Dieta Francuzek.odt

(23 KB) Pobierz

Dieta ta bazuje glównie na zdrowych nowalijkach, a skomponowane w niej posilki sa lekkie i bogate w mineraly. Oprócz witamin mlode warzywa i owoce maja duzo blonnika regulujacego "uspiona" zima przemiane materii.

 

Dieta francuska Trwa: 7 do 21 dni (dluzej tylko pod opieka lekarza lub dietetyka). Odchudza: okolo 1kg tygodniowo. Mozna ja powtarzac: kazdej wiosny.

 

Polecana: wszystkim doroslym, zdrowym osobom.

Niewskazana dla: dorastajacej mlodziezy, kobiet ciezarnych i karmiacych.

Szczególnie bogata w: witaminy C, z grupy B, E, zelazo, potas oraz blonnik.

 

Dzienna dawka kalorii: okolo 1000. W jadlospisie nie powinno zabraknac pelnoziarnistych produktów zbozowych, roslin straczkowych, podrobów, soi, pomidorów, ziemniaków, orzechów, ryzu, owoców i warzyw.

 

Przykladowy jadlospis:

 

I DZIEN:

 

I sniadanie (274 kcal)

35g platków jeczmiennych na mleku 0,5% (1 szklanka), 100 ml (pól szklanki) soku z czarnej porzeczki rozcienczonego woda.

II sniadanie (115 kcal)

100g twarozku ziarnistego ze 100g rzodkiewek, herbata bez cukru.

Obiad (443 kcal)

350ml chlodnika z bocwina i 200g ziemniaków, herbata zielona bez cukru.

Chlodnik z bocwina:

Skladniki: 30g wloszczyzny bez kapusty, 100g bocwiny, 250ml (1 szklanka) mleka 0,5%, 50ml smietany 18%, 50g ogórka zielonego, 10g koperku, 10g szczypiorku, 1 jajko, 1 lyzeczka cukru, woda. Wykonanie: wloszczyzne umyc, obrac i zetrzec na tarce, ugotowac. Bocwine dokladnie umyc pod biezaca woda, pokroic w paski, ugotowac. Ogórek zetrzec na tarce. Jajko ugotowac na twardo. Wszystkie skladniki polaczyc, dodac smietane, koper i szczypiorek; podawac schlodzony.

Podwieczorek (66kcal)

1 pomarancza (okolo 150g)

Kolacja (224 kcal)

Kanapka z chleba grahama (25g) z lyzeczka margaryny, szynka wiejska (30g), pomidorem (100g), lisciem salaty, bawarka bez cukru, grejpfrut (100g).

 

II DZIEN:

 

I sniadanie (285 kcal)

Omlet z 2 jajek z dzemem truskawkowym niskoslodzonym (25g), bawarka bez cukru.

II sniadanie (96 kcal)

Jogurt wisniowy (1 pojemnik 150 ml) z otrebami pszennymi (1 lyzka).

Obiad (470 kcal)

250 ml rosolu z makaronem nitki, 150g kurzej piersi z rosolu bez skóry, 100g ziemniaków, 200g gotowanej marchewki z groszkiem, herbata owocowa bez cukru.

Podwieczorek (46 kcal)

1 male jablko.

Kolacja (213 kcal)

1 kromka chleba razowego (25g) z lyzeczka margaryny, z 2 cienkimi plasterkami kielbasy krakowskiej, pomidorem (100g) i lyzka szczypiorku, bawarka bez cukru.

 

III DZIEN:

 

I sniadanie (263 kcal)

Kanapka z 1 kromki chleba sitkowego (25g) z lyzeczka margaryny, plasterkiem sera zóltego gouda (30g), rzodkiewkami (100g), lyzka koperku, winogrona (100g), herbata bez cukru z cytryna.

II sniadanie (116 kcal)

Koktajl ze 150g truskawek i szklanki (200ml) maslanki 0,5%

Obiad (477 kcal)

200ml zupy jarzynowej, 150g miesa wolowego w sosie koperkowym, 40g kaszy gryczanej (suchej), 100g fasolki szparagowej gotowanej, herbata zielona bez cukru.

Podwieczorek (66 kcal)

1 srednia pomarancza (okolo 150g).

Kolacja (225 kcal)

150g pierogów leniwych polanych jogurtem naturalnym bez cukru, herbata owocowa bez cukru.

 

IV DZIEN:

 

I sniadanie (274 kcal)

35g muesli z owocami suszonymi ze szklanka mleka 0,5% (250ml), 150ml soku jablkowego rozcienczonego woda.

II sniadanie (116 kcal)

1 kromka chleba chrupkiego zytniego z bialym serem chudym (50g) i lyzka koperku, sok pomidorowy (200ml)

Obiad (445 kcal)

300ml zupy kremu z selera naciowego, udko pieczone z kurczaka bez skóry (100g), 100g ziemniaków gotowanych, 200g buraczków gotowanych, herbata bez cukru.

Zupa krem z selera naciowego:

Skladniki: 250g selera naciowego, 100ml (pól szklanki) bulionu warzywnego, 1/4 malego pomidora, 50ml jogurtu naturalnego bez cukru, 1 lyzeczka maki ziemniaczanej, sól, pieprz. Wykonanie: selera i pomidora umyc. Selera drobno posiekac, wrzucic do gotujacego sie bulionu i gotowac ok. 15 minut. Z ugotowanego selera odlozyc 1 lyzke, reszte zmiksowac. Dodac jogurt i zagotowac, zagescic maka ziemniaczana i zagotowac jeszcze raz. Nastepnie dodac sól i pieprz i odlozona lyzke selera. Zupe podac z cwiartka pomidora.

Podwieczorek (54 kcal)

Pól grejpfruta (okolo 150g)

Kolacja (221 kcal)

Zapiekanka z ryzu brazowego (40g suchego) i jablka, herbata owocowa bez cukru.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin