Tort czekoladowo-migdałowy Rachel Allen.doc

(27 KB) Pobierz
Tort czekoladowo - migdałowy

Tort czekoladowo - migdałowy

Rachel Allen

 

Składniki na biszkopt (tortownica o średnicy 24 cm):

·         5 jajek

·         167 g czekolady

·         200 g mielonych migdałów

·         200 g cukru

Składniki na krem:

·         133 g rabarbaru

·         67 g cukru

·         4 łyżki wody

·         100 ml śmietany 30 - 36 % kremówki

Wiem, że podane ilości wyglądają trochę przerażająco, ale Rachel piecze torty w blaszkach o średnicy 18 cm więc musiałam przeliczyć proporcjonalnie ten przepis :-)

Rozpuścić na parze czekoladę - wystudzić.

Jajka ubić do białości z cukrem, dodać rozpuszczoną czekoladę i dobrze wymieszać.

Do masy dodać migdały i ponownie zamieszać.

Ciasto rozlać do 2 tortownic wyłożonych papierem i piec w piekarniku rozgrzanym do 180oC przez około 18 -24 minut.

Rabarbar, wodę i cukier gotować tak długo aż rabarbar sie rozpadnie i powstanie coś na kształt puree rabarbarowego.

Ubić śmietanę kremówkę "na sztywno".

Do ubitej śmietany dodać wystudzone puree rabarbarowe.

Kremem przełożyć placki biszkoptu. Całość posypać cukrem pudrem.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin