Racuchy.odt

(20 KB) Pobierz

Drożdżowe racuchy

 

 

Składniki


2 szkl. mąki - gdyby wydawało się ciasto ciut rzadkie można dosypać dalej mąki - sama tak próbowałam - do momentu uzyskania ciasta takiego jak do panierowania
1 i 1/4 szkl mleka
3 jajka
2,5 łyżki margaryny
1/3 szkl. cukru
2 dag drożdży
"50" wódki - aby racuchy nie chłonęły tłuszczu
cukier puder do posypania
tłuszcz do smażenia


 

Z drożdży, łyżeczki cukru, podgrzanego mleka i 2 łyżek mąki przygotować rozczyn.
Jajka ubić z cukrem. Dodać mąkę, roztopiony tłuszcz, podrośnięty rozczyn,alkohol. Wyrobić mikserem. Zostawić na 20-30 minut do wyrośnięcia.
Smażyć na dość głębokim tłuszczu na patelni na rumiano, wtedy racuchy wychodzą pulchne. Po usmażeniu posypać cukrem pudrem.

Można je zrobić z jabłkami. Wtedy po wyrobieniu ciasta należy dodać 2 potarte lub pokrojone w kostkę jabłka i wymieszać.
Inna wersja to cytrynowe - do rozczyny należy dodać otartą skórkę z cytryny i wyciśnięty sok z jednej cytryny.

 

 

 

 

Racuchy jabłkowe z nutką wanilii i cynamonu

 

Składniki


3 jabłka
3 szklanki mąki
2 szklanki ciepłego mleka
3 jaja
3 łyżki cukru
7 g suszonych drożdży (lub 3 dag świeżych)
cynamon (łyżeczka), ekstrakt waniliowy (łyżeczka),  zamiennie 3 łyżeczki cukru waniliowego


 

Do ciepłego mleka dodajemy cukier,  drożdże, cynamon, ekstrakt waniliowy, rozmącone jaja i mieszamy. Przesiewamy do mleka mąkę i łączymy z masą aż uzyskamy konsystencję gęstej kwaśnej śmietany.

 

Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15 minut.W tym czasie ścieramy dwa jabłka, a jedno kroimy w drobną kostkę. Jabłka dodajemy do ciasta, mieszamy i odstawiamy na 10 minut, żeby ciasto odpoczęło.
Racuszki smażymy w głębokim oleju na rumiany kolor.

 

Każdy racuszek dokładnie osączamy na ręczniku i podajemy z gęstą śmietaną posypane cukrem pudrem.

Racuchy drożdżowe

 

Składniki na dwa talerze racuchów:

       1/2 kg mąki pszennej

       50 g świeżych drożdży (pół tradycyjnego opakowania) lub 25 g suchych

       szczypta soli

       1 - 2 łyżki cukru

       1,5 szklanki letniego mleka

       1 jajko

Mąkę przesiać do naczynia, dodać szczyptę soli, wymieszać, pośrodku zrobić wgłębienie. Do wgłębienia pokruszyć świeże drożdże*, zasypać je cukrem, zalać 1/2 szklanki letniego mleka. Odstawić na 10 - 15 minut. Po tym czasie (gdy rozczyn już jest gotowy), dodać resztę mleka, jajko i wymieszać. Ciasto nie powinno być zbyt rzadkie (ale też nie może być za gęste) - dodać wtedy łyżkę mąki (lub analogicznie - dolać mleka). Ale tak naprawdę jest mało kapryśne i jeszcze się nie zdarzyło, by się nie udało :-). Odstawić na 1 - 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (do podwojenia objętości).

Przygotować kubek z gorącą wodą. Ciasto nabierać łyżką, za każdym razem maczaną uprzednio w wodzie (by się nie kleiło). Smażyć na rozgrzanym oleju (ale nie może być rozgrzany zbyt mocno - bo lubią się szybko przypalać, a wtedy nie zdążą 'dojść' w środku), z obu stron na złoty kolor.

Podawać z konfiturami, lodami, roztopioną czekoladą.. jak lubicie :-). Jeśli coś zostanie na drugi dzień (jeśli ..), na kilkanaście sekund można włożyć do mikrofali - idealnie to je odświeża, są znów ciepłe, pachnące i miękkie (tak zresztą odświeżam też pączki).

Smacznego :-)

                     drożdże suche wystarczy wymieszać z mąką, nie trzeba robić rozczynu

                      

 

 

 

Cynamonowe racuchy z jabłkami

Puszyste racuchy z cynamonem i jabłkami

       0,5l mleka

       2 szklanki mąki

       szczypta soli

       1 jajko

       0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

       0,5 łyżeczki cynamonu

       jabłka

       olej

       cukier puder

Składniki na ciasto mieszamy w misce na gładką masę - trzepaczką. Jabłka obrałam pokroiłam w plastry i wycięłam ogryzki. Każdy plaster zanurzałam w cieście, lekko strząsałam i smażyłam na dosyć głębokim oleju. Po wierzchu posypane cukrem pudrem.

 

 

Racuszki z jabłkami

Racuszki z jabłkami

       małe opakowanie gęstego jogurtu typu greckiego

       jajko

       jabłko

       mąka – tyle aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany

       ew. brzoskwinia

       olej do smażenia

 

Zmiksuj jajko z jogurtem. Dodaj mąkę i znów zmiksuj. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jabłko i brzoskwinię obierz i pokrój na cienkie kawałki. Wymieszaj wszystko. Racuszki smaż z obu stron na rozgrzanym, niezbyt głębokim oleju.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin