Składniki:
· sok z ½ cytryny
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· 1 puszka brzoskwini lub ananasów
· 3 jajka
· budyń śmietankowy
· ½ kg twarogu
· ¼ szklanki oleju
· 1 ¼ szklanki cukru
· 1 cukier waniliowy
· 1 szklanka mleka
· 1 kostka margaryny
· 3 szklanki mąki
Sposób wykonania:
Twaróg, olej, mleko, budyń, sok z cytryny i ¾ szklanki cukru zmiksować. Z mąki, margaryny, żółtek, proszku do pieczenia, ½ szklanki cukru i cukru waniliowego zagnieść ciasto. Na prostokątną blachę o wymiarach 25 na 36 cm najpierw wykładamy ciasto, potem zmiksowany twaróg wymieszany z pokrojonymi w kostkę brzoskwiniami.
Piec około 40-45 minut w temperaturze 160-170 °C. Na 15 minut przed końcem pieczenia ubić pianę z 3 białek i ½ szklanki cukru i wyłożyć ją na ciasto.
dtdariusz