PIEROŻKI Z WOŁOWINĄ.doc

(25 KB) Pobierz
PIEROŻKI Z WOŁOWINĄ

PIEROŻKI Z WOŁOWINĄ

Ciasto
gotujemy 100ml wody z 75g masła, oddzielnie przesiewamy do miski 250g mąki z połową łyżeczki kurkumy i pieprzu oraz sół. Do mąki wbijamy 2 jajka i wlewamy gorący płyn cały czas mieszając. Gdy powstanie gęste ciasto to wkładamy je na talerzu do lodówki do schłodzenia
Farsz
na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy 150g cebuli w kostke i smażymy dodając kilka ząbków startego czosnku, łyżkę startego imbiry, pieprz, sół, gdy cebula sie zrumieni dodajemy 200g mielonej wołowiny i dalej smażymy dodając kolendre, kminek, łyż przecieru pomidorowego i musztardy, wszystko smażymy.
Na końcu dodajemy kilka łyżek świeżo posiekanej mięty lub kolendry.
Ciasto rozwałkowujemy bardzo cieńko na ok 2mm
i wycinamy krążki np od małej miseczki lub kubeczka.
Wykładamy na nie farsz i krawędz smarujemy roztrzepanym żółtkiem i sklejamy boki jak pierożki przyciskając widelcem aby mocno sie skleiły.
Wykładamy je na blaszce wyłożonej pergaminem i całe smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy 12-15min w 220 stopniach

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin