Przesiana mąka, 400 gproszek do pieczenia, 2 łyżeczkisól, szczyptaMiękkie masło, 170 gcukier, 250 gjajka, 4 sztekstrakt waniliowy lub cukier waniliowy, 1 łyżka, lub mała torebkaposiekane (lub grubo mielone) orzechy (włoskie i laskowe, ew. migdały), 170 gmleko, 200 mlmasło do kremu (miękkie), 150 gcukier puder, 250 gEkstrakt waniliowy, 1 łyżkacukier (do lukru), 425 gwoda, 100 mlbiałka jaj, 2 szt.
czas przygotowania: > 90 min
1. 170 g masła utrzeć na puszysty krem z 4 żółtkami, cukrem waniliowym i 250 g cukru zwykłego, dodawanego partiami. Dodać posiekane orzechy.2. W osobnym naczyniu rozmieszać suche składniki, czyli przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól.3. Do masy masłowej dodawać stopniowo ubijając suche składniki i mleko.4. W osobnej misce ubić piane z białek z odrobinką soli. Delikatnie wmieszać najpierw łyżke piany do ciasta, aż się rozluźni, a potem resztę białek (delikatnie, ręcznie!).5. Szybko wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec w zależności od wysokości tortownicy ok 45 minut. Ostudzić.6. Krem: 150 g masła rozmieszać na puch z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Posmarować przekrojony biszkopt, nie wierzch!7. Lukier na wierzch: Ugotować syrop z cukru i wody, na małym ogniu (nie mieszać łyżką, najwyżej rondlem, bo sie skrystalizuje), jak sie rozpuści, zagotować i gotować do momentu, aż z łyżki (teraz już można zamieszać) po obcieknięciu nadmiaru, zwiśnie cukrowa nitka.8. W drugim garnku zagotować wodę i przygotować miskę, która posłuży do ubijania na parze, musi być więc dość duża, by pomieścić lukier i utrzymać sie na garnku. Ubić w niej najpierw na zimno białka, po czym ustawić na garnku z wodą i cały czas ubijając stopniowo dodawać syrop. Powinno to trwać ok 10 minut. Szybko rozsmarować lukier na torcie, nim zastygnie tworząc pyszną, słodką, puszysto - kruchą skorupkę. :)9. Jest z tym tortem trochę zachodu, ale warto sie poświęcić! Smacznego!
plamka97