Składniki na spód:
· 150 g ciastek digestive, pokruszonych
· 75 g masła, roztopionego
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć folią aluminiową (dokładnie, jak przy serniku nowojorskim). Ciastka wymieszać z masłem, wgnieść w spód tortownicy, schłodzić przez 20 minut.
Składniki na masę serową:
· 750 g twarogu śmietankowego, tłustego, zmielonego
· 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
· 200 g drobnego cukru
· 4 jajka
· 2 łyżki mąki
· 1 łyżka soku z cytryny
· 250 g jagód (użyłam borówki amerykańskiej)
Polewa:
· 250 ml creme fraiche (lub gęstej kwaśnej śmietany)
· 2 łyżki cukru pudru
· 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wszystkie składniki masy serowej miksujemy razem na gładką masę, na końcu wmiksowując jajka (i od tego momentu tylko chwilę).
Masę serową wylać na schłodzony wcześniej spód.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 55 minut (sernik powinien być 'ścięty' na wierzchu, nie pieczemy do tzw. suchego patyczka).
Wszystkie składniki polewy wymieszać, wyjąć sernik z piekarnika, delikatnie wyłożyć polewę, wyrównać i piec jeszcze 10 minut.
Po upieczeniu schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Przechowywać również w lodówce.
Smacznego :)
PATRIA