Cellulit i preparaty wyszczuplające.docx

(85 KB) Pobierz

Cellulit i preparaty wyszczuplające

1.      Wpływ na metabolizm lipidów i/lub termo genezę:

a.     metyloksantyny: kofeina, teofilina, teobromina

 

http://www.j-ricom.com/chitoglucan/campaign/en/images/page04_01.jpg

Kofeina:

·         hamuje rozkład cAMP (cyklicznego adenozynomonofosforanu)

·         pobudza termogenezę

·         Źródła: guarana, orzeszki kola, kawa, zielona herbata

 

b.     Katechina:

·         hamuje rozkład noradrenaliny (umożliwiając jej oddziaływanie z receptorami β-adrenergicznymi)

·         Źródło: zielona herbata

 

c.      L-karnityna:

·  bierze udział w transporcie wolnych kwasów tłuszczowych do mitochondriów, umożliwiając ich β-oksydację

 

d.     CLAskoniugowany kwas linolowy

·  nienasycony kwas tłuszczowy, z grupy omega-6; niezbędny nienasycony kwas tłuszczowy; obecność dwóch wiązań nienasyconych, w 18-węglowym łańcuchu

·  postuluje się, że:

ü      zmniejsza liczbę adipocytów poprzez stymulowanie apoptozy ich prekursorów,

ü      wzmaga lipolizę i β-oksydację

 

e.     Garcinia cambogia

·  aktywny składnik stanowi prawdopodobnie kwas hydroksycytrynowy, hamujący enzym potrzebny do syntezy kwasów tłuszczowych

 

f.        Citrus aurantium

·  obecność alkaloidu p-synefryny, uważanego za związek umożliwiający spadek wagi

·  postuluje się działanie sympatykomimetyczne (wpływ głównie na receptory β w tkance tłuszczowej)

 

g.     Wapń

·  przypuszcza się, że może pośrednio hamować lipogenezę i stymulować lipolizę

 

h.     Morszczyn pęcherzykowaty (Fucus vesiculosus)

·  źródło jodu, stanowiącego składnik hormonów tarczycy o działaniu lipolitycznym

 

2.      wpływ na metabolizm węglowodanów:

 

a.     Chrom:

·  składnik czynnika tolerancji glukozy

·  korzystny wpływ na profil lipidowy

·  niedobór związany hiperglikemią, hiperinsulinemią, hipertriglicerydemią i niskim stężeniem HDL

 

3.      zwiększanie uczucia sytości (błonnik rozpuszczalny):

a.     guma guar

b.     glukomannan

c.      psyllium

Wiązania wody w przewodzie pokarmowym pęcznienie uczucie sytości

 

4.      osłabianie wchłaniania lipidów w przewodzie pokarmowym:

a.     chitosan

·         otrzymywany z chityny obecnej w pancerzykach skorupiaków

·         polisacharyd o ładunku dodatnim, zdolny do wiązania się z ujemnie naładowanymi resztami w świetle przewodu pokarmowego

 

5.      zwiększanie eliminacji wody (działanie moczopędne)

a.     Koper włoski

b.     Brzoza biała

c.      Fiołek trójbarwny

d.     Jesion wyniosły

e.     Pokrzywa zwyczajna

f.        Mniszek zwyczajny

g.     Łopian zwyczajny

 

6.      Korzystny wpływ na mikrokrążenie, działanie przeciwobrzękowe:

a.     krzem (źródła: skrzyp polny, bambus)

b.     ekstrakty z bluszczu, kasztanowca, ginkgo biloba, nostrzyka żółtego, zawierają saponiny i flawownoidy (rutyna), winogron, ginkgo, ananasa i papai

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin