Prawo żywnościowe – W-d 3.docx

(18 KB) Pobierz

Prawo żywnościowe W-d 3

 

http://europa.eu/index_pl/htm

http://sejm.gov.pl

http://pfpz.pl

 

Rozporządzenie (WE) nr 178/2002

Parlamentu europejskiego i rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady wymagania prawa żywnościowego powołujące Europejski Urząd ds. bezpieczeństwa żywności oraz ustanawiające procedury w sprawach bezpieczeństwa żywności

 

Mienione rozporządzeniami:

·         1642/2003

·         575/2006

 

żywność” – środek spożywczy

·         Jakiekolwiek substancje lub produkty przetworzone

·         Częściowo przetworzone lub nieprzetworzone

 

Środek spożywczy obejmuje :

·         napoje, gumę do żucia i wszelkie substancje, łącznie z wodą, świadomie dodane do żywności podczas jej wytwarzania, przygotowania lub obróbki

·         Definicja ta obejmuje

·         Wódę zgodna z normami określonymi zgodnie z art. 6 dyrektywy 98/83/WE i bez uszczerbku dla wymogów dyrektywy 80/778

 

Środek spożywczy nie obejmuje:

·         Pasz

·         Zwierząt żywych, chyba ze maja one być wprowadzone na rynek do spożycia przez ludzi

·         Roślin przed dokonaniem zbioru

·         Produktów leczniczych w rozumieniu dyrektyw Rady 65/65/EWG i 92/71/EWG

·         Kosmetyków w rozumieniu dyrektyw…

·         Tytoniu i wyrobów tytoniowych

·         Narkotyków lub substancji psychotropowych w rozumieniu Jedynej konwencji o środkach odurzających z 1961 r. oraz konwencji o substancjach z 1971 r.

·         Pozostałości i kontaminantów

 

Rozporządzenie:

·         Określa cele i zasady prawa żywnościowego

·         Europejski urząd ds. bezpieczeństwa żywności

·         Procedury w sprawie bezpieczeństwa żywności

·         System RASFF

Cele ogólne

Prawo żywnościowe ma zadanie

·         Realizacje takich celów jak

o        Wysoki poziom ochrony zdrowia i życia ludzi

o        Ochrona interesów konsumentów, z uwzględnieniem uczciwych praktyk handlu żywnością

o        Ochrona zdrowia i warunków Zbica zwierząt zdrowia roślin i środowiska naturalnego

·         Zapewnienie swobodnego przepływu żywności i pasz we wspólnocie, wyprodukowanych lub wprowadzonych do obrotu

 

Zasada ostrożności:

W szczególnych okolicznościach:

·         Niebezpieczeństwo zaistnienia skutków szkodliwych dla zdrowa

·         Brak pewności naukowej

·         W oczekiwaniu na dalsze informacje naukowe

·         Mogą zostać przyjęte tymczasowe środki zarządzania ryzykiem

 

Ochrona interesów konsumentów:

·         Prawo żywnościowe

o        Ma na celu ochronę interesów konsumentów

o        Powinno Stanowic podstawę dokonywania przez konsumentów świadomego

o        wyboru związanego ze spożywania przez nich żywnością

  1. Ochrona interesów konsumentów

1.1.   Ma na celu zapobieganie:

1.1.1. Oszukańczym lub podstępnym praktykom

1.1.2. Fałszowaniu żywności

1.1.3. Wszelkim innym praktykom mogącym wprowadzić konsumenta w błąd

  1. Zasady przejrzystości

2.1.   Publiczne konsultacje

2.2.   Informacje publiczne

  1. Ogólne wymagania prawa żywnościowego

3.1.   Wymagania w zakresie bezpieczeństwa żywności

3.2.   Wymagania w zakresie bezpieczeństwa pasz

3.3.   Prezentacja

3.3.1. Bez uszczerbku dla bardziej szegułowych przepisów prawa żywnościowego

3.3.1.1.             Etykietowania

3.3.1.2.             Reklama

3.3.1.3.             Prezentacja żywności i paszy

3.3.2. Z uwzględnieniem ich kształtu, wygładu lub opakowania używanych opakowań, sposób ułożenia i miejsca wystawienia oraz informacji udostępnionych na ich temat w jakikolwiek sposób

3.3.3. Nie może wprowadzać konsumentów w błąd

3.4.   Obowiązki

3.5.   Monitorowanie (identyfikowalność)

3.6.   Odpowiedzialność w zakresie żywności: operatorzy przedsiębiorstw żywnościowych

3.7.   Odpowiedzialność w zakresie pasz: operatorzy przedsiębiorstw paszowych

  1. Identyfikowalność  - możliwość podążania śladem

4.1.   Możliwość śledzenia przemieszczania się żywności, paszy, zwierząt hodowlanych lub substancji przeznaczonej do dodania, lub która może być dodana do żywności lub paszy na wszystkich etapach produkcji, przetwarzania i dystrybucji.

  1. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa żywności (EFSA)

5.1.   Urząd powinien zapewniać:

5.1.1. Doradztwo

5.1.2. Wsparcie naukowo – techniczne w zakresie prawodawstwa i polityki wspólnoty

5.1.3. We wszystkich dziedzinach które wywierają bezpośredni lub pośredni wpływ na bezpieczeństwo żywności i pasz

5.1.4. Ochrony życia ludzkiego

5.1.5. Zdrowia zwierząt i odpowiednich warunków ich hodowli

5.1.6. Zdrowia roślin i ochrony ich hodowli

5.2.   Misja urzędu

5.2.1. Zbiera i analizuje dane, które umożliwiają przygotowanie charakterystyki i monitorowanie zagrożeń, które wywierają bezpośredni wpływ na bezpieczeństwo żywności i pasz.

5.2.2. Ma zapewnić

5.2.2.1.             Doradztwo naukowe i wsparcie naukowo  - techniczne w zakresie żywienia ludności w poważaniu z prawodawstwem wspólnoty

5.2.2.2.             Na zadanie komisji europejskiej pomoc w zakresie komunikowania się odnośnie zgadnie odżywiania w ramach wspólnego programu ochrony zdrowia

5.2.2.3.             Opinie naukowe dotyczące innych zagrożeń związanych ze zdrowiem i odpowiednimi warunkami hodowli zwierząt oraz zdrowia roślin

5.2.2.4.             Opinie naukowe o produktach innych niż żywność i pasze, mających związek z GMO

5.2.2.5.             Dostarcza opinii naukowych, które stanowią podstawę naukowa dla przygotowani i wdrażania przedsięwzięc wspólnoty w dziedzinach obojętnych sfera działalności urzedu

5.3.   Żelazne zasady

5.3.1. Niezaisłosc

5.3.2. Przejrzystość

5.3.3. Poufność

5.3.4. Informowanie

  1. Panele naukowe ds.:

6.1.   Dodatków do żywności, aromatów, substancji pmagajacych w przetwarzaniu u materiałow w kontakcie z żywnością

6.2.   Dodatkow i produktów lub substancji wykorzystywanych w paszach

6.3.   Produktów ochrony roślin i ich pozostałości

6.4.   GMO

6.5.   Produktów dietetycznych, żywienia i alergii

6.6.   Zagrożeń biologicznych

6.7.   Śródków trujących w łańcuchu żywnościowym

6.8.   Zdrowia i warunków hodowli zwierząt

6.9.   Zdrowia roślin

Urzad poszukuje, zbieraa, zestawia, analizuje i sumuje odpowiednie dane naukowe i techniczne w dziedzinach objetych misją. W szegolnosci powinny yc zbierane dane dotyczące

Konsumpcji żywności i podatności osob na zagrozenia związane ze spozywaniem żywności

Zasiegu i rozpowszechniania zagrożeń biologicznych

Skazenia zwyinsci

pozostałosci

 

 

Praca domowa: komentarz publikacji, działalności EFSA

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin