6_Rownowaga_wodno_elektrolitowa_ustroju.pdf
(
462 KB
)
Pobierz
6
6.
RÓWNOWAGA WODNO-
-ELEKTROLITOWA USTROJU
Iwona
ś
ak
WODA I PRZESTRZENIE WODNE
Woda jest najwa
Ŝ
niejszym nieorganicznym składnikiem wszystkich organi-
zmów
Ŝ
ywych. Pełni rol
ę
rozpuszczalnika, który ma wpływ na wszystkie oddzia-
ływania cz
ą
steczkowe w układach biologicznych. Cz
ą
steczki wody maj
ą
struktur
ę
polarn
ą
i wykazuj
ą
zdolno
ść
do tworzenia wi
ą
za
ń
wodorowych, dlatego woda jest
doskonałym rozpuszczalnikiem dla cz
ą
steczek polarnych, hydrofilnych.
Nie zjonizowane zwi
ą
zki polarne, takie jak np.: proste alkohole, aldehydy,
ketony, cukry łatwo rozpuszczaj
ą
si
ę
w wodzie, poniewa
Ŝ
woda tworzy z nimi
wi
ą
zania wodorowe i osłabia ich wzajemne oddziaływania mi
ę
dzycz
ą
steczkowe.
Zwi
ą
zki polarne o budowie jonowej s
ą
rozpuszczalne w wodzie, dzi
ę
ki te-
mu,
Ŝ
e woda przeciwstawia si
ę
przyci
ą
ganiu elektrostatycznemu mi
ę
dzy jonami
dodatnimi i ujemnymi, tworz
ą
c wokół jonów warstwy hydratacyjne.
W
ś
rodowisku wodnym zwi
ą
zki hydrofobowe lub niepolarne grupy che-
miczne makrocz
ą
steczek wykazuj
ą
tendencj
ę
do skupiania si
ę
, utrzymywanego
przez wzajemne oddziaływania hydrofobowe. Cz
ą
steczki lub grupy hydrofobowe
ł
ą
cz
ą
si
ę
razem ze sob
ą
równie
Ŝ
dlatego,
Ŝ
e cz
ą
steczki wody silniej wi
ąŜą
si
ę
mi
ę
-
dzy sob
ą
, „wypychaj
ą
c” niepolarne elementy poza swoje
ś
rodowisko.
Woda jest ciecz
ą
nasycaj
ą
c
ą
wszystkie substancje organiczne w organi-
zmach
Ŝ
ywych, która jest konieczna do ujawnienia własno
ś
ci i funkcji wszystkich
biologicznie czynnych makrocz
ą
steczek, w tym białek oraz kwasów nukleinowych.
Woda jest niezb
ę
dna do przebiegu procesów metabolicznych w komórkach, cz
ę
sto
bywa te
Ŝ
substratem w reakcjach metabolicznych.
Woda pełni rol
ę
ś
rodka transportu, zwłaszcza w krwiobiegu; uczestniczy
w regulacji temperatury, gdy
Ŝ
parowanie wody jest jednym z najwa
Ŝ
niejszych spo-
sobów odprowadzenia ciepła na zewn
ą
trz organizmu.
Zawarto
ść
wody w organizmie dorosłego człowieka wynosi około 60% ma-
sy ciała. Przykładowo, w organizmie zdrowego m
ęŜ
czyzny o masie ciała 70 kg
całkowita woda stanowi 42 kg, natomiast sucha pozostało
ść
tylko 28 kg. Istniej
ą
80
ró
Ŝ
nice zale
Ŝ
ne od zawarto
ś
ci tkanki tłuszczowej i wieku. U osób szczupłych,
u których tkanka tłuszczowa stanowi mniej ni
Ŝ
10% masy ciała, zawarto
ść
całko-
wita wody w organizmie wynosi 70%, natomiast u bardzo otyłych tylko do 55%
masy ciała. Najwi
ę
cej wody znajduje si
ę
w organizmie noworodków, u których
woda stanowi 75–80% masy ciała, natomiast u dziecka jednorocznego woda sta-
nowi ju
Ŝ
65% masy ciała. W organizmie ludzi starszych (60 lat) wody jest znacznie
mniej, u kobiet w granicach 46%, a u m
ęŜ
czyzn 54% masy ciała.
W organizmie istniej
ą
dwie główne przestrzenie wodne: przestrze
ń
we-
wn
ą
trzkomórkowa i pozakomórkowa.
W przestrzeni wewn
ą
trzkomórkowej
znajduje si
ę
około 28 litrów wody
organizmu ludzkiego, co stanowi około 40% masy ciała, czyli 66% całkowitej
wody ustrojowej.
W przestrzeni pozakomórkowej
znajduje si
ę
około 14 litrów wody organi-
zmu ludzkiego, która stanowi około 20% masy ciała, czyli 34% całkowitej wody
ustrojowej. Zró
Ŝ
nicowa
ć
j
ą
mo
Ŝ
na na przestrze
ń
wodn
ą
wewn
ą
trznaczyniow
ą
,
któr
ą
stanowi osocze (o obj
ę
to
ś
ci 4 litry) i przestrze
ń
ś
ródmi
ąŜ
szow
ą
o obj
ę
to
ś
ci
około 10 litrów. Poza tym woda znajduje si
ę
w przestrzeni przewodu pokarmowe-
go, jam opłucnowych, dróg moczowych, tkance kostnej i ko
ś
ciach. Przestrze
ń
we-
wn
ą
trznaczyniowa okre
ś
la tzw. wolemi
ę
. W organizmie utrzymywana jest izowo-
lemia, czyli prawidłowa wielko
ść
przestrzeni wodnych, stany chorobowe mog
ą
zmienia
ć
wielko
ść
i skład przestrzeni wodnych.
ZASADY OZNACZANIA ZAWARTO
Ś
CI WODY
W ORGANIZMIE
Istniej
ą
metody pozwalaj
ą
ce na bezpo
ś
rednie oznaczenie zawarto
ś
ci całko-
witej wody ustrojowej, wody przestrzeni pozakomórkowej oraz obj
ę
to
ś
ci osocza.
W metodach tych stosuje si
ę
zwi
ą
zki, które wprowadzone do organizmu rozmiesz-
czaj
ą
si
ę
(rozcie
ń
czaj
ą
) tylko w wodzie tych przestrzeni. Rozcie
ń
czenie zwi
ą
zku
w tej przestrzeni jest miar
ą
jej obj
ę
to
ś
ci.
Całkowita woda ustrojowa
Całkowit
ą
wod
ę
ustrojow
ą
mo
Ŝ
na oznaczy
ć
metod
ą
rozcie
ń
czenia izotopo-
wego przez wprowadzenie do organizmu okre
ś
lonej dawki substancji, wody ci
ęŜ
-
kiej D
2
O, która równomiernie rozcie
ń
cza si
ę
stosunkowo szybko w wodzie ustro-
jowej, analogicznie do cz
ą
steczek wody. Zastosowanie wody ci
ęŜ
kiej do tego celu
wynika równie
Ŝ
z faktu,
Ŝ
e praktycznie nie ulega przemianie, wydalanie jej na
zewn
ą
trz jest niewielkie, w stosowanych dawkach nie jest toksyczna i łatwo mo
Ŝ
na
j
ą
oznaczy
ć
ilo
ś
ciowo.
81
Po wystarczaj
ą
cym czasie trwania rozcie
ń
czania w ustroju (ok. 2 godz.),
oznacza si
ę
st
ęŜ
enie wody ci
ęŜ
kiej w surowicy.
Całkowit
ą
obj
ę
to
ść
wody ustrojowej, w której podana substancja si
ę
roz-
cie
ń
czyła oblicza si
ę
ze wzoru:
Objętość
=
Dawka
podana
StęŜenie
w
surowicy
Oznaczanie płynu pozakomórkowego
Oznaczanie płynu pozakomórkowego, opiera si
ę
równie
Ŝ
na zasadzie roz-
cie
ń
czenia okre
ś
lonej substancji w badanej obj
ę
to
ś
ci płynu. W tym przypadku
nale
Ŝ
y zastosowa
ć
tak
ą
rozcie
ń
czan
ą
substancj
ę
, która nie b
ę
dzie przechodzi
ć
do
wn
ę
trza komórek. Najbardziej wiarygodnych wyników dostarczaj
ą
inulina lub
sacharoza, natomiast mannitol zawy
Ŝ
a nieco warto
ś
ci. Substancje te rozpuszczaj
ą
si
ę
w wodzie osocza i w płynie
ś
ródmi
ąŜ
szowym, które pozostaj
ą
w bezpo
ś
rednim
wzajemnym kontakcie. W warunkach bada
ń
rutynowych u ludzi, płyn
ś
ródmi
ąŜ
-
szowy nie jest dost
ę
pny, dlatego o jego składzie wnioskuje si
ę
analizuj
ą
c osocze.
Oznaczanie obj
ę
to
ś
ci osocza
Oznaczanie obj
ę
to
ś
ci osocza opiera si
ę
równie
Ŝ
na zasadzie rozcie
ń
czenia
izotopowego. W tym przypadku stosuje si
ę
substancj
ę
, która rozcie
ń
czy si
ę
tylko
w wodzie osocza.
Najcz
ęś
ciej u
Ŝ
ywa si
ę
albumin
ę
znakowan
ą
izotopem jodu
131
J. Znakowana
albumina przede wszystkim rozcie
ń
cza si
ę
w ło
Ŝ
ysku naczyniowym, chocia
Ŝ
nale-
Ŝ
y bra
ć
pod uwag
ę
,
Ŝ
e cz
ęś
ciowo mo
Ŝ
e ona przechodzi
ć
poza
ś
wiatło naczy
ń
wło-
sowatych, dzi
ę
ki czemu rozcie
ń
cza si
ę
w obj
ę
to
ś
ci wi
ę
kszej od tej, w której kr
ąŜ
y
osocze.
BILANS WODNY ORGANIZMU
Zapotrzebowanie na wod
ę
zdrowego dorosłego człowieka wynosi około 0,04
kg/kg masy ciała, czyli około 4% masy ciała na 24 godz. U niemowl
ą
t dobowe za-
potrzebowanie na wod
ę
jest znacznie wy
Ŝ
sze, wynosi około 0,1 kg/kg masy ciała,
czyli około 10% masy ciała na 24 godz.
Gospodarka wodna ustroju jest zbilansowana. Obj
ę
to
ść
pobranej wody
(2600 ml) przez organizm jest równa obj
ę
to
ś
ci wody wydalonej przez organizm
(2600 ml).
Organizm
Ŝ
ywy wydala wi
ę
cej wody ni
Ŝ
przyjmuje z zewn
ą
trz. Wynika to
z faktu,
Ŝ
e na pobór składa si
ę
równie
Ŝ
woda powstaj
ą
ca podczas przemian meta-
bolicznych w organizmie. Ilo
ść
wody powstaj
ą
cej w trakcie przemian zale
Ŝ
y od
82
diety. Przemiany tłuszczów dostarczaj
ą
najwi
ę
cej wody metabolicznej. Utlenienie
100 g tłuszczów dostarcza, a
Ŝ
108 ml H
2
O, poniewa
Ŝ
maj
ą
najbardziej uwodoro-
wany szkielet w
ę
glowy. Utlenienie tej samej ilo
ś
ci w
ę
glowodanów dostarcza 58 ml,
natomiast z białek pochodzi tylko 44 ml wody.
Od obj
ę
to
ś
ci wypitych płynów zale
Ŝ
y obj
ę
to
ść
wydalonego moczu, w my
ś
l
zasady, zwi
ę
kszona poda
Ŝ
płynów zwi
ę
ksza wydalanie moczu, natomiast przy
zmniejszonym spo
Ŝ
yciu płynów maleje wydalanie moczu.
Tabela 1. Bilans wody
Pobór wody w ml
Wydalanie wody w ml
Płyny 1500
Mocz 1600
Woda z pokarmu 800
Skóra 500
Woda z przemian 300
Płuca 400
Kał 100
Razem:
2600
Razem:
2600
Dobowa obj
ę
to
ść
moczu nie zmniejsza si
ę
poni
Ŝ
ej 400 ml, czyli obj
ę
to
ś
ci
wody potrzebnej do rozpuszczenia około 40 g zwi
ą
zków stałych wydalanych w do-
bowej porcji moczu. W moczówce prostej (niedobór wazopresyny) dobowa obj
ę
-
to
ść
wydalanego moczu mo
Ŝ
e si
ę
ga
ć
5 litrów.
Utrata wody wraz z potem i powietrzem wydechowym praktycznie nie pod-
lega regulacji, tymi drogami dobowe straty wynosz
ą
około 1 litra wody, z któr
ą
organizm traci około 30 mmoli jonów Na
+
. Przy wysokiej gor
ą
czce i przyspieszo-
nym oddechu utrata wody z powietrzem wydechowym mo
Ŝ
e si
ę
ga
ć
a
Ŝ
1500 ml
w ci
ą
gu doby. Straty wody i elektrolitów z potem s
ą
kompensowane przez nerki.
Tabela 2.
Płyny przewodu pokarmowego
Płyn
Wydzielanie dobowe w ml
Ś
lina
1500
Sok
Ŝ
oł
ą
dkowy
2500
Sok jelitowy
3000
Sok trzustkowy
700
ś
ół
ć
500
Razem:
8200
Wydalanie wody z kałem jest odzwierciedleniem procesów wchłaniania
i wydzielania wody oraz elekrolitów w przewodzie pokarmowym. Zaburzenia tych
procesów mog
ą
prowadzi
ć
do biegunek i do nadmiernej utraty wody i elektrolitów.
83
W warunkach prawidłowych wydzielana woda i elektrolity do
ś
wiatła przewodu
pokarmowego s
ą
z powrotem wchłaniane. W ci
ą
gu doby zaledwie około 100 ml
wody wydala si
ę
z kałem.
ELEKTROLITY USTROJOWE
Woda ustrojowa to roztwór ró
Ŝ
nych jonów nieorganicznych, a tak
Ŝ
e orga-
nicznych. Obecno
ść
składników mineralnych w formie jonowej wi
ąŜ
e si
ę
z utrzy-
maniem wody w organizmie, zarówno w kr
ąŜ
eniu, jak i w tkankach. Jony wpływa-
j
ą
na utrzymanie ci
ś
nienia osmotycznego, współuczestnicz
ą
w utrzymywaniu sta-
łego odczynu
ś
rodowiska, poniewa
Ŝ
niektóre s
ą
składnikami układów buforowych.
Elektrolity uczestnicz
ą
te
Ŝ
w wymianie gazowej i determinuj
ą
potencjały błonowe.
Tabela 3. Podstawowe elektrolity przestrzeni wodnych u człowieka
Płyn pozakomórkowy
Płyn
wewn
ą
trzkomórkowy
mmol/l
Elektrolity
Osocze
mmol/l
Ś
ródmi
ąŜ
szowy
mmol/l
KATIONY
Na
+
142,0
146,5
12,0
K
+
5,0
5,0
140,0
Ca
++
2,5
1,3
5,0
m
mol/l
Mg
++
1,0
1,0
30,0
ANIONY
Cl
-
102,0
114,0
4,0
HCO
3
-
26,0
31,0
10,0
SO
4
--
0,5
0,5
3,8
Fosforany H
2
PO
4
-
HPO
4
- -
1,1
1,1
60,0
Kwasy organiczne
~5,0
~6,0
zmienne
Białka
70 g/l
1,5–3,0 g/l
200–300 g/l
Roztwór wodny soli, który wywiera takie samo ci
ś
nienie osmotyczne, jakie
panuje w komórkach i tkankach jest roztworem fizjologicznym (tzw. sol
ą
fizjolo-
giczn
ą
).
Roztwór fizjologiczny o najprostszym składzie stanowi dla ssaków roztwór
0,9% chlorku sodu. Jest izotoniczny z płynami ustrojowymi, np. z osoczem krwi
lub z płynem komórkowym, lecz nie jest
izojonowy
, to znaczy
Ŝ
e równowa
Ŝ
y tyl-
84
Plik z chomika:
Dr.Rockit
Inne pliki z tego folderu:
16_Chemiczne_modyfikacje_reszt_aminokwasow.pdf
(318 KB)
15_Polipeptydy_i_bialka.pdf
(867 KB)
14_Peptydy.pdf
(89 KB)
13_Aminokwasy_i_ pochodne.pdf
(191 KB)
12_Lipidy_i_ pochodne.pdf
(587 KB)
Inne foldery tego chomika:
BIOCHEMIA - KRZYSZTOF SOBIECH
Praktikum z chemii medycznej Iwona Żak
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin