Rachel Allen
Składniki na biszkopt (tortownica o średnicy 24 cm):
· 5 jajek
· 167 g czekolady
· 200 g mielonych migdałów
· 200 g cukru
Składniki na krem:
· 133 g rabarbaru
· 67 g cukru
· 4 łyżki wody
· 100 ml śmietany 30 - 36 % kremówki
Wiem, że podane ilości wyglądają trochę przerażająco, ale Rachel piecze torty w blaszkach o średnicy 18 cm więc musiałam przeliczyć proporcjonalnie ten przepis :-)
Rozpuścić na parze czekoladę - wystudzić.
Jajka ubić do białości z cukrem, dodać rozpuszczoną czekoladę i dobrze wymieszać.
Do masy dodać migdały i ponownie zamieszać.
Ciasto rozlać do 2 tortownic wyłożonych papierem i piec w piekarniku rozgrzanym do 180oC przez około 18 -24 minut.
Rabarbar, wodę i cukier gotować tak długo aż rabarbar sie rozpadnie i powstanie coś na kształt puree rabarbarowego.
Ubić śmietanę kremówkę "na sztywno".
Do ubitej śmietany dodać wystudzone puree rabarbarowe.
Kremem przełożyć placki biszkoptu. Całość posypać cukrem pudrem.
plamka97