Zakrzewska Sylwia, Mężyńska Anna - Substancje dodatkowe w żywności.pdf

(1619 KB) Pobierz
SUBSTANCJE
DODATKOWE W
ŻYWNOŚCI
Sylwia Zakrzewska
Anna Mężyńska
Zdrowie Publiczne mgr II rok
gr. 6
1069493386.005.png 1069493386.006.png
CZYM SĄ „SUBSTANCJE DODATKOWE W
ŻYWNOŚCI”?
nie są produktami spożywczymi,
nie są także typowymi składnikami żywności,
ale ich użycie w procesie technologicznym
powoduje zamierzone zmiany w smaku,
wyglądzie, trwałości lub innych właściwościach
danego produktu
1069493386.007.png 1069493386.008.png
Substancje te, mimo iż dozwolone są w
ustalonych ustawowo ilościach, budzą wiele
kontrowersji i coraz częściej odnotowuje się
ich niekorzystne, a nawet szkodliwe działanie
na organizm człowieka.
Oznaczane są symbolem „E” i numerem, ale
czasami na etykiecie podany jest nie symbol,
a nazwa chemiczna lub zwyczajowa danej
substancji.
1069493386.001.png
Wykaz dozwolonych w Polsce substancji
dodatkowych, ich nazwy chemiczne,
zastosowanie oraz ich maksymalne
dopuszczalne dawki zawarte są w
Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z 18
września 2008r w sprawie „dozwolonych
substancji dodatkowych”.
Polskie prawo nie zezwala na dodawanie
jakichkolwiek substancji dodatkowych do
produktów nieprzetworzonych, czyli: mleka,
mięsa, warzyw i owoców, miodu pszczelego.
1069493386.002.png
ZADANIA SUBSTANCJI DODATKOWYCH W
ŻYWNOŚCI:
Przedłużanie trwałości produktu
Zapobieganie niekorzystnym zmianom wywoływanym
przez drobnoustroje
Zapobieganie utlenianiu witamin
Zapobieganie niekorzystnym zmianom
organoleptycznym – smak, zapach, barwa,
konsystencja
Zamienniki składników droższych lub trudno
dostępnych
Podniesienie atrakcyjności konsumenckiej
Utrzymanie stałej , powtarzalnej jakości produktów
Ułatwianie produkcji
1069493386.003.png 1069493386.004.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin