Sprawozdanie
Własności białek i cukrów
1. Wstęp teoretyczny
Białka – wielkocząsteczkowe biopolimery, zbudowane z reszt aminokwasów połączonych ze sobą wiązaniami peptydowymi –CONH-. Występują we wszystkich organizmach żywych oraz wirusach. Synteza białek odbywa się w specjalnych organellach komórkowych zwanych rybosomami. Zazwyczaj liczba reszt aminokwasowych pojedynczego łańcucha polipeptydowego jest większa od 100, a cała cząsteczka może być zbudowana z wielu łańcuchów polipeptydowych.
Głównymi pierwiastkami wchodzącymi w skład białek są C, O, H, N, S a także P oraz niekiedy kationy metali Mn2+, Zn2+, Mg2+, Fe2+, Cu2+, Co2+ i inne. Skład ten nie pokrywa się ze składem aminokwasów. Wynika to stąd, że większość białek ma dołączone do reszt aminokwasowych różne inne cząsteczki. Regułą jest przyłączanie cukrów, a ponadto kowalencyjnie lub za pomocą wiązań wodorowych dołączane może być wiele różnych związków organicznych pełniących funkcje koenzymów oraz jony metali.
Węglowodany – organiczne związki chemiczne składające się z atomów węgla, wodoru i tlenu. Są to związki zawierające jednocześnie liczne grupy hydroksylowe, karbonylowe oraz czasami mostki pólacetalowe. Ogólnym wzorem sumarycznym węglowodanów jest CnH2nOn lub Cn(H2O)n (znane są jednak węglowodany nie spełniające tego wzoru, np. deoksyryboza).
Ze względu na liczbę jednostek cukrowych w cząsteczce, węglowodany dzielą się na:
a) cukry proste (monosacharydy)
b) dwucukry (disacharydy)
c) trójcukry (trisacharydy)
d) penta-, heksa-, hepta- itd. sacharydy: oligosacharydy
e) wielocukry (polisacharydy)
2. Opis doświadczeń
2.1. Rozdział chromatograficzny aminokwasów hydrolizatu włosów ludzkich
Materiały: hydrolizat włosów ludzkich, 0,5% roztwory wodne aminokwasów (histydyna, arginina, glicyna, cystyna, lizyna, kwas glutaminowy, tyrozyna, walina, fenyloalanina), płytka do chromatografii TLC pokryta silikażelem, rozpuszczalnik: n-butanol – kwas octowy – woda (w stosunku 12:3:5), 0,1% alkoholowy roztwór ninhydryny, komora chromatograficzna
Opis doświadczenia: Na płytce TLC rysujemy linię startu a następnie w odstępach ok. 1cm nanosimy próbki kontrolne i hydrolizat włosa. Zanurzamy w komorze chromatograficznej i pozostawiamy na ok. 1 godzinę.
Obserwacje: Na płytce TLC pojawiły się liczne plamki charakterystyczne dla poszczególnych aminokwasów. Z próbki hydrolizatu włosów ludzkich wyodrębniło się kilka plamek o różnych wysokościach. Porównując wysokość tych plamek z wysokością plamek pochodzących z aminokwasów można wysnuć wnioski dotyczące składu włosów ludzkich.
Start – linia, wzdłuż której zostały umieszczone poszczególne próbki.
Meta – linia oddzielająca fazę mokrą od fazy suchej
Współczynnik retencji – iloraz odległość środka plamki od linii startu i odległości startu do mety.
W naszym doświadczeniu odległość startu od mety wynosiła 60 mm.
Współczynniki retencji poszczególnych aminokwasów (uszeregowane malejąco) wynosiły odpowiednio:
aminokwas
współczynnik retencji
fenyloalanina
0.5150
tyrozyna
0.4280
glicyna
0.1600
kwas glutaminowy
0.1330
histydyna
0.1130
arginina
0.1120
lizyna
0.0968
cysteina
0.0951
Współczynniki retencji poszczególnych składników hydrolizatu włosów ludzkich (uszeregowane malejąco) wynosiły odpowiednio:
A
0.500
B
0.475
C
0.348
D
0.190
E
0.074
Wnioski: Porównując współczynniki retencji ustaliliśmy skład włosów ludzkich:
nazwa
2.2. Odczyn barwny wiązania peptydowego – próba biuretowa
Materiały: roztwór NaOH, 0,5% roztwory żelatyny, peptonu i glicyny, woda destylowana, 0,1% roztwór siarczanu(VI) miedzi(II)
Opis doświadczenia: Do czterech ponumerowanych probówek wlewamy odpowiednio 2ml żelatyny, peptonu, glicyny oraz wody. Następnie do każdej probówki wprowadzamy 2ml roztworu NaOH, mieszamy i dodajemy 15 kropli 0,1% roztworu siarczanu(VI) miedzi(II). Zapisujemy obserwacje.
Obserwacje: Żelatyna i pepton zabarwiły się na kolor jasnofioletowy, natomiast glicyna na jasnoniebieski. Woda również przybrała kolor jasnoniebieski, zatem próba na glicynie daje wynik negatywny.
Wnioski: Glicyna nie posiada odpowiednich protein, aby powstały złożone związki kompleksowe, gdzie jon Ca2+ jest kompleksowany przez minimum 2 grupy peptydowe. Próba biuretowa na roztworach białek daje wynik pozytywny.
2.3. Wykrywanie wolnych grup aminowych za pomocą ninhydryny
Materiały: 0,1% roztwór ninhydryny, 0,5% roztwory żelatyny, peptonu i glicyny, woda destylowana, łaźnia wodna
Opis doświadczenia: Do czterech ponumerowanych probówek wlewamy odpowiednio 2ml żelatyny, peptonu, glicyny oraz wody. Do każdej probówki dodajemy 0,5 ml roztworu ninhydryny. Zapisujemy obserwacje, a następnie probówki wkładamy do łaźni wodnej o temp. 95°C na 5 minut. Ponownie zapisujemy obserwacje.
Obserwacje: Pepton i żelatyna po dodaniu ninhydryny zabarwiły się na kolor żółty, a glicyna na fioletowy. Po podgrzaniu probówek w łaźni wodnej zawartość każdej z nich przybrała kolor głębokiej purpury.
Wnioski: Temperatura znacznie przyśpiesza tempo zachodzenia reakcji chemicznych.
2.4. Rozpuszczalność polisacharydów
Materiały: agar, celuloza, skrobia, woda destylowana
Opis doświadczenia: Do trzech osobnych probówek prowadzamy odpowiednio agar, celulozę i skrobię, następnie do każdej z nich dodajemy 2ml wody destylowanej. Zapisujemy obserwacje i umieszczamy probówki w łaźni wodnej o temp. 95°C na 5 minut. Ponownie zapisujemy obserwacje.
Obserwacje: W zimnej wodzie jedynie agar uległ rozpuszczeniu, skrobia natomiast napęczniała. Po podgrzaniu skrobia rozpuściła się i przybrała galaretowatą postać. Celuloza nie rozpuściła się w ogóle.
Wnioski: Agar jest łatwo rozpuszczalny w wodzie, skrobia średnio rozpuszczalna, a celuloza jako cukier złożony nie rozpuszcza się wcale.
2.5. Własności redukcyjne cukrów
Materiały: glukoza, laktoza, odczynniki: Fehlinga I (roztwór siarczanu(VI) miedzi(II)) oraz Fehlinga II (roztwór NaOH i winianu sodowo-potasowego), odczynnik Benedicta, woda destylowana, łaźnia wodna
Ad.1. Próba Fehlinga
Opis doświadczenia: ...
biotech_pwr