Nowo pojawiające się zoonozy zagrażające zdrowiu publicznemu.pdf

(131 KB) Pobierz
Prace poglądowe
Nowo pojawiające się zoonozy
zagrażające zdrowiu publicznemu
Emerging zoonoses of public health concern
Gliński Z., Kostro K. • Faculty of Veterinary Medi-
cine, Lublin University of Agriculture.
Zoonoses have assumed increasing importance for
public health since over 75% of newly emerging di-
seases that have aff ected people over two last deca-
des, appeared to have zoonotic character. Among fac-
tors infl uencing the emergence of new zoonoses the
key role plays environmental changes, population mi-
gration, urban decay, international travel and trade,
globalisation of food supplies and changes in food
processing, immunosuppression, microbial adaptation
and resistance. The epidemics and outbreaks of BSE,
SARS, of highly virulent infl uenza virus infections, West
Nile virus encephalitis, Ebola, Nipah, Rift Valley fever,
monkeypox, Lyme borreliosis, and food-borne dise-
ases (caused by: Salmonella spp , Campylobacter spp ,
enterohaemolytic Escherichia coli , Toxoplasma gondii ,
Cryptosporidium spp .) have demonstrated the global
importance of emerging zoonoses. The rapid distri-
bution of information, careful monitoring and new
diagnostic methods should enhance the control me-
asures thus help in public health protection.
Zdzisław Gliński, Krzysztof Kostro
z Wydziału Medycyny Weterynaryjnej w Lublinie
P
ojęcie nowo pojawiające się zoonozy
(emerging zoonoses) dotyczy nowo
występujących chorób wywołanych
przez czynnik zoonotyczny, którym jest
patogen zwierząt o zdolności zakażenia
i wywoływania choroby u człowieka. We-
dług Cleavelanda i wsp. (1) spośród 1415
znanych zarazków, które są chorobotwór-
cze dla człowieka aż 61,6% stanowią za-
razki przenoszone ze zwierząt na człowie-
ka. Termin nowo pojawiające się zoonozy
obejmuje trzy grupy chorób odzwierzę-
cych, a mianowicie ( tab. 1 ):
1. Zoonozy wywoływane przez znane
czynniki zakaźne, które pojawiają się
na terenach, na których te choroby
uprzednio zupełnie nie występowały.
2. Zoonozy wywoływane przez znane
czynniki zakaźne lub czynniki zakaź-
ne ściśle z nim spokrewnione, na któ-
re chorują gatunki zwierząt dotychczas
niepodatne na zachorowanie.
3. Choroby wywoływane przez dotychczas
nieznane (nowe) czynniki zakaźne, któ-
re zostały po raz pierwszy zidentyfi ko-
wane jako przyczyna choroby odzwie-
rzęcej (2).
Przyczyny pojawienia się nowych zoonoz
W większości przypadków udaje się ustalić
przyczyny pojawienia się nowych zoonoz
oraz mechanizmy ich szerzenia się w po-
pulacji zwierząt i ludzi. Mechanizmy te
mają charakter złożony i często ich efekt
uwidacznia się po pewnym okresie. Istot-
ne znaczenie wśród tych mechanizmów
ma przekroczenie barier międzygatunko-
wych i zakażenie nowego gatunku gospo-
darza, a następnie rozprzestrzenianie się
patogenu wśród populacji nowego gospo-
darza. Z reguły większość nowych zoonoz
wywołują zarazki, które istniały uprzednio
w środowisku w rezerwuarach i uzyskały
Keywords: emerging zoonoses, factors of diseases
emergence, prevention and control.
możliwość zakażenia nowych gatunków,
łącznie z człowiekiem. Naturalnym rezer-
wuarem dla wirusa Zachodniego Nilu jest
ponad 100 gatunków ptaków (3, 4), dla he-
nipawirusów wywołujacych chorobę Ni-
pah i chorobę Hendra – roślinożerne nie-
toperze z rodzaju Pteropus (5) a dla entero-
krwotocznych szczepów Escherichia coli
powodujących zespół hemolityczno-mocz-
nicowy – HUS (hemolytic-uremic syndro-
me) bydło i różne gatunki ssaków.
Przyczyny wystąpienia nowo pojawiają-
cych się zoonoz są wielorakie. Do najważ-
niejszych przyczyn zalicza się: zmiany za-
chodzące w środowisku i w niszach eko-
logicznych zasiedlanych przez zwierzęta,
globalizację produkcji i handlu, migracje
ludności, przemysłową produkcję i kon-
fekcjonowanie żywności, konsumpcję
produktów spożywczych pochodzących
od zwierząt dzikich, takich jak zwierzyna
płowa i małpy. Ponadto wymienić należy
rozpowszechnienie kontaktów człowieka
ze zwierzętami towarzyszącymi człowie-
kowi oraz ze zwierzętami egzotycznymi,
zmiany właściwości drobnoustrojów, łącz-
nie z dryftem antygenowym (w przypadku
grypy ptasiej) oraz adaptację patogenów do
nowych gatunków gospodarzy.
Radykalne zmiany zachodzące w śro-
dowisku i niszach ekologicznych zasiedla-
nych przez zwierzęta są głównie następ-
stwem działania człowieka (6). Towarzyszą
im z reguły nieodwracalne zmiany klima-
Tabela 1. Nowo pojawiające się zoonozy stanowiące zagrożenie dla zdrowia człowieka
Nazwa choroby
Etiologia
Borelioza (Lyme disease)
Borrelia burgdorferi (sensu stricto), B. afzelii, B. garinii
Brucelozy zwierząt dzikich
Brucella abortus, Brucella melitensis
Choroba Nipah
Henipavirus
Choroba Hendra
Henipavirus
Choroba Ebola
Filovirus
Gorączka Doliny Rift
Phlebovirus (Bunyaviridae)
Gorączka krwotoczna Hanta
Bunyaviridae
Flavivirus (Japanese Encephalitis Antigenic Complex
– FJEAC)
Gorączka Zachodniego Nilu
Gąbczasta encefalopatia bydła (BSE)
prion zakaźny
Gruźlica bydła
Mycobacterium bovis
Kampylobakterioza
Campylobacter jejuni
Kryptosporidioza
Cryptosporidium parvum
Leptospirozy
Leptospira interrogans różne serotypy
Ospa małpia
Poxvirus
Grypa ptasia
wirus infl uenzy H5N1, H7N3, H7N7, H9N2
Toksoplazmoza
Toxoplasma gondii
Zespół hemolityczno-mocznicowy
E. coli 0157: H7
481
Życie Weterynaryjne • 2005 • 80(8)
910487055.027.png 910487055.028.png 910487055.029.png 910487055.030.png 910487055.001.png 910487055.002.png 910487055.003.png
Prace poglądowe
tologiczne, np. globalne ocieplenie i stepo-
wienie. Zmiany w niszach ekologicznych są
spowodowane przez wycinanie lasów, iry-
gację terenów, uprawę monokultur na du-
żych obszarach, niekontrolowaną urbani-
zację, zanieczyszczenie gleby, roślin oraz
wody pitnej ściekami i środkami ochrony
roślin. Obserwuje się zjawisko migracji mi-
kroorganizmów wraz z ich naturalnymi ży-
wicielami na nowe tereny określane jako
„zanieczyszczenie patogenami” i ukierun-
kowanie na nowego żywiciela, jakim jest
człowiek (7). Usuwanie naturalnych prze-
szkód zapobiegających przemieszczaniu się
gatunków przyczynia się do migracji zwie-
rząt i przenosicieli chorób oraz do ich ada-
ptacji do nowych żywicieli, w tym do czło-
wieka. Nawodnienie nowych terenów, two-
rzenie zbiorników wodnych przyczyniło się
do rozprzestrzenienia komarów wektorów
gorączki Doliny Rift (8), gorączki Hanta
i wystąpienia w 1993 r. na terenach połu-
dniowo-zachodnich USA zespołu płucnego
wywołanego przez grupę Sin Nombre han-
tawirusów (9, 10). W Egipcie w 1977 r. po 6
latach od zakończenia budowy tamy Nase-
ra na Nilu na gorączkę Doliny Rift zacho-
rowało ponad 200 tys. osób i zmarło 598.
Ponownie epidemia wystąpiła w 1997 r.
(11). W USA zmiany w środowisku, które
spowodowały zwiększenie populacji jele-
nia wirginijskiego ( Odocoileus virginianus )
i gryzoni z rodzaju Peromyscus i Ta m i a s ,
będących rezerwuarem Borrelia burg-
dorferi, oraz wektorów zarazka z rodzaju
Ixodes ( I. dammini, I. pacifi cus, I. ricinus)
spowodowało wystąpienie boreliozy u lu-
dzi (Lyme disease) w USA (12). Obecnie
choroba występuje też w Europie. W Pol-
sce borelioza znajduje się w wykazie cho-
rób zakaźnych i zakażeń człowieka obję-
tych ustawą z 6 września 2001 r. o choro-
bach zakaźnych i zakażeniach.
Globalne ocieplenie może zmienić zależ-
ności pomiędzy wektorem a zarazkiem, a tak-
że pomiędzy wektorem a człowiekiem. Trans-
porty zwierząt z odległych obszarów przy-
czyniają się nie tylko do zawleczenia nowych
chorób zakaźnych, ale często i biologicznych
wektorów tych chorób. Takie zjawisko obser-
wuje się np. w chorobie Zachodniego Nilu
(13). Wirus Zachodniego Nilu rozprzestrze-
niony przez zarażone ptaki i przenoszony na
ludzi przez komary, po raz pierwszy ziden-
tyfi kowano w Ugandzie w 1937 r. Ostatnio
pojawił się on w USA i wielu krajach Europy.
Zazwyczaj nie jest śmiertelny dla zdrowych
osób. Spowodował jednak chorobę u tysię-
cy ludzi i śmierć setek osób.
Globalizacja i wzrost liczby ludno-
ści, przeludnienie, osłabienie odporności
związane z niedożywieniem i chorobami,
sprzyjają osiedleniu się patogenów zwie-
rząt w organizmie człowieka. Globalizacji
towarzyszy międzynarodowy legalny, czę-
ściowo też nielegalny, handel zwierzętami
nieudomowionymi obejmujący wszystkie
kontynenty. Import obejmuje wszystkie ga-
tunki zwierząt: płazy, gady, drobne i duże
ssaki i tysiące gatunków ptaków. Polowa-
nie i konsumpcja mięsa zwierząt dzikich,
która tylko w Afryce Centralnej wyno-
si rocznie 1–3,4 mln ton, przyczynia się
do kontaktów mikrofl ory tych zwierząt
z człowiekiem (14). Istnieją sugestie, że
wirusem HIV-1 ludzie zakażali się wielo-
krotnie od małp nieczłekokształtnych, naj-
prawdopodobniej za pośrednictwem mięsa
(15). Jarmarki, na których ogromne ilości
różnych gatunków zwierząt, często egzo-
tycznych, mają ze sobą oraz z człowiekiem
ciągłe i ścisłe kontakty, gdzie nie są prze-
strzegane nawet minimalne wymogi higie-
niczne, odegrały jak się przypuszcza, ważną
rolę w pojawieniu się wysoce zakaźnej in-
fl uenzy drobiu (16) i zespołu ostrej ciężkiej
niewydolności oddechowej – SARS (17).
Podczas kontaktów z małpami, a także
konsumpcji mięsa małp człowiek zaraził
się wirusem Ebola. Istnieją przypuszcze-
nia odnośnie do możliwości zakażenia się
zakaźną encefalopatią od zwierzyny płowej
chorej na przewlekłą wyniszczającą cho-
robę zwierzyny płowej.
Zespół hemolityczno-mocznicowy,
choroba wywołana przez serotyp 0157:
H7 Escherichia coli jest typowym przykła-
dem zakażenia szerzącego się za pośrednic-
twem pokarmu zanieczyszczonego zaraz-
kiem. Szczepy Escherichia coli, które skaża-
ją tusze i produkty spożywcze pochodzące
od bydła są przyczyną tej groźnej zoonozy.
Rezerwuarem zarazka jest bydło i inne ga-
tunki przeżuwaczy których przewód po-
karmowy zasiedla enterohemolityczna pa-
łeczka okrężnicy – EHEC (18).
Nadal istnieją sytuacje, w których po-
czątkowo trudno ustalić charakter zoo-
notyczny chorób ze względu na trud-
ności w izolowaniu zarazków je wywo-
łujących. Pomimo ogromnego postępu
mikrobiologii, tylko około 0,4% bakterii
udaje się wyizolować i hodować na pod-
łożach sztucznych.
Ostatnio zaczynają nabierać coraz więk-
szego znaczenia zoonozy, które pojawiają
się na terenach, na których uprzednio nie
występowały zupełnie lub zostały całkowi-
cie zlikwidowane. Odnosi się to do wście-
klizny i pozostałych (2–7) genotypów lyssa-
wirusa, gorączki Doliny Rift, gruźlicy bydła,
brucelozy zwierząt dzikich, tularemii, lep-
tospirozy wywoływanej przez różne seroty-
py Leptospira interrogans i boreliozy.
Ofi arami kontaktów ze zwierzętami
chorymi na wściekliznę zwierzętami sta-
je się corocznie od 50 do 100 tys. ludzi,
przy czym większość przypadków spoty-
ka się w krajach rozwijających się. Nieto-
perze są gospodarzem dla wielu szczepów
wirusa wścieklizny. Obserwacje ostatnich
lat podważają pogląd o wściekliźnie wywo-
łanej przez genotypy 2–7, jako nowo poja-
wiającej się zoonozie. Wywoływały one już
dawniej zachorowania, ale te genotypy nie
były identyfi kowane (19).Gorączka Doliny
Rift jest chorobą wirusową bydła, owiec
i kóz oraz dzikich przeżuwaczy (bawoły, an-
tylopy, wielbłądy), przenoszoną w sposób
mechaniczny lub biologiczny przez komary,
o nadostrym lub ostrym przebiegu, charak-
teryzującą się ronieniami, martwicowym
zapaleniem wątroby i wybroczynami oraz
z dużą śmiertelnością noworodków. Zna-
ne są przypadki zakażeń bezobjawowych
i choroby o łagodnym przebiegu. Człowiek
zakaża się przez kontakt z materiałem po-
chodzenia zwierzęcego zawierającym wi-
rus i za pośrednictwem komarów, które są
przenosicielami wirusa. W epidemii na te-
renie Tanzanii, Kenii i Somali w 1997 r. za-
chorowało 89 000 ludzi (20).
Chociaż dotychczas nie stwierdzono
tej choroby u zwierząt w Polsce, zgodnie
z obowiązującym ustawodawstwem nale-
ży ona do chorób podlegających obowiąz-
kowi zwalczania.
Gruźlica dzikich zwierząt wywoływa-
na przez Mycobacterium bovis stanowi za-
grożenie dla człowieka, ponieważ zakażo-
ne zwierzęta stanowią rezerwuar zarazka,
często też źródło zakażenia dla konsumen-
tów produktów spożywczych od nich po-
chodzących. Ponadto zakażona zwierzyna
płowa i borsuki są źródłem zakażenia dla
bydła na wypasach (21).
Oprócz Brucella abortus, którą człowiek
zakaża się przez kontakt bezpośredni z cho-
rym bydłem, oraz B. melitensis – przez kon-
takt z owcami i kozami oraz za pośrednic-
twem produktów spożywczych pochodzą-
cych od tych zwierząt, ważną przyczyną
brucelozy człowieka jest B. suis biotyp 4
występujący u karibu i reniferów, biotyp 2
spotykany u zajęcy oraz biotyp 1 występują-
cy u dzików. Co najmniej 91 gatunków dzi-
kich ssaków może być zakażona przez jeden
lub kilka gatunków Brucella (22).
Chociaż widmo zakaźne Francisella tu-
larensis jest bardzo szerokie, bo obejmuje
190 gatunków ssaków, 23 gatunki ptaków
i 3 gatunki płazów, chorują wśród obja-
wów klinicznych głównie zajęczaki i gry-
zonie. W epidemiologii rozóżnia się dwa
cykle zakażenia, A i B, związane głównie
z gatunkiem zwierzęcia będącym źródłem
zakażenia człowieka. W cyklu A głównym
źródłem zakażenia są zajęczaki, wektorami
zaś kleszcze i pchły. Większość zachoro-
wań ludzi ma miejsce w cyklu A. W cyklu
B rezerwuarem zarazka są gryzonie.
Zachorowania wywołane przez serowa-
ry Leptospira interrogans występują coraz
częściej. Chorują hodowcy zwierząt gospo-
darskich, personel rzeźni i myśliwi. Wystę-
pują zakażenia związane z piciem zanie-
czyszczonej wody oraz epidemie wybucha-
jące podczas powodzi.
482
Życie Weterynaryjne • 2005 • 80(8)
910487055.004.png 910487055.005.png 910487055.006.png 910487055.007.png 910487055.008.png 910487055.009.png
Prace poglądowe
Borelioza jest najbardziej rozpowszech-
nioną zoonozą na Półkuli Północnej, prze-
noszoną przez kleszcze. Kompleks Borrelia
burgdorferi ( sensu lato ) jest corocznie przy-
czyną około 60 tys. zachorowań w Euro-
pie i 15 tys. w USA. Ryzyko zachorowania
zależy od zagęszczenia kleszczy będących
wektorami zarazka i populacji zwierząt bę-
dących jego rezerwuarem. W Europie naj-
ważniejszym jego rezerwuarem są myszy
i inne drobne gryzonie, w USA – gryzonie
i ptaki. Choroba atakuje też psy, koty, konie,
bydło i inne zwierzęta kopytne (23).
Zespół ostrej ciężkiej niewydolności od-
dechowej (SARS) wystąpił po raz pierwszy
w prowincji Guangdong (Chiny) w 2002 r.
Do czerwca 2003 r. stwierdzono ponad 8000
przypadków SARS w 29 krajach, zmarło
przy tym 800 pacjentów (24). W oparciu
o badania epidemiologiczne i dane gene-
tyczne wysunięto hipotezę odzwierzęcego
pochodzenia choroby. Wirus SARS wyizo-
lowano od będących w obrocie handlowym
klinicznie zdrowych cywetów ( Paguna la-
rvata ) i szopów ( Neyctereutes procyonoides )
w Shenzen. Wirus SARS jest patogenny dla
małp makaków i fretek, u których wywołu-
je po zakażeniu doświadczalnym kliniczną
postać choroby oraz dla kotów, u których
powoduje postać subkliniczną (25).
rym zarazek może przeżyć przez kilka lub
kilkanaście dni. Tusze ulegają zanieczysz-
czeniu zarazkiem podczas uboju i rozbiór-
ki, transportu i przechowywania. Campylo-
bacter przeżywa w produktach spożywczych
w 4 o C kilka tygodni, w tuszkach drobiu prze-
chowywanych w stanie zamrożenia przez
kilka miesięcy. Masowe zachorowania są
najczęściej efektem konsumpcji mięsa dro-
biowego, niepasteryzowanego mleka, kon-
taktem z wodą zanieczyszczoną zarazkiem,
zwierzętami chorymi i siewcami.
Oocysty Cryptosporidium parvum ,
które są wydalane z kałem wielu gatun-
ków zwierząt domowych i zwierząt towa-
rzyszących człowiekowi, zanieczyszczając
pokarm i wodę, która staje się źródłem za-
każenia. Od 1977 r. ten pasożyt jest uzna-
ny za nowo pojawiającego się patogena (32).
Corocznie w USA diagnozuje się około 300
tys. przypadków kryptosporidiozy. Uważa
się, że w USA w 10% przypadków do zaka-
żenia dochodzi za pośrednictwem pokarmu
zanieczyszczonego oocystami pasożyta, ta-
kich jak surowe mleko i produkty mleczne,
surowe mięso i świeże warzywa. Pozostałych
90% jest następstwem zakażeń za pośrednic-
twem wody lub bezpośrednich kontaktów
ludzi chorych ze zdrowymi. Często trudno
zidentyfi kować źródła zakażenia ze wzglę-
du na dość długi, bo wynoszący do 11 dni,
okres wylęgania choroby. W krajach rozwi-
niętych od 25 do 35% a w krajach rozwija-
jących się do 65% ludzi zawiera w surowicy
krwi przeciwciała dla C. parvum .
Znaczenie EHEC dla zdrowia publiczne-
go uświadomiono sobie w USA w 1982 r. po
wystąpieniu masowych zachorowań wywo-
łanych przez ten serotyp pałeczki okrężni-
cy. W większości krajów wśród EHEC po-
wodujących zatrucia pokarmowe dominu-
je serotyp 0157: H7. Zatrucia pokarmowe
wywołuje też E. coli 026,0103, 0111, 0118
i 0145 (26). EHEC zasiedla głównie prze-
wód pokarmowy bydła i innych gatun-
ków przeżuwaczy. Zakażenie bydła we-
rocytotoksynogennymi szczepami E. coli
w Wielkiej Brytanii dotyczy średnio 15,7%
bydła (33). Źródłem zakażenia jest mię-
so, mleko i produkty mleczne, woda, ja-
rzyny zanieczyszczone kałem zawierają-
cym EHEC. Zarazek przeżywa miesiąca-
mi w glebie (34). Coraz częściej źródłem
zakażenia są owoce i warzywa, woda pitna,
a także woda w wodnych ośrodkach rekre-
acyjnych. W przypadku masowych zacho-
rowań u ponad 20% pacjentów rozwija się
zespół hemolityczno-mocznicowy.
Według Mead i wsp. (27) w USA zakaże-
nia pokarmowe wywołane przez Salmonel-
la , głównie S . Enteritidis, S . Typhimurium
i S . Heidelberg, dotyczą corocznie 1,4 mln
osób, a 582 przypadki kończą się zejściem
śmiertelnym. Od 1985 r. występuje wzrost
zachorowań w wielu krajach, szczyt przy-
padł na 1992 r. Oprócz szybkiego rozpo-
wszechnienia się, począwszy od 1990 r. S .
Typhimurium DT104 ostatnio szybko roz-
przestrzenia się S . Newport. Za sporadyczne
przypadki i masowe zachorowania odpowia-
da pokarm pochodzenia zwierzęcego zanie-
czyszczony przez salmonele, głównie tuszki
drobiu i jaja, ostatnio też owoce i warzywa.
Zwraca się przy tym uwagę na rolę gleby i ro-
ślin użyźnianych płynnym nawozem zwie-
rzęcym, gdzie salmonele mogą przeżywać
miesiącami.
Badania serologiczne wskazują, że od
40–80% kobiet w wieku rozrodczym w Eu-
ropie i Afryce miało kontakt z Toxoplasma
gondii . Człowiek, podobnie jak wiele ga-
tunków ssaków i ptaków, jest żywicielem
pośrednim pasożyta. Żywicielem ostatecz-
nym są koty z rodziny Felidae. Człowiek
zakaża się za pośrednictwem mięsa zwie-
rząt, a także przez kontakt z glebą i piciem
wody zanieczyszczonej kałem kotów zara-
żonych przez T. gondii . Około 4 promile
dzieci żywo urodzonych ulega zakażeniu
prenatalnemu tym pasożytem. Toxoplasma
gondii jest głównym czynnikiem wikłają-
cym zakażenie wirusem HIV (26).
Gorączki krwotoczne
Gorączki krwotoczne cechuje duża zachoro-
walność, ogromna śmiertelność, często trud-
ności w identyfi kacji źródła zakażenia oraz
fakt, że oprócz drogi przekazywania wiru-
sa: zwierzę–człowiek, zwierzę–wektor–czło-
wiek, zarazek może też być przekazywany
bezpośrednio na drodze horyzontalnej: czło-
wiek chory–człowiek zdrowy. Spośród gorą-
czek krwotocznych ( tab. 2 ) najwięcej uwagi
ostatnio zwraca choroba Ebola i gorączka
krwotoczna wywołana przez wirusy Han-
ta. Choroba Ebola jest przy tym uważana
za jedną z najlepiej dotychczas poznanych,
prototypową nowo pojawiającą się zoono-
zę, stanowiącą ogromne zagrożenie dla ży-
cia człowieka. Pierwsze przypadki choroby
stwierdzono w Afryce Centralnej w 1976 r.,
a w 1994 r. wirus wywołujący chorobę wy-
izolowano od szympansów. Epidemie powo-
dują różne podtypy wirusa, przy czym ist-
nieje wyraźny związek pomiędzy wybuchem
choroby a konsumpcją mięsa goryli, szym-
pansów i małych antylop południowo-afry-
kańskich – Sylvicapra grimmia (35).
Coraz większe znaczenie mają zakaże-
nia wywołane przez wirusy z rodziny Buny-
aviridae . Reserwuarem dla wirusów Hanta
(Hantaan, Seoul, Dobrava), będących przy-
czyną gorączki krwotocznej z zespołem ner-
kowym (HFRS – haemorrhagic fever with
renal syndrome) i dla grupy Sin Nombre
hantawirusów powodujących hantawiru-
sowy zespół płucny (HPS – hantaviruses
pulmonary syndrome), są dzikie gryzonie.
Człowiek zakaża się przez kontakt z mo-
czem, śliną i kałem zakażonych gryzoni,
głównie przez układ oddechowy (36).
Zatrucia pokarmowe
Wzrost przypadków zatruć pokarmowych
coraz częściej ma związek ze zmianami
w systemach hodowli zwierząt oraz syste-
mach produkcji, przechowywania i dystry-
bucji żywności pochodzenia zwierzęcego.
Około 70% ostrych biegunek jest następ-
stwem konsumpcji zanieczyszczonej żyw-
ności i wody. Pomimo przestrzegania tzw.
zasad bezpiecznej żywności (fi ve keys to sa-
fer food), a mianowicie: czystości, separacji
mięsa surowego od gotowanego, dokładnej
obróbki termicznej, przechowywania w od-
powiedniej (bezpiecznej) temperaturze, uży-
wania czystej wody i sprzętów, nadal wystę-
pują masowe zatrucia pokarmowe. Wśród
zatruć pokarmowych coraz większą rolę od-
grywają nowo pojawiające się zoonozy prze-
noszone za pośrednictwem środków spo-
żywczych pochodzenia zwierzęcego (emer-
ging food-borne zoonoses; 26), a wśród nich
zatrucia wywołane przez zoonotyczne drob-
noustroje z rodzaju Salmonella, Campylo-
bacter , enterokrwotoczne szczepy E. coli
(EHEC), Toxoplasma gondii i Cryptospori-
dium parvum . W USA większość przypad-
ków zakażeń pokarmowych które wymaga-
ły leczenia szpitalnego jest wywołana przez
salmonele, EHEC i Campylobacter ( 27, 28,
29, 30, 31). Rezerwuarem termofi lnych, pa-
togennych szczepów Campylobacter jejuni
oraz C. coli jest przewód pokarmowy zwie-
rząt domowych (bydło, świnie, owce, ptaki)
i zwierząt dzikich oraz środowisko, w któ-
483
Życie Weterynaryjne • 2005 • 80(8)
910487055.010.png 910487055.011.png 910487055.012.png 910487055.013.png 910487055.014.png 910487055.015.png 910487055.016.png
Prace poglądowe
Tabela 2. Gorączki krwotoczne
Nazwa choroby
Rok odkrycia
Etiologia
Źródło zakażenia – wektor
Objawy kliniczne
Boliwijska gorączka krwotoczna
1959
Arenavirus (Machupo virus)
kręgowiec
gorączka krwotoczna
Brazylijska gorączka krwotoczna
1994
Sabiavirus
kręgowiec
gorączka krwotoczna
Choroba Ebola
1976
Filovirus
kręgowiec
gorączka krwotoczna
Choroba marburska
1967
Filovirus
kleszcz
gorączka krwotoczna
gorączka krwotoczna z zespołem
nerkowym, zespół płucny
Gorączka krwotoczna Hanta
1977
Bunyavirida (Hantavirus)
kręgowiec
Gorączka krymsko-kongijska
1945
Nairovirus
kleszcz
gorączka krwotoczna
Gorączka Chikungunya
1979
Alphavirus
komar
gorączka, osutka, zajęcie stawów
Gorączka Lassa
1969
Arenavirus (Lassa virus)
kręgowiec
gorączka krwotoczna
Kongijska gorączka krwotoczna
1960
Nairovirus
kleszcz
gorączka krwotoczna
21. Gallagher J., Clifton-Hadley R.S.: Tuberculosis in badgers:
a review of the disease and its signifi cance for other ani-
mals. Res. vet. Sci . 2000,
Kontrola drobnoustrojów zoonotycznych
na poziomie gospodarstwa
Piśmiennictwo
, 203–217.
22. Bengis R.G., Leighton F.A., Fischer J.R., Artois M., Mör-
ner T., Tate C.M.: e role of wildlife in emerging and re-
emerging zoonoses . Rev. sci. tech. Off . int. Epiz. 2004,
69
1. Cleaveland S., Laurenson M.K., Taylor M.H.: Dise-
ases of humans and their domestic animals: pathogens
characteristics, host range and the risk of emergence.
Philos. Trans. Roy Soc. Lond. B, Biol. Sci. 2001,
W profi laktyce zoonoz przenoszonych na
drodze kontaktów bezpośrednich od zwie-
rząt hodowlanych oraz za pośrednictwem
produktów spożywczych od nich pocho-
dzących coraz większą uwagę zwraca się
na działania podejmowane na pozio-
mie gospodarstwa hodowlanego. Więk-
szość tych działań dotyczy bezpieczeń-
stwa biologicznego w hodowli, stąd ma
zastosowanie do większości zoonoz i do-
tyczy systemów kontroli zoonoz na po-
ziomie gospodarstwa. Ostatecznym ich
celem jest uzyskanie bezpiecznej żyw-
ności. Określa się gatunki zwierząt go-
spodarskich stanowiących potencjalne
źródła zakażenia zoonozami, charakter
wtórnych źródeł zakażenia, czynniki ry-
zyka z uwzględnieniem rodzaju żywności
pochodzenia zwierzęcego i ewentualnych
wektorów zarazka, a także metody zapo-
biegające zawleczeniu zakażenia i sposo-
by jej likwidacji w populacji zwierząt. Li-
kwidacja zarazków zoonotycznych w re-
zerwuarach zapobiega zanieczyszczeniu
poszczególnych etapów przetwarzania
żywności i eliminuje je z łańcucha pokar-
mowego. Należy też uwzględniać zagro-
żenie, jakie stanowią zoonozy dla grup
podwyższonego ryzyka związanych z ho-
dowlą zwierząt i przetwórstwem żywności,
a także dla konsumentów żywności pocho-
dzenia zwierzęcego. W stanie zagrożenia
określonymi zoonozami należy też stoso-
wać profi laktykę swoistą, zgodnie z obo-
wiązującym ustawodawstwem weteryna-
ryjnym i medycznym. Nie można też nie-
doceniać roli oświaty sanitarnej. Jest ona
najtańszym, a przy tym skutecznym sposo-
bem, który umożliwia realizację wielu za-
dań profi laktyki w chorobach zakaźnych
zwierząt i człowieka. W tych wszystkich
przedsięwzięciach istotną rolę odgrywa le-
karz weterynarii (37).
23
497–511.
23. Stanek G., Sterle F.: Lyme borreliosis. Lancet 2003,
356
,
362
991–999.
2. Brown C.: Emerging zoonoses and pathogens of public
health signifi cance – an overview. Rev. sci. tech. Off . int.
Epiz . 2004,
1639–1647.
24. Saif. L.J.:Animal coronaviruses: what can they teach us
about the severe acute respiratory syndrome? Rev. sci.
techn. Off . int. Epiz . 2004,
, 435–442.
3. Hubalek Z., Halouzka J.: West Nile fever – a reemerging
mosquito-borne viral disease in Europe . Emerg. Infect.
Dis . 1999,
23
, 643–660.
25. Martina B.E., Haagmans B.L., Kuiken T., Fouchier R.A.,
Rimmelzwaan G.F., Van Amerogen G., Peiris J.S., Lin W.,
Osterhaus A.D.: Virology: SARS virus infection of cats and
ferrets. Nature 2003,
23
, 643–650.
4. Hayes C.G.: West Nile virus: Uganda, 1937, to New York
City, 1999. Ann. N Y Acad. Sci. 2001,
5
, 915.
26. Schlundt J., Toyofuku H., Jansen J., Herbst S.A.: Emer-
ging food-borne zoonoses. Rev. sci. tech. Off . int. Epiz .
2004,
425
, 25–37.
5. Halpin K., Young P.L., Field H.E., Mackenzie J.S.: Isolation
of Hendra virus from pteroid bats. J. Gen. Virol . 2000,
951
,
81
, 513–533.
27. Mead P.S., Slutsker L., Dietz V., McCaig L.F., Bresee J.S.,
Shapiro C., Gri n P.M., Tauxe R.V. Food-related illness
and death in the United States. Emerg. infect. Dis . 1999,
5
23
1927–1932.
6. Morse S.S.: Factors in the emergence of infectious dise-
ases. Emerg. Infect. Dis . 1995,
, 7–15.
7. Daszak P., Cunningham A.A., Hyatt A.D.: Emerging in-
fectious diseases of wildlife – threats to biodiversity and
human health. Science 2000,
1
, 607–625.
28. Blaser M.J., Taylor D.N., Feldman R.A.: Epidemiology of
Campylobacter jejuni infection. Epidemiol. Rev . 1983,
, 443–449.
8. Fontenille D., Traore-Lamizana M., Diallo M., onnon J.,
Digoutte J.P., Zeller, H.G.: New vectors of Rift Valley Fe-
ver in West Africa. Emerg. Infect. Dis . 1998,
287
5
157–176.
29. Bryan F.L., Doyle M.P. Health risks and consequences of
Salmonella and Campylobacter jejuni in raw poultry. J.
Food. Protec . 1995,
, 289–293.
9. Morse S.S.: Factors in the emergence of infectious dise-
ases. Emerg. Infect. Dis . 1995,
4
, 326–344.
30. Fouer R., Morgan U., Upton S.J.: Epdemiology of Cryp-
tosporidium transmission, detection and identifi cation.
Int. J. Parasitol . 2000,
58
, 7–15.
10. Morse S.S.: Factors and determinants of disease emer-
gence. Rev. sci. techn. Off . int. Epiz, 2004,
1
, 443–451.
11. Abd El-Rahim I.H.A., Abd El-Hakim U., Hussein M.: An
epizootic of Rift Valley fever in Egypt in 1997. Rev. sci.
tech. Off . int. Epiz .1999,
23
, 1305–1322.
31. Kaferstein F., Abdussalam M.: Food safety in the 21 st cen-
tury. Bull. WHO , 1999,
30
, 347–351.
32. Millar B.C.,Finn M., Xiao L.H., Lowery C.J., Dooley J.S.G.,
Moore J.E.: Cryptosporidium in foodstaff – an emerging
aetiological route of human foodborne illness. Trends
Food. Sci. Technol . 2002,
77
8, 741–748.
12. Allan B.F., Keesing F., Ostfeld R.S.: Eff ect of forest frag-
mentation on Lyme disease risk. Conserv. Biol . 2003,
1
17
,
267–272.
13. Gliński Z., Kostro K.: Wirus Zachodniego Nilu – zagro-
żenie dla zdrowia człowieka i zwierząt. Życie Wet . 2002,
77
, 168–187.
33. Hancock D.D., Rice D.H., Herriott D.E., Besser T.E., Ebel
E.D., Carpenter L.V.: Eff ects of farm manure handling
practices on Escherichia coli 0157 prevalence in cattle. J.
Food. Protec . 1997,
13
, 627–629.
14. Miller-Gulland E.J., Bennett E.L.: Wild meat: the bigger
picture. Trends Ecol. Evol . 2003,
, 363–366.
34. Bolton D.J., Byrne C.M., Sheridan J.J., McDowell D.A.,
Blair I.: e survival characteristics of a non-toxigenic
strain of Escherichia col in 0157:H7. J. Microbiol . 1999,
86
60
, 351–357.
15. Hahn B.H., Shaw G.M., De Cock K.M., Sharp P.M.:AIDS
as a zoonosis: scientifi c and public health implications.
Science 2000,
18
7, 607–614.
16. Lipatov A.S., Govorkova E.A., Webby R.J., Ozaki H., Pe-
iris M., Guan Y., Poon L., Webster R.G.: Infl uenza: emer-
gence and control. J. Virol . 2004,
28
, 407–411.
35. Leroy E.M., Rouquet P.K., Formenty P., Souquiere S., Kil-
bourne A., Froment J.M., Bermejo M., Smith S., Keresh
W., Swanepoel R., Zaki S.R., Rollin P.E.: Multiple Ebo-
la virus transmission events and rapid decline of central
African wildlife. Science 2004,
, 8951–8959.
17. Guan Y., Zheng B.J., He Y.Q., Liu X.L., Zhuang Z.X.,
Cheung C.L., Luo S.W., Li P.H., Zhang L.J., Guan Y.J.,
Butt K.M., Wong K.L., Chan K.W., Lim W., Shortridge
K.F., Yuen K.Y., Peiris J.S., Poo L.L.: Isolation and charac-
terization of viruses related to the SARS coronavirus from
animals in southern China. Science 2003,
78
, 387–390.
36. Peters C.J., Simpson G.L., Leu Y.H.: Spectrum of hanta-
virus infection: hemorrhagic fever with renal syndrome
and hantavirus pulmonary syndrome. Annu. Rev. Med .
1999,
303
, 276–278.
18. Bell C., Kyriakides A.: Pathogenic Escherichia coli. W:
Blackburn C., Mc Clure: Foodborne Pathogens: hazards,
risk analysis and control. Woodhead Publ. Cambridge,
United Kingdom, 2002, s. 544–573.
19. McColl K.A., Tordo N., Sentien A.A.: Bat lyssavirus in-
fection. Rev. sci. tech. Off . int. Epiz. 2000,
302
, 531–545.
37. Collins J.D., Wall P.G.: Food safety and animal produc-
tion systems: controlling zoonoses at farm level. Rev. sci.
tech. Off . int. Epiz . 2004,
50
, 685–700.
23
, 177–196.
20. Sall A.A., Zanotto P.M., Vialat P., Sene O.K., Bouloy M.:
Origin of 1997–1998 Rift Valley Fever outbreaks in East
Africa. Lancet 1998,
19
Prof. zw. dr hab. mgr Z. Gliński, Wydział Medycyny Wetery-
naryjnej AR, ul. Akademicka 12, 20-033 Lublin
, 1596–1597.
353
484
Życie Weterynaryjne • 2005 • 80(8)
910487055.017.png 910487055.018.png 910487055.019.png 910487055.020.png 910487055.021.png 910487055.022.png 910487055.023.png 910487055.024.png 910487055.025.png 910487055.026.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin