Muffiny bananowo-czekoladowe Nigelli.doc

(61 KB) Pobierz
Muffiny bananowo-czekoladowe

Muffiny bananowo-czekoladowe

Składniki

·         3 bardzo dojrzałe banany

·         125 ml oleju roślinnego

·         2 średniej wielkości jajka

·         250 g mąki (pszenna)

·         100 g drobnego cukru

·         1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

·         1 łyżeczka proszku do pieczenia

·         150 g czekolady (mogą być groszki toffi / czekoladowe)

Sposób przygotowania

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C (u mnie bez termoobiegu, elektryczny – 160 C). Do formy na muffinki wkładamy 12 papilotek. Banany rozcieramy na puree (polecam użyć blendera) i odstawiamy na bok. Jajko i olej ubijamy na gładką masę. Suche składniki – mąka, soda, proszek do pieczenia i cukier mieszamy razem i dodajemy do jajka ubitego z olejem, następnie dodajemy puree z bananów i wszystko razem miksujemy na gładką masę. Na końcu dodajemy pokrojoną w kostki czekoladę lub czekoladowe / toffi groszki. Pieczemy w piekarniku przez 20-25 minut (do momentu aż ładnie wyrosną i osiągną złoty kolor).

Zgłoś jeśli naruszono regulamin