ś“Dieta warzywno – owocowa”
(z ośrodka “Wald-Tour” w Gołubiu”
Informacje ogólne
Dieta warzywno – owocowa: jest przekładem czasowej (2-6 tygodniowej) kuracji oczyszczającej organizm z wszelkich toksyn i złogów (tłuszczu, cholesterolu, zwyrodniałych tkanek itp.). Organizm uwolniony od zbędnych balastów, spontanicznie przywraca równowagę (homeostazę) doprowadzając do zdrowia.
Szczególnym wskazaniem do kuracji warzywno-owocowej jest: nadwaga, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca na lekach doustnych, wysoki cholesterol, miażdżyca tętnic mózgowych czy kończyn dolnych, zakrzepica, kamica nerkowa, skaza moczanowa, alergie skórne, astma, nawracające infekcje, reumatoidalne zapalenie stawów, przewlekłe zapalenie wątroby, choroby zwyrodnieniowe stawów, łuszczyca, paradontoza, nieżyt jelit, wrzód żołądka, stłuszczenie wątroby, zaparcia, zespół jelita nadwrażliwego, zgaga itp.
Osobom, które chcą samodzielnie w warunkach domowych stosować ww. dietę, polecamy zapoznać się z książką dr Ewy Dąbrowskiej „Ciało i ducha ratować żywieniem".Osoby przyjmujące leki powinny skonsultować się ze swoim lekarzem prowadzącym w sprawie redukcji, czy odstawienia dotychczasowych leków. Osobom, które chcą zastosować dietę warzywno-owocową po raz pierwszy, zalecamy wykorzystanie doświadczeń naszego ośrodka i fachowego nadzoru lekarza.
Uwaga! Przeciwwskazaniem do stosowania diety warzywno-owocowej są:cukrzyca na insulinie (I typ), czynna gruźlica, nadczynność tarczycy, niedoczynność nadnerczy, ostra porfiria, depresja, zaawansowana niewydolność serca, nerek, wątroby, choroby wyniszczające (nowotwory), ciąża, okres karmienia piersią, dzieci przed okresem dojrzewania, osoby z przeszczepionymi narządami przyjmujące cyklosporynę.
Ogólne zasady przygotowania posiłków do diety warzywno - owocowej
• Kupować warzywa i owoce sezonowe - możliwie ekologiczne.
• Warzywa dobrze umyć, przygotować krótko przed spożyciem.
• Do surówek nie dodajemy cukru ani oleju, majonezu czy śmietany.
• Surówki, zupy i gotowane warzywa przyprawiamy świeżą pietruszka, koperkiem lub szczypiorkiem i ziołami (używamy mało soli!). Możemy dodawać chrzan i czosnek.
• Duszenie lub gotowanie warzyw - krótko (nie rozgotowywać).
• Surówka może składać się z jednego lub kilku składników - z uwzględnieniem części roślin nadziemnych i podziemnych.
• Warzywa surowe należy dobrze żuć (zapobiega to wzdęciom).
• Kolejność spożywania potraw: barszcz, soki, woda → surowe owoce lub warzywa →duszone, gotowane owoce lub warzywa.
• Sok z marchwi: obciąć końcówki, umyć i wyszorować marchew (nie obierać!), wyciskać w sokowirówce, pić ok. 1 szklankę/dzień.
• Pijemy ok. 2 l płynów dziennie: herbaty ziołowe i owocowe, wodę mineralną, soki rozcieńczone wodą (ok. 1:4). Unikamy czarnej herbaty i kawy naturalnej. Osoby z nadwagą czy cukrzycą powinny ograniczyć ilość spożywanej marchwi (soku!) i buraków.
• Pijemy pomiędzy posiłkami (nie pijemy podczas i bezpośrednio po posiłku).
• Osoby z chorobą wrzodową żołądka, które nie tolerują surowych warzyw, zaczynają kurację od ok. 3 dni wyłącznie sokowych (3 szklanki dziennie surowego soku z marchwi, dopijać wywarem z jarzyn, nie jeść pokarmów stałych, po średnio 3 – 4 dniach wystąpi biegunka, która jest oznaką złuszczania się chorej śluzówki jelit, wówczas przejść na marchwiankę jak dla niemowląt 1 ½ dnia, następnie warzywa gotowane 1 ½ dnia, po czym można już jeść surówki)
• Osoby z alergią powinny wykluczyć cytrusy, pomidory i paprykę.
• Po ukończeniu kuracji - nie wracać do dawnych nawyków żywienia, lecz wprowadzić na stałe „żywienie pełnowartościowe" unikając pokarmów przetworzonych takich jak: cukier, biała mąka, margaryny, konserwy itp. Okresowo należy powracać do diety warzywno - owocowej (np. jeden dzień w tygodniu)
Przykłady podstawowych potraw :
"Przykłady surówek: w jadłospisie podane są przykładowe zestawy surówek, których realizacja jest oczywiście zależna od pory roku i od dostępności w miarę możliwości do wartościowych warzyw. W warunkach domowych należy stworzyć swój indywidualny jadłospis przestrzegając podstawowych zasad stosowania diety warzywno – owocowej. Doprawiamy świeżymi i suszonymi ziołami oraz oszczędnie solą kamienną lub ziołową. Jako składniki wymienione rodzynki, pomarańcze, mandarynki, truskawki, jagody, czarna porzeczka są używane w śladowych ilościach w celach dekoracyjnych i smakowych.
"W przypadku niedocukrzenia (poty, niepokój, słabość, szybkie tętno) wskazane jest wypicie wody z 1-2 łyżeczkami miodu!
"Ilość spożywanych jarzyn zasadniczo jest dowolna, zważywszy, że już na początku kuracji pojawia się uczucie sytości. Teraz już sam organizm informuje o rzeczywistych potrzebach. W razie dużego głodu, bólu głowy lub złego samopoczucia - korzystne jest wykonanie lewatywy z ciepłej wody, co poprawia samopoczucie i znosi uczucie głodu. Jedzenie dużej ilości owoców może spowodować uczucie głodu i zakłócać proces oczyszczania.
"Barszcz czerwony: kg buraków czerwonych, wykroić ciemne miejsca (nie obierać w całości), pokroić w plasterki, zalać przegotowaną zimną wodą, dodać 1 główkę czosnku (oddzielić i oczyścić ząbki), dodać 2 kromki czarnego chleba i szczyptę cukru, (zalewamy to w naczyniu emaliowanym, kamiennym lub stalowym), stawiamy naczynie w miejscu ciepłym (ok. 20°C), po czterech dniach zamieszać, odcedzić i zagrzać (nie doprowadzać do zagotowania), następnie doprawić do smaku (sól, pieprz, kminek mielony, majeranek).
"Gotowane warzywa: (marchew, brukiew, buraki, seler, dynia, pietruszka, kapusta kiszona, kapusta słodka, kabaczek i in.): umyć, ewent. obrać, ugotować najlepiej na parze lub w małej ilości wody na półtwardo, po ugotowaniu przekroić, posypać zieloną pietruszką lub koperkiem.
"Zupa jarzynowa: podstawowe składniki: seler korzeń, por, marchew, pietruszka, cebula, przyprawy ziołowe. Można ugotować zupę cebulową, ogórkową, pomidorową, kapuśniak itp.
"Leczo z warzyw: ogórki kiszone, papryka czerwona, papryka zielona, cebula, dynia lub cukinia, pomidory. Składniki rozdrobnić i dusić w małej ilości wody do miękkości. Następnie doprawić do smaku - solą, papryką zmieloną, pieprzem, dodać liść laurowy.
"Bigos z warzyw: cebula, koncentrat pomidorowy, kapusta biała, kapusta kiszona, jabłka winne, czosnek. Warzywa myjemy, rozdrabniamy i dusimy w małej ilości wody. Kapustę kiszoną gotujemy osobno i po ugotowaniu łączymy ją z pozostałymi warzywami. Całość doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, kminkiem i pastą pomidorową.
"Mus jabłkowy: Pokroić w ćwiartki jabłka i rozgotowywać w małej ilości wody a następnie przecierać przez sito. Doprawiamy goździkiem, mielonym cynamonem. Można dodawać niewielkie ilości innych owoców.
"Jabłka pieczone: myjemy i wkładamy do nagrzanego piekarnika (ok. 160°C). Pieczemy do miękkości.
Dzień pierwszy:
Śniadanie:
- marchwi
- Zakwas buraczany
- Surówka: kapusta pekińska, 1/4 pomarańczy, cytryna
- Surówka: seler korzeń, marchew, jabłko, ocet jabłkowy
- Gotowane warzywa: marchew, koperek zielony
- : /2 grapefruita
Obiad:
- Zupa: cebulowa
- Surówka: sałata zielona, pomidor, cebula
- Surówka: dynia, jabłko, czarna porzeczka, cytryna
- Gotowane warzywa : kalafior w ziołach
- Owoce: jabłko
Kolacja:
- Sok lub inny napój: jabłkowy
- Surówka: biała rzodkiew, jabłko, rodzynki
- Surówka: brokuł, ogórek kiszony, czosnek
- Gotowane warzywa: bigos ze świeżej kapusty
- Dodatek surowych jarzyn: pomidor
Dzień drugi:
- Sok z marchwi
- Surówka: biała kapusta, marchew, jabłko, ocet jabłkowy
- Surówka: brukiew, jabłko, rodzynki, zielona pietruszka
- Gotowane warzywa: biała rzodkiew, zielona pietruszka
■ . ! . . ,: ,,
- Zupa: jarzynowa
- Surówka: cukinia, jabłko, rodzynki
- Surówka: tarty kalafior, ogórek kiszony, czosnek
- Gotowane warzywa: buraki czerwone faszerowane
- Owoce: arbuz
- Sok lub inny napój: sok pomidorowy
- Surówka: czarna rzepa, jabłko, marchew, zielona pietruszka
- Surówka: kapusta czerwona, 1/4 pomarańczy, cytryna
- Gotowane warzywa: jabłko pieczone faszerowane maliną
- Dodatek surowych jarzyn: ogórek kiszony
Dzień trzeci:
- Surówka: kabaczek, jabłko, rodzynki
- Surówka: pomidor, sałata zielona, seler stołowy, szczypiorek
- Gotowane warzywa: brokuł gotowany w ziołach
- Owoce: 1/2 grapefruita
. ■ .
- Zupa: bogracz (jarzynowa zakwaszana ogórkiem kiszonym)
- Surówka: pietruszka korzeń, jabłko, marchew, cytryna
- Surówka : papryka, rzodkiewka, cebula, kiszony ogórek
- Gotowane warzywa : kapusta faszerowana warzywami z przecierem pomidorowym - Owoce: jabłko
- Sok lub inny napój: sok jabłkowy
- Surówka: por, truskawka, jabłko
- Surówka: czerwone buraki, kiszona kapusta
- Gotowane warzywa: leczo jarskie
- Dodatek surowych jarzyn: papryka
Dzień czwarty:
- Surówka: kiszona kapusta, marchew, jabłko, szczypiorek
- Surówka: brokuł tarty, jabłko, jagody, cytryna
robaczek_1976