Nie każdy wie, że Martha Stewart, kobieta, która na byciu gospodynią domową, zarobiła miliony, ma polskie korzenie. Nie dziwi więc jej przepis na tradycyjną polską kutię wigilijną.Składniki:
· 1 szklanka ziaren pszenicy
· 1/2 szklanki masy makowej z bakaliami
· 1 op. cukru waniliowego
· 3 łyżki miodu
· 1/2 szklanki śmietanki
· 1/2 szklanki mieszanki bakaliowej
· 1 łyżka skórki pomarańczowej
· 1 kieliszek rumu
Sposób przygotowania:Ziarna pszenicy opłukać, zalać wrzątkiem i odstawić na noc. Następnego dnia gotować do miękkości, ok. 3 godzin i odcedzić. W rondlu podgrzać miód, dodać bakalie, rum, masę makową i pszenicę. Podgrzewać mieszając. Schłodzić. Podawać ze śmietanką.
plamka97