Filet z kurczaka w cieście ziemniaczanym.doc

(25 KB) Pobierz
Filet z kurczaka w cieście ziemniaczanym

Filet z kurczaka w cieście ziemniaczanym.

 

Dziś danie, które bardzo lubię i jadam czasem w mojej ulubionej knajpce, albo robię sama... Wbrew pozorom jest łatwe do przygotowania i naprawdę smaczne.

 

Składniki na 2 porcje:

2 małe filety z kurczaka (albo jeden duży przekrojony na pół)

5-6 średnich ziemniaków

1 jajko

3-4 łyżki mąki

½ cebuli

sól, pieprz, ostra mielona papryka

olej do smażenia.

 

Filety z kurczaka delikatnie rozbić. Oprószyć solą, pieprzem i papryką.

Cebulę i ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jeśli mają zbyt dużo wody to część odcisnąć. Dodać jajko i mąkę, doprawić solą i pieprzem do smaku, dobrze wymieszać. Odstawić na 10 minut.

 

Na dużej patelni dobrze rozgrzać olej. Wlać część ciasta ziemniaczanego, położyć na nie filet z kurczaka i przykryć drugą częścią ciasta. Smażyć na małym ogniu ok 4-6 minut minut z każdej strony, aby mięso w środku ciasta się usmażyło.

Na dużą patelnię wchodzą od razu dwa placki. Można też pokroić filety na mniejsze części i usmażyć mniejsze placuszki.

 

Podawać z ulubionymi surówkami czy warzywami z wody.

Jeśli ktoś lubi może dodać kleks kwaśniej śmietany. Kiedyś polałemtaki placuszek sosem grzybowym, który miałam z poprzedniego dnia. Też smakował świetnie. Wszelkie kombinacje dozwolone :-)

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin