 28 litrów wody
organizmu ludzkiego, co stanowi około 40% masy ciała, czyli 66% całkowitej
wody ustrojowej.
W przestrzeni pozakomórkowej znajduje si ę około 14 litrów wody organi-
zmu ludzkiego, która stanowi około 20% masy ciała, czyli 34% całkowitej wody
ustrojowej. Zró Ŝ nicowa ć j ą mo Ŝ na na przestrze ń wodn ą wewn ą trznaczyniow ą ,
któr ą stanowi osocze (o obj ę to ś ci 4 litry) i przestrze ń ś ródmi ąŜ szow ą o obj ę to ś ci
około 10 litrów. Poza tym woda znajduje si ę w przestrzeni przewodu pokarmowe-
go, jam opłucnowych, dróg moczowych, tkance kostnej i ko ś ciach. Przestrze ń we-
wn ą trznaczyniowa okre ś la tzw. wolemi ę . W organizmie utrzymywana jest izowo-
lemia, czyli prawidłowa wielko ść przestrzeni wodnych, stany chorobowe mog ą
zmienia ć wielko ść i skład przestrzeni wodnych.
ZASADY OZNACZANIA ZAWARTO Ś CI WODY
W ORGANIZMIE
Istniej ą metody pozwalaj ą ce na bezpo ś rednie oznaczenie zawarto ś ci całko-
witej wody ustrojowej, wody przestrzeni pozakomórkowej oraz obj ę to ś ci osocza.
W metodach tych stosuje si ę zwi ą zki, które wprowadzone do organizmu rozmiesz-
czaj ą si ę (rozcie ń czaj ą ) tylko w wodzie tych przestrzeni. Rozcie ń czenie zwi ą zku
w tej przestrzeni jest miar ą jej obj ę to ś ci.
Całkowita woda ustrojowa
Całkowit ą wod ę ustrojow ą mo Ŝ na oznaczy ć metod ą rozcie ń czenia izotopo-
wego przez wprowadzenie do organizmu okre ś lonej dawki substancji, wody ci ęŜ -
kiej D 2 O, która równomiernie rozcie ń cza si ę stosunkowo szybko w wodzie ustro-
jowej, analogicznie do cz ą steczek wody. Zastosowanie wody ci ęŜ kiej do tego celu
wynika równie Ŝ z faktu, Ŝ e praktycznie nie ulega przemianie, wydalanie jej na
zewn ą trz jest niewielkie, w stosowanych dawkach nie jest toksyczna i łatwo mo Ŝ na
j ą oznaczy ć ilo ś ciowo.
81
Po wystarczaj ą cym czasie trwania rozcie ń czania w ustroju (ok. 2 godz.),
oznacza si ę st ęŜ enie wody ci ęŜ kiej w surowicy.
Całkowit ą obj ę to ść wody ustrojowej, w której podana substancja si ę roz-
cie ń czyła oblicza si ę ze wzoru:
Objętość
=
Dawka
podana
StęŜenie
w
surowicy
Oznaczanie płynu pozakomórkowego
Oznaczanie płynu pozakomórkowego, opiera si ę równie Ŝ na zasadzie roz-
cie ń czenia okre ś lonej substancji w badanej obj ę to ś ci płynu. W tym przypadku
nale Ŝ y zastosowa ć tak ą rozcie ń czan ą substancj ę , która nie b ę dzie przechodzi ć do
wn ę trza komórek. Najbardziej wiarygodnych wyników dostarczaj ą inulina lub
sacharoza, natomiast mannitol zawy Ŝ a nieco warto ś ci. Substancje te rozpuszczaj ą
si ę w wodzie osocza i w płynie ś ródmi ąŜ szowym, które pozostaj ą w bezpo ś rednim
wzajemnym kontakcie. W warunkach bada ń rutynowych u ludzi, płyn ś ródmi ąŜ -
szowy nie jest dost ę pny, dlatego o jego składzie wnioskuje si ę analizuj ą c osocze.
Oznaczanie obj ę to ś ci osocza
Oznaczanie obj ę to ś ci osocza opiera si ę równie Ŝ na zasadzie rozcie ń czenia
izotopowego. W tym przypadku stosuje si ę substancj ę , która rozcie ń czy si ę tylko
w wodzie osocza.
Najcz ęś ciej u Ŝ ywa si ę albumin ę znakowan ą izotopem jodu 131 J. Znakowana
albumina przede wszystkim rozcie ń cza si ę w ło Ŝ ysku naczyniowym, chocia Ŝ nale-
Ŝ y bra ć pod uwag ę , Ŝ e cz ęś ciowo mo Ŝ e ona przechodzi ć poza ś wiatło naczy ń wło-
sowatych, dzi ę ki czemu rozcie ń cza si ę w obj ę to ś ci wi ę kszej od tej, w której kr ąŜ y
osocze.
BILANS WODNY ORGANIZMU
Zapotrzebowanie na wod ę zdrowego dorosłego człowieka wynosi około 0,04
kg/kg masy ciała, czyli około 4% masy ciała na 24 godz. U niemowl ą t dobowe za-
potrzebowanie na wod ę jest znacznie wy Ŝ sze, wynosi około 0,1 kg/kg masy ciała,
czyli około 10% masy ciała na 24 godz.
Gospodarka wodna ustroju jest zbilansowana. Obj ę to ść pobranej wody
(2600 ml) przez organizm jest równa obj ę to ś ci wody wydalonej przez organizm
(2600 ml).
Organizm Ŝ ywy wydala wi ę cej wody ni Ŝ przyjmuje z zewn ą trz. Wynika to
z faktu, Ŝ e na pobór składa si ę równie Ŝ woda powstaj ą ca podczas przemian meta-
bolicznych w organizmie. Ilo ść wody powstaj ą cej w trakcie przemian zale Ŝ y od
82
 
diety. Przemiany tłuszczów dostarczaj ą najwi ę cej wody metabolicznej. Utlenienie
100 g tłuszczów dostarcza, a Ŝ 108 ml H 2 O, poniewa Ŝ maj ą najbardziej uwodoro-
wany szkielet w ę glowy. Utlenienie tej samej ilo ś ci w ę glowodanów dostarcza 58 ml,
natomiast z białek pochodzi tylko 44 ml wody.
Od obj ę to ś ci wypitych płynów zale Ŝ y obj ę to ść wydalonego moczu, w my ś l
zasady, zwi ę kszona poda Ŝ płynów zwi ę ksza wydalanie moczu, natomiast przy
zmniejszonym spo Ŝ yciu płynów maleje wydalanie moczu.
Tabela 1. Bilans wody
Pobór wody w ml
Wydalanie wody w ml
Płyny 1500
Mocz 1600
Woda z pokarmu 800
Skóra 500
Woda z przemian 300
Płuca 400
Kał 100
Razem: 2600
Razem: 2600
Dobowa obj ę to ść moczu nie zmniejsza si ę poni Ŝ ej 400 ml, czyli obj ę to ś ci
wody potrzebnej do rozpuszczenia około 40 g zwi ą zków stałych wydalanych w do-
bowej porcji moczu. W moczówce prostej (niedobór wazopresyny) dobowa obj ę -
to ść wydalanego moczu mo Ŝ e si ę ga ć 5 litrów.
Utrata wody wraz z potem i powietrzem wydechowym praktycznie nie pod-
lega regulacji, tymi drogami dobowe straty wynosz ą około 1 litra wody, z któr ą
organizm traci około 30 mmoli jonów Na + . Przy wysokiej gor ą czce i przyspieszo-
nym oddechu utrata wody z powietrzem wydechowym mo Ŝ e si ę ga ć a Ŝ 1500 ml
w ci ą gu doby. Straty wody i elektrolitów z potem s ą kompensowane przez nerki.
Tabela 2. Płyny przewodu pokarmowego
Płyn
Wydzielanie dobowe w ml
Ś lina
1500
Sok Ŝ ą dkowy
2500
Sok jelitowy
3000
Sok trzustkowy
700
ś ół ć
500
Razem:
8200
Wydalanie wody z kałem jest odzwierciedleniem procesów wchłaniania
i wydzielania wody oraz elekrolitów w przewodzie pokarmowym. Zaburzenia tych
procesów mog ą prowadzi ć do biegunek i do nadmiernej utraty wody i elektrolitów.
83
1581302.007.png 1581302.008.png 1581302.009.png 1581302.001.png
W warunkach prawidłowych wydzielana woda i elektrolity do ś wiatła przewodu
pokarmowego s ą z powrotem wchłaniane. W ci ą gu doby zaledwie około 100 ml
wody wydala si ę z kałem.
ELEKTROLITY USTROJOWE
Woda ustrojowa to roztwór ró Ŝ nych jonów nieorganicznych, a tak Ŝ e orga-
nicznych. Obecno ść składników mineralnych w formie jonowej wi ąŜ e si ę z utrzy-
maniem wody w organizmie, zarówno w kr ąŜ eniu, jak i w tkankach. Jony wpływa-
j ą na utrzymanie ci ś nienia osmotycznego, współuczestnicz ą w utrzymywaniu sta-
łego odczynu ś rodowiska, poniewa Ŝ niektóre s ą składnikami układów buforowych.
Elektrolity uczestnicz ą te Ŝ w wymianie gazowej i determinuj ą potencjały błonowe.
Tabela 3. Podstawowe elektrolity przestrzeni wodnych u człowieka
Płyn pozakomórkowy
Płyn
wewn ą trzkomórkowy
mmol/l
Elektrolity
Osocze
mmol/l
Ś ródmi ąŜ szowy
mmol/l
KATIONY
Na +
142,0
146,5
12,0
K +
5,0
5,0
140,0
Ca ++
2,5
1,3
5,0
m
mol/l
Mg ++
1,0
1,0
30,0
ANIONY
Cl -
102,0
114,0
4,0
HCO 3 -
26,0
31,0
10,0
SO 4 --
0,5
0,5
3,8
Fosforany H 2 PO 4 -
HPO 4 - -
1,1
1,1
60,0
Kwasy organiczne
~5,0
~6,0
zmienne
Białka
70 g/l
1,5–3,0 g/l
200–300 g/l
Roztwór wodny soli, który wywiera takie samo ci ś nienie osmotyczne, jakie
panuje w komórkach i tkankach jest roztworem fizjologicznym (tzw. sol ą fizjolo-
giczn ą ).
Roztwór fizjologiczny o najprostszym składzie stanowi dla ssaków roztwór
0,9% chlorku sodu. Jest izotoniczny z płynami ustrojowymi, np. z osoczem krwi
lub z płynem komórkowym, lecz nie jest izojonowy , to znaczy Ŝ e równowa Ŝ y tyl-
84
1581302.002.png 1581302.003.png 1581302.004.png 1581302.005.png 1581302.006.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin