Sernik z ricottą i malinami Allen.doc

(27 KB) Pobierz
Sernik z ricottą i malinami

Sernik z ricottą i malinami

Składniki

• 50g roztopionego masła i dodatkowy kawałek do wysmarowania formy

• 150g herbatników pełnoziarnistych (digestives)

• 500g sera ricotta

• 200g śmietany 36% lub crème fraîche

• 3 jajka

• 175g cukru

• 1 łyżka płynnego miodu

• skórka starta z 1 cytryny

• 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

• 275g świeżych malin

• cukier puder do posypania

Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do 180°C. Wysmarować masłem wnętrze okrągłej formy z wyjmowanym dnem.
  2. Włożyć ciastka do robota kuchennego i zmielić na drobno. Wymieszać z roztopionym masłem i wyłożyć na przygotowaną formę. Ugnieść na płasko.
  3. W robocie kuchennym lub za pomocą ręcznego blendera mieszać przez kilka sekund ricottę, śmietanę, jajka, cukier, miód, skórkę z cytryny i ekstrakt z wanilii do uzyskania gładkiej masy. Zgnieść widelcem 100g malin i wymieszać z masą serową.
  4. Przełożyć masę do formy na bazę z ciastek. Delikatnie potrząsnąć formą, aby wyrównać masę. Piec przez 40-45 minut, aż ciasto się nabierze bladozłotego koloru. Przy potrząśnięciu formą środek powinien lekko drżeć.
  5. Wyjąć z piekarnika, przykryć folią i zostawić w temperaturze pokojowej do ostygnięcia. Następnie schować na noc do lodówki. Popękany wierzch to nie problem – będzie przykryty resztą malin.
  6. Nożem ostrożnie oddzielić ciasto od brzegów i wyjąć z formy. Przenieść na tacę i ułożyć na wierzchu pozostałe maliny. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin