spr 1 Własności białek i cukrów.doc

(66 KB) Pobierz
Sprawozdanie

Sprawozdanie

Własności białek i cukrów

 

1.      Wstęp teoretyczny

 

Białka – wielkocząsteczkowe biopolimery, zbudowane z reszt aminokwasów połączonych ze sobą wiązaniami peptydowymi –CONH-. Występują we wszystkich organizmach żywych oraz wirusach. Synteza białek odbywa się w specjalnych organellach komórkowych zwanych rybosomami. Zazwyczaj liczba reszt aminokwasowych pojedynczego łańcucha polipeptydowego jest większa od 100, a cała cząsteczka może być zbudowana z wielu łańcuchów polipeptydowych.

Głównymi pierwiastkami wchodzącymi w skład białek są C, O, H, N, S a także P oraz niekiedy kationy metali Mn2+, Zn2+, Mg2+, Fe2+, Cu2+, Co2+ i inne. Skład ten nie pokrywa się ze składem aminokwasów. Wynika to stąd, że większość białek ma dołączone do reszt aminokwasowych różne inne cząsteczki. Regułą jest przyłączanie cukrów, a ponadto kowalencyjnie lub za pomocą wiązań wodorowych dołączane może być wiele różnych związków organicznych pełniących funkcje koenzymów oraz jony metali.

 

Węglowodany – organiczne związki chemiczne składające się z atomów węgla, wodoru i tlenu. Są to związki zawierające jednocześnie liczne grupy hydroksylowe, karbonylowe oraz czasami mostki pólacetalowe. Ogólnym wzorem sumarycznym węglowodanów jest CnH2nOn lub Cn(H2O)n (znane jednak węglowodany nie spełniające tego wzoru, np. deoksyryboza).

 

Ze względu na liczbę jednostek cukrowych w cząsteczce, węglowodany dzielą się na:

a)      cukry proste (monosacharydy)

b)     dwucukry (disacharydy)

c)      trójcukry (trisacharydy)

d)     penta-, heksa-, hepta- itd. sacharydy: oligosacharydy

e)      wielocukry (polisacharydy)

 

 

2.      Opis doświadczeń

 

2.1.  Rozdział chromatograficzny aminokwasów hydrolizatu włosów ludzkich

 

Materiały: hydrolizat włosów ludzkich, 0,5% roztwory wodne aminokwasów (histydyna, arginina, glicyna, cystyna, lizyna, kwas glutaminowy, tyrozyna, walina, fenyloalanina), płytka do chromatografii TLC pokryta silikażelem, rozpuszczalnik: n-butanol – kwas octowy – woda (w stosunku 12:3:5), 0,1% alkoholowy roztwór ninhydryny, komora chromatograficzna

 

Opis doświadczenia: Na płytce TLC rysujemy linię startu a następnie w odstępach ok. 1cm nanosimy próbki kontrolne i hydrolizat włosa.  Zanurzamy w komorze chromatograficznej i pozostawiamy na ok. 1 godzinę.

 

Obserwacje: Na płytce TLC pojawiły się liczne plamki charakterystyczne dla poszczególnych aminokwasów. Z próbki hydrolizatu włosów ludzkich wyodrębniło się kilka plamek o różnych wysokościach. Porównując wysokość tych plamek z wysokością plamek pochodzących z aminokwasów można wysnuć wnioski dotyczące składu włosów ludzkich.


 

Start – linia, wzdłuż której zostały umieszczone poszczególne próbki.

Meta – linia oddzielająca fazę mokrą od fazy suchej

Współczynnik retencji – iloraz odległość środka plamki od linii startu i odległości startu do mety.

 

W naszym doświadczeniu odległość startu od mety wynosiła 60 mm.

 

Współczynniki retencji poszczególnych aminokwasów (uszeregowane malejąco) wynosiły odpowiednio:

 

aminokwas

współczynnik retencji

fenyloalanina

0.5150

tyrozyna

0.4280

glicyna

0.1600

kwas glutaminowy

0.1330

histydyna

0.1130

arginina

0.1120

lizyna

0.0968

cysteina

0.0951

 

Współczynniki retencji poszczególnych składników hydrolizatu włosów ludzkich (uszeregowane malejąco) wynosiły odpowiednio:

 

aminokwas

współczynnik retencji

A

0.500

B

0.475

C

0.348

D

0.190

E

0.074

 

Wnioski: Porównując współczynniki retencji ustaliliśmy skład włosów ludzkich:

 

aminokwas

nazwa

A

fenyloalanina

B

tyrozyna

C

tyrozyna

D

glicyna

E

cysteina

 

 

2.2.  Odczyn barwny wiązania peptydowego – próba biuretowa

 

Materiały: roztwór NaOH, 0,5% roztwory żelatyny, peptonu i glicyny, woda destylowana, 0,1% roztwór siarczanu(VI) miedzi(II)

 

Opis doświadczenia: Do czterech ponumerowanych probówek wlewamy odpowiednio 2ml żelatyny, peptonu, glicyny oraz wody. Następnie do każdej probówki wprowadzamy 2ml roztworu NaOH, mieszamy i dodajemy 15 kropli 0,1% roztworu siarczanu(VI) miedzi(II). Zapisujemy obserwacje.

 

Obserwacje: Żelatyna i pepton zabarwiły się na kolor jasnofioletowy, natomiast glicyna na jasnoniebieski. Woda również przybrała kolor jasnoniebieski, zatem próba na glicynie daje wynik negatywny.

 

Wnioski: Glicyna nie posiada odpowiednich protein, aby powstały złożone związki kompleksowe, gdzie jon Ca2+ jest kompleksowany przez minimum 2 grupy peptydowe. Próba biuretowa na roztworach białek daje wynik pozytywny.

 

 

 

2.3.  Wykrywanie wolnych grup aminowych za pomocą ninhydryny

 

Materiały: 0,1% roztwór ninhydryny, 0,5% roztwory żelatyny, peptonu i glicyny, woda destylowana, łaźnia wodna

 

Opis doświadczenia: Do czterech ponumerowanych probówek wlewamy odpowiednio 2ml żelatyny, peptonu, glicyny oraz wody. Do każdej probówki dodajemy 0,5 ml roztworu ninhydryny. Zapisujemy obserwacje, a następnie probówki wkładamy do łaźni wodnej o temp. 95°C na 5 minut. Ponownie zapisujemy obserwacje.

 

Obserwacje: Pepton i żelatyna po dodaniu ninhydryny zabarwiły się na kolor żółty, a glicyna na fioletowy. Po podgrzaniu probówek w łaźni wodnej zawartość każdej z nich przybrała kolor głębokiej purpury.

 

Wnioski: Temperatura znacznie przyśpiesza tempo zachodzenia reakcji chemicznych.

 

 

 

2.4.  Rozpuszczalność polisacharydów

 

Materiały: agar, celuloza, skrobia, woda destylowana

 

Opis doświadczenia: Do trzech osobnych probówek prowadzamy odpowiednio agar, celulozę i skrobię, następnie do każdej z nich dodajemy 2ml wody destylowanej. Zapisujemy obserwacje i umieszczamy probówki w łaźni wodnej o temp. 95°C na 5 minut. Ponownie zapisujemy obserwacje.

 

Obserwacje: W zimnej wodzie jedynie agar uległ rozpuszczeniu, skrobia natomiast napęczniała. Po podgrzaniu skrobia rozpuściła się i przybrała galaretowatą postać. Celuloza nie rozpuściła się w ogóle.

 

Wnioski: Agar jest łatwo rozpuszczalny w wodzie, skrobia średnio rozpuszczalna, a celuloza jako cukier złożony nie rozpuszcza się wcale.

 

2.5.  Własności redukcyjne cukrów

 

Materiały: glukoza, laktoza, odczynniki: Fehlinga I (roztwór siarczanu(VI) miedzi(II)) oraz Fehlinga II (roztwór NaOH i winianu sodowo-potasowego), odczynnik Benedicta, woda destylowana, łaźnia wodna

 

Ad.1. Próba Fehlinga

 

Opis doświadczenia: ...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin