Kurczak w ziołach
Składniki
dla 2-4 osób
udka z kurczaka, 4 sztukicebula, 4 sztukiczosnek, 4 ząbki (ja dodaję zawsze całą główkę gdyż uwielbiam czobiałe wino, szklankaorzeszki piniowe, garśćprzecier pomidorowy, szkalankaczarne oliwki, garsćgałka muszkatałowa, szczyptaoregano, szczyptarozmaryn, szczyptaszałwia, szczyptasól, pieprz, szczyptaoliwa z oliwek,
Opis przygotowania
czas przygotowania: do 45 min
Cebulę kroimy w piórka, czosnek w płatki (można tez go rozdusić). W głebokiej patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej cebulę z czosnkiem. Następnie dodajemy udka z kurczaka,chwilę obsmażamy z kazdej strony a następnie polewamy białym winem i dodajemy wszystkie przyprawy, orzeszki i pomidory. Dusimy ok 40 minut. 5 minut przed końcem dodajemy oliwki.Udka w takiej postaci mozna podawac z ziemniakami opiekanymi i surówką
tatanka.com