Ogórki konserwowe
Składniki:
2 kg ogórków
liście laurowe, ziele angielskie
gorczyca, kawałek chrzanu
2-3 łyżki soli
2-3 łyżki cukru
2 szklanki octu
6 szklanek wody
Sposób wykonania:
Przepis na smaczne ogórki konserwowe. Ogórki myjemy, ciasno układamy w słoikach, na przemian z przyprawami. Wodę gotujemy z octem, solą i cukrem. Zalewę wlewamy do słoików z ogórkami (pozostawiając 3 cm wolnej przestrzeni od góry). Pasteryzujemy 25 minut. Ogórki konserwowe będą wspaniałym dodatkiem na zimowe obiady u?miech
ogórki (najlepiej użyć niedużych i prostych)
marchew
chrzan
koper
ziele angielskie
czosnek
gorczyca
Zalewa:
5 szklanek wody
1 szklanka octu
1 łyżka soli
3 łyżki cukru
Wykonanie:
1. Słoiki umyć i osuszyć w gorącym piekarniku.
2. Na dno słoików wrzucić kilka ziaren gorczycy, 2 ziarenka ziela angielskiego, kwiat kopru, kawałek chrzanu, ząbek czosnku i kilka plasterków marchewki.
3. Ogórki umyć, oczyścić z kłujących kolców i ułożyć w słoikach.
4. Z podanych składników ugotować zalewę. Gorącą zalewą zalać ogórki w słoikach.
5. Zakręcone słoiki pasteryzować 5 minut od zagotowania wody.
SKŁADNIKI:
świeże, zgrabne,małe ogórki
cebulka
marchewka
Zalewa (na 4 słoiki)
1 szklanka octu 10%
1,5 łyżki soli
1,5 łyżki cukru
PRZYGOTOWANIE:
Ogórki poukładać ciasno w słoiku przekładając j małą lub pokrojoną większą cebulką, pokrojoną w słupki marchewką, chrzanem i koprem. Do każdego słoika włożyć parę ziaren ziela angielskiego, 4 listki laurowe i pół łyżeczki ziaren gorczycy. Przygotować zalewę - proporcja podanej zalewy wystarcza na ok. 4 litrowe słoiki. Zalewę zagotować i zalać nią ogórki w słoiku. Zamknąć słoik i zagotować. Od momentu zagotowania trzymać w stanie wrzenia na małym płomieniu przez 5 minut.
Ogórki konserwowe z papryką wg Kamili
ogórki-2 kg (małe )
papryka czerwona wg uznania
PRZYPRAWY:
liść laurowy-1-2szt (na słoik )
ziele angielskie -3-4szt.( na słoik )
gorczyca-15 szt. (na słoik )
ZALEWA:
1 szkl.octu 10%
5 szkl.wody
2 łyżki soli (płaskie )
7-8 łyżek cukru (płaskie )
ogóreczki układamy w słoikach z papryką i przyprawami. zalewę gotujemy i zalewamy słoiki. pasteryzujemy 4-6 minut,
ogórki konserwowe z papryką
ogórki,
papryka,
1 szkl ocet,
7 szklanka woda,
6 łyżek cukier,
1 i 1/2 łyżka Sól,
przyprawy
Ogórki pokroić wzdłuż w cienkie plastry. paprykę pokroić w słupki. Układać w słoiku naprzemiennie ogórki i paprykę. Dodać przyprawy - koper, chrzan, czosnek, gorczyce. Wodę zmieszać z octem i cukrem z solą. Zalać słoiki. Gotować słoiki w garnku z wodą około 5 minut, a następnie ostawić do ostygnięcia.
Marynowane ogórki z papryką i cebulą.
Ogórki marynowane
* 2,5 kg małych ogórków
* 4 duże czerwone papryki
* 500 g cebuli
* 2 marchewki
* gorczyca
* ziele angielskie
* liść laurowy
* pieprz ziarnisty
Zalewa
* 1,8 litra wody
* 400ml octu 10%
* 150g cukru
* 4 łyżki soli
Składniki zalewy zagotować tylko do rozpuszczenia cukru i soli.
Warzywa pokroić (ogórki na 8 części, paprykę w kostkę, cebulę z piórka), układać w słoikach na przemian z przyprawami.
Zalać gorącą zalewą, pasteryzować 20 minut.
Jutrzenka___