Drożdżowe racuchy
Składniki
2 szkl. mąki - gdyby wydawało się ciasto ciut rzadkie można dosypać dalej mąki - sama tak próbowałam - do momentu uzyskania ciasta takiego jak do panierowania1 i 1/4 szkl mleka3 jajka2,5 łyżki margaryny1/3 szkl. cukru2 dag drożdży"50" wódki - aby racuchy nie chłonęły tłuszczu cukier puder do posypaniatłuszcz do smażenia
Z drożdży, łyżeczki cukru, podgrzanego mleka i 2 łyżek mąki przygotować rozczyn.Jajka ubić z cukrem. Dodać mąkę, roztopiony tłuszcz, podrośnięty rozczyn,alkohol. Wyrobić mikserem. Zostawić na 20-30 minut do wyrośnięcia.Smażyć na dość głębokim tłuszczu na patelni na rumiano, wtedy racuchy wychodzą pulchne. Po usmażeniu posypać cukrem pudrem.Można je zrobić z jabłkami. Wtedy po wyrobieniu ciasta należy dodać 2 potarte lub pokrojone w kostkę jabłka i wymieszać.Inna wersja to cytrynowe - do rozczyny należy dodać otartą skórkę z cytryny i wyciśnięty sok z jednej cytryny.
Racuchy jabłkowe z nutką wanilii i cynamonu
3 jabłka3 szklanki mąki2 szklanki ciepłego mleka3 jaja3 łyżki cukru7 g suszonych drożdży (lub 3 dag świeżych)cynamon (łyżeczka), ekstrakt waniliowy (łyżeczka), zamiennie 3 łyżeczki cukru waniliowego
Do ciepłego mleka dodajemy cukier, drożdże, cynamon, ekstrakt waniliowy, rozmącone jaja i mieszamy. Przesiewamy do mleka mąkę i łączymy z masą aż uzyskamy konsystencję gęstej kwaśnej śmietany.
Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15 minut.W tym czasie ścieramy dwa jabłka, a jedno kroimy w drobną kostkę. Jabłka dodajemy do ciasta, mieszamy i odstawiamy na 10 minut, żeby ciasto odpoczęło.Racuszki smażymy w głębokim oleju na rumiany kolor.
Każdy racuszek dokładnie osączamy na ręczniku i podajemy z gęstą śmietaną posypane cukrem pudrem.
Racuchy drożdżowe
Składniki na dwa talerze racuchów:
• 1/2 kg mąki pszennej
• 50 g świeżych drożdży (pół tradycyjnego opakowania) lub 25 g suchych
• szczypta soli
• 1 - 2 łyżki cukru
• 1,5 szklanki letniego mleka
• 1 jajko
Mąkę przesiać do naczynia, dodać szczyptę soli, wymieszać, pośrodku zrobić wgłębienie. Do wgłębienia pokruszyć świeże drożdże*, zasypać je cukrem, zalać 1/2 szklanki letniego mleka. Odstawić na 10 - 15 minut. Po tym czasie (gdy rozczyn już jest gotowy), dodać resztę mleka, jajko i wymieszać. Ciasto nie powinno być zbyt rzadkie (ale też nie może być za gęste) - dodać wtedy łyżkę mąki (lub analogicznie - dolać mleka). Ale tak naprawdę jest mało kapryśne i jeszcze się nie zdarzyło, by się nie udało :-). Odstawić na 1 - 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (do podwojenia objętości).
Przygotować kubek z gorącą wodą. Ciasto nabierać łyżką, za każdym razem maczaną uprzednio w wodzie (by się nie kleiło). Smażyć na rozgrzanym oleju (ale nie może być rozgrzany zbyt mocno - bo lubią się szybko przypalać, a wtedy nie zdążą 'dojść' w środku), z obu stron na złoty kolor.
Podawać z konfiturami, lodami, roztopioną czekoladą.. jak lubicie :-). Jeśli coś zostanie na drugi dzień (jeśli ..), na kilkanaście sekund można włożyć do mikrofali - idealnie to je odświeża, są znów ciepłe, pachnące i miękkie (tak zresztą odświeżam też pączki).
Smacznego :-)
• drożdże suche wystarczy wymieszać z mąką, nie trzeba robić rozczynu
•
Puszyste racuchy z cynamonem i jabłkami
• 0,5l mleka
• 2 szklanki mąki
• 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• 0,5 łyżeczki cynamonu
• jabłka
• olej
• cukier puder
Składniki na ciasto mieszamy w misce na gładką masę - trzepaczką. Jabłka obrałam pokroiłam w plastry i wycięłam ogryzki. Każdy plaster zanurzałam w cieście, lekko strząsałam i smażyłam na dosyć głębokim oleju. Po wierzchu posypane cukrem pudrem.
• małe opakowanie gęstego jogurtu typu greckiego
• jajko
• jabłko
• mąka – tyle aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany
• ew. brzoskwinia
• olej do smażenia
Zmiksuj jajko z jogurtem. Dodaj mąkę i znów zmiksuj. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jabłko i brzoskwinię obierz i pokrój na cienkie kawałki. Wymieszaj wszystko. Racuszki smaż z obu stron na rozgrzanym, niezbyt głębokim oleju.
Jutrzenka___