składniki8 jajfiliżanka gęstej śmietany0,5 kg kurek1 cebulapo pół pęczka szczypiorkupietruszkifiliżanka rzeżuchymasło oleiwagałka pieprz vegetasposób przygotowaniaKurki i drobno posiekaną cebulę przesmażyć na oliwie doprawiając do smaku. Zieleninę posiekać i wymieszać .Foremki lub małe kokilki nasmarować masłem i obsypać zieleniną Jajka ubić wraz ze śmietaną ( nie musi być na pianę) doprawiając vegeta i gałką muszkatołową. Na dno do połowy wysokości włożyć grzyby, zalać masą jajeczną ale nie do pełna, bo masa nieco urośnie. Wierzch posypać jeszcze ziołami i wstawić do piekarnika na 15 min w temp 160 C. Przed wyjęciem z piekarnika należy sprawdzić patyczkiem czy masa się ścięła, bo każdy piekarnik inaczej piecze.
Składniki: kilka łyżek oliwy, 1 mała cukinia, 1 czerwona cebula, 1 papryka czerwona, 1 papryka żółta, 2 ząbki czosnku, 1 szklanka startego żółtego sera, 6 jajek, sól, pieprz.
Sposób przyrządzania: Warzywa umyć, jajka sparzyć dla zachowania higieny. Cukinię drobno pokroić, papryki wydrążyć z pestek i ostro potraktować na cienko, cebulę na talarki. Rozgrzać trochę oliwy na patelni (najlepiej grubej i dużej) i wrzucić cebulę, a zaraz potem paprykę, smażyć na małym ogniu kilka minut. Dodawać cukinię, jeśli się nie mieści to wrzucać partiami (cukinia będzie się zmniejszać) i drobno pokrojony lub zmiażdżony czosnek. Można dolać oliwy, gdy sucho, powinno być tłusto na patelni, bo później się frittata nie będzie chciała odkleić. Smażyć na małym ogniu mieszając intensywnie 10 minut. Rozbełtać jajka z solą, pieprzem i żółtym serem i wlać do warzyw. Smażyć na małym ogniu około 5 - 7 minut, aż jajka się zetną (mi się przypaliły, bo przeciągnąłem to na jakieś 10 minut). Potem można spróbować przewrócić frittatę na drugą stronę, ale jest to dość trudne (zwłaszcza, jeśli będzie przywierać do patelni), ja zsunąłem ją najpierw na talerz, a potem znowu na patelnię "nogami do góry". Po drugiej stronie smażyć już krótko - z minutę, dwie. I gotowe.
Składniki: 60 dag małych cukinii, 10 dag wędzonej szynki,6 jaj, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz, świeża bazylia do przybrania.
Opis wykonania: Cukinie myjemy i kroimy w plasterki i lekko solimy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy plastry cukinii na rumiano. Jaja myjemy rozbijamy i roztrzepujemy z solą i pieprzem na puszystą masę. Na podsmażonych plastrach cukinii układamy pokrojoną w kostkę szynkę i całość zalewamy masą jajeczną. Smażymy na małym ogniu ok. 10 min. Gdy jaja zaczną się ścinać, podważamy łopatką spód omletu tak, by rzadka masa spłynęła pod spód. Omlet smażymy, aż jaja się zetną, a spód zrumieni. Uwaga! Frittaty, tak naprawdę, powinny być dopiekane, w piekarniku, od góry. Podaje się w je formie placka dzielonego jeszcze na patelni jak tort i w porcjach przekładanego na talerze
Składniki: 25 dag grzybów5 dag wędzonego boczku12 dag liści szpinaku6 jajsól i pieprz3 łyżki oliwy z oliwek3 dag utartego parmezanu
Opis wykonania: Grzyby czyścimy, kroimy na kawałki, a boczek w kostkę. Na rozgrzanej oliwie smażymy grzyby z boczkiem około 7 min aż sok odparuje, a boczek będzie chrupiący. Wrzucamy umyte, osuszone, pozbawione ogonków liście szpinaku. Smażymy 1-2 min i zalewamy roztrzepanymi dokładnie z solą i pieprzem jajkami. Smażymy na małym ogniu około 10 min, podważając ścinające się jaja łopatką, tak by rzadka masa mogła spłynąć pod spód. Gdy omlet jest już niemal ścięty, zdejmujemy z ognia, posypujemy tartym parmezanem i wstawiamy na 1-2 min do piekarnika pod górny opiekacz
Składniki: 2 małe cebule pokrojone w cienkie krążki, masło lub olej, 4 pomidory sparzone i obrane, pokrojone w plasterki, 4 jajka, sól, pieprz.
Sposób przyrządzania: Na patelni z rozgrzanym masłem lub olejem smażyć cebulę, aż będzie przezroczysta, nie dopuścić do zrumienienia. Pomidory ułożyć na cebuli, smażyć przez 2 – 3 minuty, aż będą miękkie. Wbić jajka, doprawić solą i pieprzem.
Z czym podawać?: Podawać natychmiast ze świeżym pieczywem białym.
Składniki: 4 jajka, 10 dag pieczarek, 5 – 10 dag wędliny, ½ strąka świeżej papryki, 5 dag żółtego sera, 2 łyżki oliwy, szczypiorek, sól, pieprz.
Sposób przyrządzania: Paprykę i grzyby pokroić, poddusić na oliwie, potem odparować. Dodać podsmażoną wędlinę, wbić jajka i smażyć mieszając, aż się zetną. Doprawić przyprawami, posypać tartym żółtym serem i posiekanym szczypiorkiem.
Z czym podawać?: Podawać ze świeżym pieczywem lub tostami.
Składniki: 6 jaj1 cebula1 strączek zielonej papryczki chili1 strączek czerwonej papryczki chili1/2 łyżeczki kurkumy3 łyżki posiekanych liści kolendrysól, pieprz do smaku
Opis wykonania: Jaja rozbijamy z kurkumą, solą i pieprzem. Cebulę siekamy w drobną kostkę. Podobnie papryczki chili po wydrążeniu gniazd nasiennych. Warzywa smażymy na sklarowanym maśle około 3 minut, po czym wlewamy masę jajeczną i smażymy, aż się zetnie
Składniki: 6 jaj, 1 cebula, 1 strączek zielonej papryczki chilli, 1 strączek czerwonej papryczki chilli, 1/2 łyżeczki kurkumy, 3 łyżki posiekanych liści kolendry, sól, pieprz do smaku.
Opis wykonania: Jaja rozbijamy z kurkumą, solą i pieprzem. Cebulę siekamy w drobną kostkę. Podobnie papryczki chilli po wydrążeniu gniazd nasiennych. Warzywa smażymy na sklarowanym maśle około 3 minut, po czym wbijjamy masę jajeczną i smażymy aż się zetnie. Podajemy natychmiast
Składniki: 50 dag ziemniaków3 łyżki oliwy4 cebule4 czerwone papryki4 jajka25 dag pomidorów2-3 cienkie parówki cielęcetymianek, sól i pieprz
Opis wykonania: Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę - jak do zupy. Gotujemy w lekko osolonej wodzie i odcedzamy, gdy są jeszcze nieco twardawe. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy pokrojoną w plasterki cebulę. Dodajemy odcedzone ziemniaki, pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę, a także pokrojone w kostkę papryki. Wszystko smażymy do całkowitego odparowania soku. W miękkich, ale jędrnych warzywach robimy cztery wgłębienia, w które wbijamy po jajku. Smażymy tak długo, aż białko się zetnie. Jajecznicę podajemy na patelni, na której się smażyła. Na wierzchu, obok każdego jajka, można położyć po ugotowanej lub podsmażonej parówce. Całość posypujemy natką pietruszki
Składniki: 30 dag wiejskiej kiełbasy4 jaja1 łyżka smalcu2 łyżki masła2 łyżki posiekanego szczypiorusól i pieprz do smaku
Opis wykonania: Na rozgrzanym smalcu smażymy na rumiano plasterki kiełbasy. Dodajemy masło, a gdy się roztopi, wlewamy roztrzepane z solą i pieprzem jajka. Zdejmujemy z ognia, gdy tylko jajka zaczną się ścinać, gdyż pod wpływem gorącej kiełbasy jajecznica sama ,dojdzie" i nie będzie wysuszona. Przed podaniem potrawę posypujemy obficie szczypiorem. Najsmaczniejsza jest jajecznica prosto z patelni ze świeżym, chrupiącym chlebem posmarowanym masłem.
Sposób przyrządzania: 10 dag wędzonego boczku pokroić w kostkę i podsmażyć z drobno posiekaną cebulą. Do tego dodać kolejno: pokrojone w kostkę pomidory, małe opakowanie bryndzy i 3 – 4 jajka. Smakuje najlepiej smakuje z tartym parmezanem, solą i pieprzem.
Składniki: 8 jajek, 4 cebule, 1 łyżka masła, 2 łyżki śmietany, sól, pieprz do smaku.
Sposób przyrządzania: Cebule obrać, przeciąć na pół, pokroić w plasterki, usmażyć na rozgrzanym maśle. Jajka wbić do miski, dodać śmietanę i przyprawy, roztrzepać, wlać na patelnię z cebulą i mieszając smażyć powoli na małym ogniu.
Składniki: 8 jajek, 15 dag kiełbasy, 1 łyżka masła, 1 łyżka szczypiorku, 2 łyżki wody, sól, pieprz do smaku.
Sposób przyrządzania: Kiełbasę obrać z osłonki, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na rozgrzanym maśle. Do miski wbić jajka, rozmieszać z wodą, przelać na patelnię z kiełbasą i mieszając smażyć powoli na małym ogniu.
Składniki: 30 dag dużych świeżych krewetek5 jaj2 łyżki koncentratu pomidorowego2 łyżki masłasól i pieprz
Opis wykonania: Krewetki po oczyszczeniu gotujemy około 15 minut w osolonym wrzątku. Obieramy i odkładamy na bok. Jajka roztrzepujemy z koncentratem pomidorowym i przyprawami. Smażymy na mocno rozgrzanym maśle. Jajecznicę podajemy obłożoną krewetkami z dodatkiem białego pieczywa
Składniki: 5 dag kurek4 jajka1 łyżka masła1 łyżka olejusól i pieprz do smaku
Opis wykonania: Na rozgrzanym oleju smażymy oczyszczone i pokrojone na mniejsze kawałki kurki. Jeśli są małe, w ogóle ich nie kroimy lub najwyżej na pół. Smażymy, aż całkowicie wyparuje sok, który puszczą i zaczną się lekko rumienić. Nie za długo, bo będą twarde. Dodajemy łyżkę masła, a gdy się rozpuści, wlewamy jajka. Całość solimy i doprawiamy pieprzem do smaku
Składniki: 30 dag kiełbasy wieprzowej3 pomidory8 jaj10 dag tłuszczu (smalcu)1 zielona papryka1 czerwona paprykamielona słodka papryka, pieprz i sól
Opis wykonania: Kiełbasę kroimy w plasterki. Paprykę po oddzieleniu gniazd nasiennych w słupki, a pomidory po sparzeniu obieramy ze skórki i kroimy w kostkę lub w plasterki. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy kiełbasę, gdy się zrumieni, dodajemy paprykę, a po 3 minutach pomidory. Wszystko razem mieszając dusimy około 5 minut, po czym wbijamy jajka. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz papryką i delikatnie mieszamy, by ułatwić jajkom ścięcie
Składniki: 6 jaj10 dag pieczarek10 dag wątróbek drobiowych5 dag masłasól i pieprz
Opis wykonania: Umyte pieczarki i oczyszczone wątróbki kroimy w kostkę. Oddzielnie smażymy na maśle najpierw wątróbki, a następnie na tym samym tłuszczu pieczarki. Jajka wbijamy do garnka, najlepiej żeliwnego lub o grubym dnie. Dodajemy sól i stopione, ale chłodne masło. Wstawiamy do większego garnka z gotującą się wodą i trzymamy na średnim ogniu około 8 minut stale mieszając. Tak usmażoną na parze jajecznicę obkładamy wątróbkami i pieczarkami, i podajemy z białym pieczywem. W warunkach campingowych zapewne poprzestaniemy na zwykłej jajecznicy z pieczarkami smażonej na jednej patelni, podobnie jak jajecznica z kurkami
Składniki: ¼ szklanki posiekanej cebuli, 1 roztarty ząbek czosnku, 2 łyżki oleju, 1 szklanka gęstego przecieru pomidorowego, ½ łyżeczki cukru, 1 łyżeczka tymianku lub majeranku, ½ łyżeczki soli, 6 jajek, 6 grzanek.
Sposób przyrządzania: W garnku z rozgrzanym olejem smażyć cebulę i czosnek przez 5 minut. Wlać przecier pomidorowy, dodać cukier, tymianek, doprawić solą i pieprzem do smaku, zagotować i gotować dalej na małym ogniu przez 10 minut, mieszając kilka razy. Opiec grzanki i usmażyć sadzone jajka. Grzanki z jajkami ułożyć na talerzu i polać sosem.
Składniki: 4 dag masła, 4 jajka, sól, pieprz, 1 łyżka startego sera żółtego, 1 łyżka bułki tartej.
Sposób przyrządzania: Na patelnię włożyć nieco więcej niż połowę masła, stopić. Wbić 4 jajka, posolić, posypać pieprzem. Posypać tartym serem, zrumienioną bułką tartą i skropić pozostałym masłem. Wstawić na kilka minut do gorącego piekarnika aby białko się ścięło a ser lekko się zrumienił.
Z czym podawać?: Podawać z pieczywem albo odsmażonymi ziemniakami i zieloną sałatą.
Składniki: 5 jajek, ½ kg pieczarek, 1 łyżka oleju, 1 cebula, sól, pieprz, natka pietruszki, mały słoiczek majonezu.
Dodatkowo (według uznania): wędzony łosoś, kawior, ogórki, rzodkiewki, ananasy, twarożek ziołowy, pasta kawiorowa, zielenina, cytryna, oliwki, kukurydza, szparagi z puszki.
Sposób przyrządzania: Jajka ugotować na twardo. Obrać, przekroić na połówki, wyjąć żółtka. Pieczarki usmażyć na oleju, dodać posiekaną cebulę, przyprawić solą i pieprzem, ostudzić. Wymieszać z majonezem, żółtkami i posiekaną natką pietruszki. Zmiksować. Masą napełnić połówki jajek. Udekorować według uznania. Po środku talerza ułożyć plastry łososia, minikukurydze, szparagi, plasterki cytryny oraz kopczyki kawioru. Posypać pokrojonymi w plasterkami oliwkami, ozdobić listkami natki i gałązkami koperku. Dookoła umieścić faszerowane jajka.
Składniki: 7 jajek na twardo,2 – 3 rzodkiewki, 3 łyżki majonezu, 1 łyżeczka musztardy, sól, pieprz, gałązka zielonej pietruszki, kilka płatków świeżego ogórka, kilka posiekanych orzechów, kilka marynowanych grzybków, świeży pomidor, trochę zielonego groszku, liście sałaty.
Sposób przyrządzania: Ugotowane na twardo jajka obrać ze skorupek, przekroić na pół, wyjąć żółtka, rozetrzeć na gładką masę z majonezem i musztardą, doprawić solą i pieprzem na ostro. Nałożyć masę w dołki po żółtkach, przybrać płatkami ogórka, rzodkiewek lub marynowanymi grzybkami, zielonym groszkiem i zieleniną.
Składniki: 8 jajek na twardo, ½ tubki pasty z tuńczyka lub łososia (75 g), 2 łyżki masła, 1 łyżeczka musztardy, ½ pojemnika serka śmietankowego np.: Almette, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, rzodkiewki, koperek i sałata do dekoracji.
Sposób przyrządzania: Obrać jajka, przekroić wzdłuż na połowę. Wyjąć żółtka, przetrzeć przez sitko. Połowę połączyć z pastą z tuńczyka, masłem i musztardą. Drugą połowę z serkiem śmietankowym i koncentratem pomidorowym. Masę nakładać do jajek łyżeczką lub szprycą cukierniczą. Przybrać plasterkami rzodkiewek i koperkiem. Ułożyć na półmisku udekorowanym listkami sałaty.
Składniki: 6 jajek na twardo, 6 dag twardego sera żółtego, 4 łyżki ziaren kukurydzy, 6 łyżek gęstej śmietany, 2 rzodkiewki, 1 łyżka kiełków rzodkiewki, 1 łyżka szczypiorku, 2 łyżki majonezu, 1 łyżka musztardy, sól, pieprz.
Sposób przyrządzania: Jajka obrać, opłukać, przekroić wzdłuż na połówki, wyjąć żółtka. Żółtka rozetrzeć na gładką masę z dodatkiem startego sera, śmietany, majonezu i musztardy. Masę wymieszać z osączonymi z zalewy ziarnami kukurydzy oraz bardzo drobno posiekanym szczypiorkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Białka napełnić przygotowanym farszem, ułożyć na półmisku, udekorować plasterkami rzodkiewek oraz kiełkami.
1 porcja – około 170 kcal
Składniki: 30 – 50 dag boczniaków, 4 – 6 jajek, 1 – 2 łyżki masła, sól, pieprz, szczypiorek, listki sałaty, olej do smażenia.
...
PATRIA