Tort orzechowy z białym lukrem Rachel.doc

(27 KB) Pobierz
Tort orzechowy z białym lukrem Rachel

Tort orzechowy z białym lukrem Rachel

Przesiana mąka, 400 g
proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
sól, szczypta
Miękkie masło, 170 g
cukier, 250 g
jajka, 4 szt
ekstrakt waniliowy lub cukier waniliowy, 1 łyżka, lub mała torebka
posiekane (lub grubo mielone) orzechy (włoskie i laskowe, ew. migdały), 170 g
mleko, 200 ml
masło do kremu (miękkie), 150 g
cukier puder, 250 g
Ekstrakt waniliowy, 1 łyżka
cukier (do lukru), 425 g
woda, 100 ml
białka jaj, 2 szt.

Opis przygotowania

czas przygotowania: > 90 min

1. 170 g masła utrzeć na puszysty krem z 4 żółtkami, cukrem waniliowym i 250 g cukru zwykłego, dodawanego partiami. Dodać posiekane orzechy.

2. W osobnym naczyniu rozmieszać suche składniki, czyli przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól.

3. Do masy masłowej dodawać stopniowo ubijając suche składniki i mleko.

4. W osobnej misce ubić piane z białek z odrobinką soli. Delikatnie wmieszać najpierw łyżke piany do ciasta, aż się rozluźni, a potem resztę białek (delikatnie, ręcznie!).

5. Szybko wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec w zależności od wysokości tortownicy ok 45 minut. Ostudzić.

6. Krem: 150 g masła rozmieszać na puch z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Posmarować przekrojony biszkopt, nie wierzch!

7. Lukier na wierzch: Ugotować syrop z cukru i wody, na małym ogniu (nie mieszać łyżką, najwyżej rondlem, bo sie skrystalizuje), jak sie rozpuści, zagotować i gotować do momentu, aż z łyżki (teraz już można zamieszać) po obcieknięciu nadmiaru, zwiśnie cukrowa nitka.

8. W drugim garnku zagotować wodę i przygotować miskę, która posłuży do ubijania na parze, musi być więc dość duża, by pomieścić lukier i utrzymać sie na garnku. Ubić w niej najpierw na zimno białka, po czym ustawić na garnku z wodą i cały czas ubijając stopniowo dodawać syrop. Powinno to trwać ok 10 minut. Szybko rozsmarować lukier na torcie, nim zastygnie tworząc pyszną, słodką, puszysto - kruchą skorupkę. :)

9. Jest z tym tortem trochę zachodu, ale warto sie poświęcić! Smacznego!

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin