Przepisy.doc

(106 KB) Pobierz

 

 

 

 

 

 

 

 

Bananowiec 


Składniki
 


biszkopt:

 

 

3 jajka

 

 

3 łyżki cukru

 

 

3 łyżki mąki

 

 


masa:

 

 

1,5 kostki masła

 

 

3 jajka

 

 

1 szklanka cukru pudru

 

 

1 kg bananów

 

 

1 galaretka wiśniowa lub truskawkowa

 

 

1 galaretka bananowa lub cytrynowa

 

 

1 lub 2 galaretki morelowe lub pomarańczowe

 

 


Etapy przygotowania
 

1.

Upiec biszkopt w temperaturze 180 stopni C.

 

 

 

 

2.

Galaretkę bananową i wiśniową rozpuszczamy każdą osobno w 1 szklane wrzącej wody.

 

 

 

 

3.

Masło ucieramy mikserem na pulchną masę, dodajemy cukier i żółtka.

 

 

 

 

4.

Jednego banana zostawiamy do dekoracji, pozostałe należy pokroić i dodać do masy – utrzeć do gładkości.

 

 

 

 

5.

Tężejącą galaretkę bananową wlewamy do masy – dokładnie ubijamy mikserem.

 

 

 

 

6.

Trzy białka ubijamy mikserem na sztywno, dodajemy 3 łyżki cukru, tężejąca galaretkę wiśniową. Dokładnie wymieszać.

 

 

 

 

7.

Masę bananową wykładamy na biszkopt. Gdy masa zastygnie wykładamy masę z białek. Układamy banana pokrojonego w plasterki i zalewamy galaretkę. Najlepiej robić w dużej tortownicy.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tort Truskawkowy

 

Składniki:

·         BISZKOPT

·         1,5 szklanki mąki

·         1,5 szklanki cukru pudru

·         8 jajek

·         1 łyżeczka proszku do pieczenia

·          

·         KREM

·         1/2 litra mleka

·         2 łyżki mąki

·         2 łyżki budyniu śmietankowego

·         2/3 szklanki cukru pudru

·         1 masło extra

·          

·         truskawki

·         3 galaretki truskawkowe

Przepis na biszkopt:

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać ubitą pianę. Następnie po trochu dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, lekko wymieszać. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Przepis na krem:

Z mleka, mąki i budyniu śmietankowego ugotować krem. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i po trochu dodawać do kremu. Krem utrzeć na puszystą masę.

Przekładanie:

Na wystudzony biszkopt wyłożyć krem, ułożyć truskawki i zalać tężejącą galaretką truskawkową.
 
Uwaga! 3 galaretki truskawkowe na 1 litr wody.

 

 

Ciasto czarno-białe

Składniki:
4 łyżki wody,
40 dag masła,
2 czubate szklanki cukru,
3 szklanki mąki,
4 łyżeczki proszku do pieczenia,
6 jajek,
6 łyżki śmietany 18% lub 22%,
2 cytryna,
4 łyżeczki kakao.

 Wodę, masło i cukier wymieszać w rondelku i gotować do momentu rozpuszczenia cukru.

Po przestudzeniu dodać resztę składników: mąkę, proszek do pieczenia, jajka, śmietanę i sok z cytryny.

Wszystko dokładnie wymieszać.

Połowę płynnego ciasta przelać do brytfanki, a do pozostałej części ciasta dodać kakao.

Wymieszać masę z kakao i przelać do brytfanki. Dwa kolory ciasta ułożą się w fantazyjny kształt.

Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Z takiej porcji wychodzą dwie keksówki. Ciasto robi się szybki i jest bardzo smaczne. Z powodzeniem może udawać wielkanocną babkę. Polecam.

 

Sernik czarno-biały
-3 szklanki mąki
-1 palma
-1 szklanka cukru
-3 łyżki kakao
-3 żółtka
-1 łyżeczka proszku do PIECZENIA

Utrzeć palmę z cukrem, dodać żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dodać kakao, wyrobić ciasto, podzielić na 2 części i włożyć na chwilkę do lodówki(nie koniecznie)

MASA;
-4 serki homogenizowane waniliowe
-3 żółtka
-1 1/2 szklanki cukru
-3/4 kostki palmy
-1 budyń śmietankowy
-piana z 6 białek

Utrzeć palmę z cukrem, dodać żółtka, serki i budyń .Ubić pianę z białek i połączyć z masą. Jedną część ciasta rozłożyć na blaszce, wlać na to masę serową i na masę pokruszyć drugą część ciasta. Piec około 50 min. w 190 stopniach.

 

 

 

 

Pychotka na waflu

 

5jajek
1szklanka cukru
2margaryny
3łyżki kakao
4paczki herbatnków
orzechy, wafle, rum lub arak

Białka ubic na sztywną pianę, dodać żółtka i cukier. Postawić nad parą i ubić aż zgęstnieje. wkroić 2 margaryny i trzepać na parze, dodać kakao. Orzechy zgnieść i wymieszać. Jedną połowę ciastek pokruszyć na drobne kawałki, a drugą na większe. Blache wyłozyć waflem, na nie wyłożyć masę i nakryć drugim waflem.

 

 

Pyszny specjał z wafli

 

-          1 PACZKA WAFLI TORTOWYCH
- 0,5 SZKLANKI MLEKA
- KOSTKA MARGARYNY
- 1,5 SZKLANKI CUKRU
- 2 SZKLANKI MLEKA W PROSZKU
- 1 CUKIER WANILIOWY
- KILKA KROPLI OLEJKU RUMOWEGO
- 2 ŁYŻKI KAKAO
DWA RÓWNE WAFLE ODŁOŻYĆ, RESZTĘ POŁAMAĆ NA DROBNE KAWAŁKI. w PODGRZANYM MLEKU ROZPUŚCIĆ CUKIER I MARGARYNĘ. DO PRZESTUDZONEGO MLEKA Z CUKREM I TŁUSZCZEM DODAĆ MLEKO W PROSZKU DOKŁADNIE MIESZAJĄC ABY NIE POWSTAŁY GRUDKI. WSYPAĆ KAKAO, CUKIER WANILIOWY I AROMAT RUMOWY. DO TAKIEJ MASY MOŻNA DODAĆ BAKALIE. WSYPAĆ POKRUSZONE WAFLE I WYMIESZAĆ MASĘ. NA JEDNYM WAFLU ROZŁOŻYĆ RÓWNOMIERNIE MASĘ I PRZYKRYĆ DRUGIM WAFLEM. OBCIĄŻYĆ DESECZKĄ I WSTAWIĆ DO LODÓWKI NA KILKA GODZIN. POTEM KROIĆ NA KWADRATY. SMACZNEGO

 

 

Rolada z wafli

1 galaretka truskawkowa,
Przyrządzić wg przepisu podanego na opakowaniu.
Jak zastygnie pokroić ją w paski.

2 kwadratowe wafle (najlepsze są te o grubej kratce),
3 opakow. herbatników,
1/2 szkl. cukru,
1 szkl. mleka,
2 łyżki kakao,
Herbatniki zmielić.
Mleko zagotować z cukrem i kakaem. Gdy masa zacznie się gotować wsypać pokruszone herbatniki i dokładnie wymieszać. jeszcze ciepłą masą smarować wafle.

1/2 kostki masła,
1/2 szkl. cukru pudru,
5 dag zmielonych orzechów,
5 łyżek mleka,
Mleko zagotować a następnie dodać orzechy. Przestudzić.
Masło utrzeć z cukrem. Nadal ubijając dodać mleko z orzechami.

Na wafel posmarowany masą kakową wyłożyć masę orzechową. Na brzegu wafla ułożyć galaretkę. Następnie zwinąć wafel jak roladkę.
Schłodzić w lodówce.

 

Ptasie mleczko

2 galaretki cytrynowe i 3 łyżki żelatyny (rozpuszczone w 2 szklankach gorącej wody i ostudzone)
3 śnieżki
1 i 1/2 szklanki mleka

Polewa:
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru pudru
1/2 kostki margaryny
2 łyżki kakao
2 łyżki żelatyny

Sposób wykonania:
Składniki polewy zagotować (na wolnym ogniu). Gotować do zupełnego rozpuszczenia się produktów (masa błyszczy, jest bez grudek).3/4 szklanki polewy wylać na blachę wyłożoną pergaminem. Pozostała polewa na wierzch.
3 śnieżki i zimne mleko ubić. Dodać wystudzoną galeretkę, dobrze wymieszać.Wyłożyć na blachę.Wyrównać.Polać resztą polewy.
Można to zrobić z dodatkiem dwóch rożnokolorowych galaretek.Wtedy masę trzeba podzielić na dwie części.
Znika bardzo szybko

 

 

 

 

 

 

Cielaczek

Ciasto:

2 jajka
1 szk. mleka
1 szk.cukru
2 szk.mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżki kakao
3/4 szk.oleju

Wszystkie składniki w podanej powyżej kolejności zmiksować, ciasto (jest raczej rzadkie) wylać na blachę.


Masa serowa:

50-60 dag twarogu (powinien być bardziej mokry niż suchy)
3 jajka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 szk. cukru
Wg uznania można dodać rodzynki

Do zmielonego twarogu (osobiście przepuszczam go dwa razy przez praskę do zmieniaków-jest to szybszy sposób) dodać pozostałe składniki i wymieszać, masa powinna być raczej rzadka, tak żeby się lała z łyżki, w zależności od wilgotności twarogu, jak jest za bardzo suchy dodaje jeszcze jedno jajko lub trochę mleka.
Tak przygotowaną masę łyżką w postaci kleksów wykładać na ciasto.
Całość piec z temp.180 stopni przez około 50 minut.
Po upieczeniu ciasto można zygzakami polać np.gotową czekoladą, wg uznania.
I jeszcze jedna uwaga: w przepisie podaje w cieście i masie serowej po 1 szk.cukru, osobiście zmniejszam jego ilość do 3/4 szk., wydaje mi się wtedy w sam raz słodkie, ale to kwestia gustu.

 

 

Ciasteczka

·         50 dag mąki

·         35 dag masła

·         2 jajka

·         25 dag cukru pudru

·         szczyptę soli

·         lukier

·         polewa

Przepis: Utrzeć masło, jajka i cukier. Dodać przesianą mąkę i sól. Zagnieść ciasto, włożyć do lodówki. Rozwałkować i foremkami wyciąć ciasteczka. Upiec na złoty kolor. Można polać lukrem lub polewą.
 
...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin