Rolada 4 białka 225 g cukru kryształu 1 łyżeczka octu winnego 2 łyżeczki wody różanej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Masa 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru 1-2 łyżeczki wody różanej Białka ubić w misce na sztywno. Dosypać cukier i miksować przez ok. 5 minut. Dodać ocet winny (żeby ciasto było lekko ciągnące), wodę różaną, przesianą mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać. Rozsmarować w brytfance wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 15-18 minut. Beza ma być z wierzchu rumiana a w środku wilgotna. Przygotować masę: serek zmiksować z cukrem i wodą różaną. Roladę wyłożyć na papier do pieczenia posypany cukrem pudrem. Rozsmarować masę, ułożyć czereśnie i zrolować.
plamka97