ogórki konserwowe.rtf

(4 KB) Pobierz

Ogórki konserwowe

Składniki:

2 kg ogórków

liście laurowe, ziele angielskie

gorczyca, kawałek chrzanu

2-3 łyżki soli

2-3 łyżki cukru

2 szklanki octu

6 szklanek wody

Sposób wykonania:

Przepis na smaczne ogórki konserwowe. Ogórki myjemy, ciasno układamy w słoikach, na przemian z przyprawami. Wodę gotujemy z octem, solą i cukrem. Zalewę wlewamy do słoików z ogórkami (pozostawiając 3 cm wolnej przestrzeni od góry). Pasteryzujemy 25 minut. Ogórki konserwowe będą wspaniałym dodatkiem na zimowe obiady u?miech

 

 

Ogórki konserwowe

Składniki:

 

    ogórki (najlepiej użyć niedużych i prostych)

    marchew

    chrzan

    koper

    ziele angielskie

    czosnek

    gorczyca

 

Zalewa:

 

    5 szklanek wody

    1 szklanka octu

    1 łyżka soli

    3 łyżki cukru

 

 

Wykonanie:

 

1. Słoiki umyć i osuszyć w gorącym piekarniku.

2. Na dno słoików wrzucić kilka ziaren gorczycy, 2 ziarenka ziela angielskiego, kwiat kopru, kawałek chrzanu, ząbek czosnku i kilka plasterków marchewki.

3. Ogórki umyć, oczyścić z kłujących kolców i ułożyć w słoikach.

4. Z podanych składników ugotować zalewę. Gorącą zalewą zalać ogórki w słoikach.

5. Zakręcone słoiki pasteryzować 5 minut od zagotowania wody.

 

 

Ogórki konserwowe

SKŁADNIKI:

 

    świeże, zgrabne,małe ogórki

    cebulka

    marchewka

    chrzan

    koper

    ziele angielskie

    Zalewa (na 4 słoiki)

    1 szklanka octu 10%

    5 szklanek wody

    1,5 łyżki soli

    1,5 łyżki cukru

PRZYGOTOWANIE:

 

Ogórki poukładać ciasno w słoiku przekładając j małą lub pokrojoną większą cebulką, pokrojoną w słupki marchewką, chrzanem i koprem. Do każdego słoika włożyć parę ziaren ziela angielskiego, 4 listki laurowe i pół łyżeczki ziaren gorczycy. Przygotować zalewę - proporcja podanej zalewy wystarcza na ok. 4 litrowe słoiki. Zalewę zagotować i zalać nią ogórki w słoiku. Zamknąć słoik i zagotować. Od momentu zagotowania trzymać w stanie wrzenia na małym płomieniu przez 5 minut.

 

 

Ogórki konserwowe z papryką wg Kamili

SKŁADNIKI:

 

    ogórki-2 kg (małe )

    papryka czerwona wg uznania

    PRZYPRAWY:

    koper

    liść laurowy-1-2szt (na słoik )

    ziele angielskie -3-4szt.( na słoik )

    gorczyca-15 szt. (na słoik )

    ZALEWA:

    1 szkl.octu 10%

    5 szkl.wody

    2 łyżki soli (płaskie )

    7-8 łyżek cukru (płaskie )

PRZYGOTOWANIE:

 

ogóreczki układamy w słoikach z papryką i przyprawami. zalewę gotujemy i zalewamy słoiki. pasteryzujemy 4-6 minut,

 

 

 

 

ogórki konserwowe z papryką

 

Składniki:

 

    ogórki,

    papryka,

    1 szkl ocet,

    7 szklanka woda,

    6 łyżek cukier,

    1 i 1/2 łyżka Sól,

    przyprawy

Ogórki pokroić wzdłuż w cienkie plastry. paprykę pokroić w słupki. Układać w słoiku naprzemiennie ogórki i paprykę. Dodać przyprawy - koper, chrzan, czosnek, gorczyce. Wodę zmieszać z octem i cukrem z solą. Zalać słoiki. Gotować słoiki w garnku z wodą około 5 minut, a następnie ostawić do ostygnięcia.

 

 

Marynowane ogórki z papryką i cebulą.

Ogórki marynowane

* 2,5 kg małych ogórków

* 4 duże czerwone papryki

* 500 g cebuli

* 2 marchewki

* gorczyca

* ziele angielskie

* liść laurowy

* pieprz ziarnisty

 

Zalewa

* 1,8 litra wody

* 400ml octu 10%

* 150g cukru

* 4 łyżki soli

 

Składniki zalewy zagotować tylko do rozpuszczenia cukru i soli.

 

Warzywa pokroić (ogórki na 8 części, paprykę w kostkę, cebulę z piórka), układać w słoikach na przemian z przyprawami.

Zalać gorącą zalewą, pasteryzować 20 minut.

 

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin