Udka kurczaka w cytrynie, śliwkach i papryce.rtf

(6 KB) Pobierz
Udka kurczaka w cytrynie, œliwkach i papryce

Udka kurczaka w cytrynie, śliwkach i papryce

 

Składniki na 4 porcje:

4 udka kurczaka

3 cytryny

20 śliwek bez pestek

2 żółte papryki

2 łki miodu

łka cukru

2 łki soli gruboziarnistej

2 łki oliwy z oliwek

pieprz

Bulion pieczony kurczak Instant WINIARY do smaku

 

Umyj i osusz 2 cytryny, przekrój je potem na pół. Włóż do miski, posyp solą i cukrem, wymieszaj i odstaw na 8 godzin. Obierz papryki obieraczką do ziemniaków i pokrój w paski. Pozostałą cytrynę obierz ze skóry i pokrój.

 

Teraz posyp bulionem instant kawałki mięsa, delikatnie oprósz pieprzem. Przyrumień je na oliwie na dużej, nie przywierającej patelni. W ten sam sposób przyrumień papryki. Dodaj do nich mso, śliwki, miód i pokrojoną cytrynę. Następnie wymieszaj i pozostaw na małym ogniu pod przykryciem 45 minut, aż mięso będzie miękkie.

 

Cytryny opłucz z soli i dokładnie je wytrzyj. Połóż na grillu lub na patelni i piecz 15-20 minut. Kurczaka podawaj z gorącymi cytrynami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin